-4 °C Budapest
Itt a bejelentés: eddig kell várni az azonnali átutalásra

Itt a bejelentés: eddig kell várni az azonnali átutalásra

2016. június 1. 10:38

Közétette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei évre vonatkozó fizetési jelentését, amiből többek között az is kiderült, hogy az azonnali fizetési rendszer előreláthatólag 2019 második felében indulhat el hazánkban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jelentés legfontosabb üzenetei:

  • 2015-ben is folytatódott az elektronikus fizetési módok használatának növekedése, az érintőkártyás technológia terén pedig jelentős előre lépés mutatkozott. A korábbi évekhez hasonlóan 2-3 százalékkal emelkedett az átutalási és beszedési tranzakciók száma, a legnagyobb mértékben azonban az érintőkártyás fizetések száma nőtt meg.
Az érintőkártyával fizetett vásárlások átlagértéke 3800 forint, vagyis jóval kisebb, mint a kártyás vásárlásoknál, de ez a gyors megoldás, sok esetben helyettesítheti a készpénzt, amivel eddig jellemzően e kisebb tételű vásárlásokat fizettük

- mondta el a jelentést ismertető sajtótájékoztatón Bartha Lajos (MNB, Pénzügyi infrastruktúrák igazgatósága).

  • A magyar pénzforgalom hatékonysága nemzetközi összehasonlításban számottevően nőtt 2015-ben. Az elektronikus fizetési módok lakossági vásárlásokon belüli részaránya 2,6 százalékkal nőtt, köszönhetően a kártyás vásárlások jelentős, 20 százalékos éves forgalomnövekedésének.
  • A magyarországi kártyákkal történő fizetés európai összehasonlításban is kimagaslóan biztonságosnak tekinthető. Az Európai Központi Bank kártyás visszaélésekkel foglalkozó átfogó jelentése alapján megállapítható, hogy a magyarországi fizetési kártyás visszaélések értéke volt a legalacsonyabb egész Európában a jelentésben részletezett 2013-as adatok elemezve.
  • A GIRO Zrt. által üzemeltetett Bankközi Klíring Rendszer (BKR) napközbeni elszámolási ciklusainak kétszeresére történő sűrítésével és az üzemidő kiterjesztésével 2015 szeptemberétől az ügyfelek számára is érzékelhető módon tovább gyorsult a hazai pénzforgalom.

Mikor jöhet az azonnali utalás?

A fizetési műveletek teljesítésének további gyorsítása, valamint az elektronikus fizetési módok használati lehetőségeinek kiszélesítése érdekében az MNB 2015-ben megkezdte az azonnali fizetési infrastruktúra létrehozásának előkészítését. Ezen a héten pedig már elkezdődött a piaci szereplőkkel való konzultálás.

Már ma is vannak olyan országok, ahol azonnali átutalások vannak, nálunk ma egy utalás közel 1 órába telik. Biztos, hogy 5 év múlva már alapelvárás lesz az azonnali utalás

- tette hozzá Bartha Lajos.

Előreláthatólag 2019 második felében indulhat el az azonnali fizetési rendszer.

Mit jelentene ez a gyakorlatban?

Az átutalások azonnali teljesülése alapjaiban érinti a jelenlegi fizetési rendszerek működését és mind a központi rendszerek, mind pedig a bankok részéről egy rendkívül komplex pénzforgalmi fejlesztést jelent.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az új fizetési rendszerrel az év minden napján, a nap 24 órájában néhány másodperc alatt teljesíthetőek lesznek a fizetések, így számos olyan helyzetben is lehetővé válhat az elektronikus fizetés, amelyben jelenleg csak a készpénz jelent megoldást.

Magánszemélyek esetén a személyek közötti és a kiskereskedelmi fizetéseknél egyaránt használható, új fizetési megoldások jöhetnek létre, a gyors teljesítés pedig csökkentheti a vállalati szektorban megfigyelhető bizalomhiány készpénzhasználatot ösztönző hatását is.  Emellett az új alapinfrastruktúra támogatja az innovatív fizetési megoldások létrehozását, amely egyrészt hosszú távon is növeli a hazai bankszektor versenyképességét, másrészt pedig egyszerűsíti az innovatív szolgáltatásokat nyújtó új szereplők piacra lépését - olvasható a fizetési rendszer 2016-os jelentésében.

A kártyás vásárlásokat is gyorsítanák

A legdinamikusabb ütemű bővülést mutató elektronikus fizetési mód, a fizetési kártyás vásárlások esetében a kártyaelfogadást biztosító kereskedők jelenleg általában csak 1-2 nappal a tranzakció lebonyolítása után jutnak hozzá a vásárlás ellenértékéhez. Ez jelentős elmaradás a már 4 éve napközbeni elszámolással működő átutalásokhoz képest, így a kereskedők fizetési számláján történő jóváírás gyorsítása indokolt.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?