18 °C Budapest

Tudtad? Még akkor is megbüntethetnek a buszon, ha "lyukasztasz"

Pénzcentrum
2016. január 18. 11:02

Talán kevesen tudják, de bizony a BKK jegyek érvényessége sem tart örökké, aki pedig régi jeggyel utazik, könnyen bezsebelhet akár egy 16 ezres büntetést is. Ez történt egyik olvasónkkal is, de vajon honnan kellett volna tudnia, hogy a nála lévő buszjeggyel már nem utazhat? 

Magából kikelve írt nekünk egy olvasónk, aki bár érvényesítette jegyét a buszon, az ellenőr mégis megbüntette. 16 000 forintos bírságot kapott, mert a buszjegy, amit az utazáshoz használt már állítólag nem volt érvényes.

Érvényesített "lyukasztott" jeggyel utaztam a buszon, amikor azonban jött az ellenőr és a jegyemre nézett, azt mondta az már nem érvényes. Ezért fizethetek a helyszínen 8 000 forintos pótdíjat, vagy ha nincs nálam pénz, akkor 16 000 forintos bírságot kapok - mintha jegy nélkül utaztam volna. Értetlenül állok még mindig az esett előtt, ugyanis a jegyen semmilyen információt nem találtam arra vonatkozóan, hogy az esetleg már érvénytelen. Honnan kellett volna tudnom, hogy már nem utazhatok ezzel a jeggyel?

- írta olvasónk.

Az eset a szerkesztőségünk érdeklődését is felkeltette ezért megkerestük a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), hogy mi a helyzet pontosan a jegyek érvényességével kapcsolatban.

Érvényes a buszjegyem?

A BKK válaszából megtudtuk, hogy üzletszabályzatuk rögzíti, hogy az egyszeri utazásra alkalmazható jegyek korlátozott ideig használhatóak fel. Mégpedig a következőképpen:

A hologramos jegyek a rajtuk feltüntetett ár érvényességi ideje alatt és az ezt közvetlenül követő (árváltozás utáni) átmeneti időszakban használhatók fel utazásra. Az átmeneti időszak az árváltozást követő 1 év

- válaszolta megkeresésünkre a BKK.

Tehát a jegy felhasználhatóságának határidejét a jegyen szereplő ár alapján állapíthatjuk meg, jelenleg egyébként a 350 forintos vonaljegyek, a 450 forintos helyszínen váltott vonaljegyek, a 3000 forint/tömb árú gyűjtőjegyek használhatóak az utazáshoz.

KATTINTS! Megdöbbentő, mi mindent tudunk elhagyni a buszokon, villamosokon

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Honnan kéne ezt tudnunk?

Az újabb, hőpapírra nyomtatott jegyek hátoldalán olvasható, hogy hol és milyen módon tájékozódhatunk a jegyünk felhasználásáról. A szöveg az alábbi:

A jegy vagy bérlet érvényességével és használatával kapcsolatos információk a BKK-automaták információ menüpontjában és a BKK honlapján találhatóak meg.

Olvasónk leveléből azonban nem derül ki pontosan, hogy ez a szöveg rajta volt-e a jegyén, mert akár az is elképzelhető, hogy egy olyan jeggyel utazott amin nem volt tájékoztató szöveg, ekkor pedig valóban kérdéses, hogy jogosan kapta -e a büntetést.

A szolgáltató kötelessége a fogyasztót tájékoztatni a jegy érvényességéről. Azt megállapítani, hogy az ominózus esetben ennek az elvárásnak megfelelt-e a jegy kibocsájtója (tehát, hogy például a honlapján közzétett információ tartalma és módja megfelelő-e), kizárólag közigazgatási hatósági eljárás keretében van lehetőség. Az elmúlt 2 évben nem érkezett ilyen, vagy ehhez hasonló panasz, bejelentés

- mondta el megkeresésünkre a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Mihez kezdhetünk a lejárt jegyekkel?

Tehát azok a jegyek, amelyek a most érvényes áraktól eltérően annál eggyel korábbi árral rendelkeznek, még az átmeneti időszakban (ez az árváltozást követő 1 év) felhasználhatóak. Az átmeneti időszakot pedig egy csereidőszak követi (az átmeneti időszakot közvetlenül követő 3 hónap) ekkor pedig a fel nem használt jegyek értékben becserélhetők a csereidőszakban érvényes áron forgalmazott hologramos jegyekre.

Amennyiben a fel nem használt jegyeket a csereidőszakban nem cseréljük be, azok a későbbiekben utazáshoz már semmilyen módon nem használhatóak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem