31 °C Budapest
Ennek nem fogsz örülni: drágul a kávé és a cukor

Ennek nem fogsz örülni: drágul a kávé és a cukor

2016. július 8. 10:03

A kávé és a cukor ára is jelentősen emelkedhet a következő időszakban, az okok elég hihetetlenek. Dél-amerikai valutagyengüléstől kezdve, ez Egyenlítő körüli területek éghajlatváltozásán át, az átalakuló ázsiai fogyasztási szokásokig minden közre játszik abban, hogy drágább lesz a kedven reggeli italod - írja a Világgazdaság.

A részvények és a kötvények árainak ingadozása miatt, egyre több pénzügyi befektető fordul az olyan hétköznapi mezőgazdasági termények felé, mint a cukor és a kávé. Úgy néz ki jól is teszik, mert szépen tudnak velük keresni.

A cukor ára amerikai dollárban több mint 34%-ot emelkedett tavaly. Ennek oka például, hogy korábbi gyengélkedése után Brazília forintja, a reál, emelkedésnek indult és mivel Brazília a világ egyik jelentős cukornád termelője, ezért ez drágulást hozott a cukor piacán.

Másik érdekes tényező, hogy az El Niño éghajlati jelenség okozta szárazság miatt várhatóan visszaesik a cukornád kínálat a kínai, indiai és thai piacokon, ami szintén dráguláshoz vezet.

A kávéval kapcsolatban a legérdekesebb jelenség, hogy egyre többen isszák: nemcsak a Föld népességének növekedése hajtja fel a kávé árát, hanem az a körülmény is, hogy Ázsiában egyre több kávézó nyílik, mivel a teáról kezdenek az ottani emberek is átállni a kávé fogyasztásra.

NEKED AJÁNLJUK
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?