14 °C Budapest

Ezért nem veszi be az apród a BKK automata: mi a tuti módszer?

2016. május 2. 11:01

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebookon hívja fel az utazók figyelmét arra, hogy mit kell csinálni, ha az automata nem fogadja el a pénzérménket. Megnéztük, egyáltalán mi lehet ennek az oka, de a bejegyzés alatti kommentekből jól látszik, hogy nem ez az egyetlen probléma a készülékekkel.

A napokban a közösségi oldalán egy bejegyzésben hívta fel utazói figyelmét a BKK, hogy milyen módszerrel is érdemes próbálkozni, ha az automata nem fogadja el a pénzünket.

A bejegyzés szerint, ha a pénzünk átesik az automatán, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha az érmét egy fémfelülethez dörzsöljük. Az automatákon pedig erre egy külön felületet is kialakítottak, hogy a gépek épségét sokáig megőrizzék.

Miért nem fogadja el a pénzt?

A hétköznapok során rengeteg automatával találkozhatunk, és bizony sokszor előfordul, ahogyan a BKK készülékei esetében is, hogy nem fogadja el a pénzünket a gép. A régebbi típusú és még napjainkban is elterjedt automaták pénzvizsgáló egységei főleg csak az érme súlyát, átmérőjét vizsgálják, a modern, biztonságos vizsgáló egységek azonban már az anyagjellemzőket is nézik. Ezért már egy szörpös kézzel bedobott érme is elegendő ahhoz, hogy az automatán átessen a pénzünk, de más is lehet a gond forrása.

Ilyen jellegű problémát okozhat a nem megfelelően beállított, karbantartott automata (pl. mechanikus szennyeződés, alkatrészek elhasználódása), de a 100 forintos érme esetében, melynek anyaga bevont acél, előfordulhat, hogy a használat során mágneseződik és az ilyen érmét a nem megfelelően beállított automaták nem ismerik fel.

- válaszolta korábban a Pénzcentrum megkeresésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya.

Az üzemeltetők egy része sokszor azon spórol, hogy ritkábban végez karbantartást a gépeken. Egy rendszeresen karbantartott korszerű gépnek nincsenek érme- vagy bankjegy elfogadási problémái - tette hozzá az MNB.

A dörzsölés tényleg segíthet

Mivel nem tudhatjuk, hogy a velünk szemben álló gépnek éppen mi a problémája, ezért a Pénzcentrum tippjei és a városi legendák szerint az alábbi módszerekkel érdemes próbálkozni, ha az automata nem fogadja el aprónkat:

  • Dörzsöljük a pénzérmét (pl. az erre a célra szolgáló fémlapon)
  • Tartsuk melegen, vagy melegítsük fel a nálunk lévő hideg érméket
  • Akár az is bejöhet, ha erőből földhöz vágjuk az érmét
  • Figyeljünk arra, hogy a nálunk lévő érme ne legyen koszos vagy ragadós

Nem csak ez a baj az automatákkal..

Azon felül, hogy néha nem veszi be a pénzünket a gép számos más panasz is érkezett a BKK automatáira. A közösségi oldalon lévő kommentek magukért beszélnek:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Astoria: tegnap este - egyik gép sem fogadott el papírpénzt...

Hahaha...viccesek vagytok bkk... Jelzem ez gúnyos volt! Ha még csak ennyi baj lenne az automatáitokkal... Nem működik az érintőképernyő, nem ad vissza, nem ad jegyet, nem fogad el készpénzt...

Persze olyan is akad, aki arra panaszkodik, hogy a gép nem ad visszajárót, ugyanis a gépeket gyakran eltömítik.

Sokszor nem ad vissza, Dózsa György,Corvin,Blaha tapasztalom hetente. Mert valakinek ez a bevétele,őröknek,vagy utca emberének eltömítik ügyesen..

Ha nem ad vissza a gép, akkor mindenképpen érdemes belenézni az automatába, nehogy mi is hasonlóan járjunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem