1 °C Budapest
Ezeket a fagyizókat mindenképpen kerüld el idén nyáron

Ezeket a fagyizókat mindenképpen kerüld el idén nyáron

Pénzcentrum
2016. június 12. 07:02

A nyár sokaknak egyet jelent a fagylalttal, de egyáltalán nem mindegy, hol vásároljuk meg a jeges édességet. Nem is gondolnánk, de már néhány apró jelből leszűrhetjük, hol érdemes vásárolni és melyik az a fagyizó, amit messziről érdemes elkerülni. Mutatjuk az árulkodó jeleket.

A finom íz mellett a kellemetlen tünetek elkerülése miatt is érdemes odafigyelni arra, hogy hol fagyizunk. Nyáron a nagy melegben ugyanis könnyen belefuthatunk egy ételmérgezésbe. Az újrafagyasztott fagylalt például komoly élelmiszerbiztonsági kockázat, mert az így esetelegesen belekerülő baktériumok a felolvadás során elszaporodhatnak és megbetegedést okozhatnak.

KATTINTS! Ezzel etet az albán fagyimaffia

A rossz fagylalt árulkodó jelei:

 • megolvadt állag,
 • kristályos állag,
 • idegen, nem harmonikus íz,
 • nem jellegzetes szín,
 • túlzottan habosított, könnyű
 • jégdarabok vannak benne
 • jellegtelen, üres, aromaszegény/túlaromásított illat,
 • tisztíthatatlan, nem ehető dekoráció (pl. csomagolt Túrórudi a fagylaltban, műanyag játék a fagylaltban, csumás eper, száras meggy)

Mire érdemes figyelni?

A fagylalt érzékeny a külső hőmérsékletre, jó táptalaja lehet a baktériumoknak, ezért a fagylaltozó kiválasztásakor ne csak a fagylalt nevét, színét figyeljük, hanem a higiénés körülményeket is. A pultban dolgozók ápoltak, ruhájuk tiszta legyen. Kiszolgáláskor a pénzt és a fagylaltot külön kezeljék, vagyis ne ugyanazzal a kézzel adják a fagyit, amivel elvették a pénzt.

A hűsítő nyalánkság evésekor a fogyasztónak is érdemes a higiénés szabályokat szem előtt tartani, különösen gyerekeknél, akik szinte mindent megfognak az utcán. Ha a kezünk érintkezik a tölcsérrel, amit megeszünk, akkor érdemes előtte kezet mosni, vagy ha nincs rá lehetőség egy fertőtlenítő kendővel áttörölni

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára.

Figyeljük meg, látunk-e fogyasztói tájékoztatót, kapunk-e pontos információt a fagylaltok allergén összetevőiről, és a színes fagylaltok mellett, szinezékek használata esetén a gyerekek figyelmére gyakorolt hatásra figyelmeztetnek-e.

Érdemes megnézni a fagylaltpultba helyezett tégelyeket is. Egy tégelyben csak az azonos készítésű fagylalt lehet, az előző tégelyben megmaradtat tilos átrakni másik fagylaltra.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tanácsai alapján alábbiakra kell figyelni a fagylaltozó kiválasztásakor:

 • 1. A fagylaltpult legyen zárt, cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett kialakítású.
 • 2. A fagylaltpultot ne érje közvetlen napfény.
 • 3. Az esetleg megolvadt fagylaltot nem szabad újra lefagyasztani, és a friss fagylaltot nem szabad ráönteni a régire.
 • 4. Figyeljük meg a díszítést! Az a jó, ha a fagylaltot csak ehető, tiszta élelmiszerekkel díszítik.
 • 5. A fagylalt ne legyen kőkemény, de ne is folyjon.
 • 6. A tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal be kell tenni a hűtőpultba és nem szabad szobahőmérsékleten tárolni.
 • 7. Az adagolókanalat ne mártsák piszkos vízbe, ne töröljék ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban legyen kanálmosó, tiszta vízzel.
 • 8. A tölcsért szalvétával fogják meg és azzal adják át neked.

A hatóság egyébként a hatáskörébe tartozó létesítményeknél az üzemeltetőkkel előre nem egyeztetett időpontokban végez ellenőrzéseket. A helyszíni szemlék pedig kiegészülhetnek élelmiszer-mikrobiológiai, élelmiszer-kémiai és érzékszervi laboratóriumi vizsgálatokkal is.

Fagylaltot csak külön engedéllyel FELIR azonosítóval rendelkező vendéglátó egységekben állítható elő. Itt be kell tartani az élelmiszer-előállításra, és-forgalmazásra vonatkozó higiénés előírásokat. Ezek közül a legfontosabbak: szakképzett személyzet, kellő mennyiségű ivóvíz minőségű folyó hideg-meleg víz, közművek, jelölési előírásoknak megfelelő, nyomonkövethető alap-, adalék-, és díszítő anyagok, műszaki-technikai feltételek (öltöző, kézmosó, személyzeti illemhely, gyümölcsmosó, fagylaltfőző-, hűtő-,fagyasztó berendezések, megfelelő kialakítású fagylaltpult), megfelelő személyi higiéne, naprakészen vezetett dokumentációk, rend, tisztaság- tájékoztatta lapunkat a NÉBIH.

Mennyi fagyit ehetünk?

Még nyáron a nagy melegben sem ajánlott mindennap fagyit enni. Figyeljünk oda az adag nagyságára, több helyen 7dkg-os gombócokkal csalogatják a vásárlókat. Ne növeljük az adag nagyságát, maradjunk a 4-5dkg-os gombócoknál. Fagylaltot, a többi édességhez hasonlóan ne étkezés előtt és helyett, hanem azt követően együnk.

Gyermekeknél érdemes megbeszélni, hogy nem feltétlenül szükséges három vagy több gombócot enni és főleg nem az energiatartalmat még megszórt cukorral, színes golyócskákkal és egyéb nyalánkságokkal megnövelni. Akkor járunk el helyesen, ha nem feledjük, hogy a nyár nemcsak a fagyi szezonja, hanem a szabad levegőn eltöltött biciklizésé, úszásé szóval az aktív mozgásé is.

- egészítette ki a válaszát a MDOSZ.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52