23 °C Budapest
Háztartási gépet vennél? Mutatjuk, melyek a legmegbízhatóbb márkák

Háztartási gépet vennél? Mutatjuk, melyek a legmegbízhatóbb márkák

2016. április 20. 05:55

Sokan vannak, akik szerint a szüleink idejében évtizedekig bírták a háztartási eszközök, manapság viszont alig néhány év alatt tönkremennek. Ebből kiindulva a Pénzcentrum megnézte, mi lehet ennek az oka, és milyen hosszú élettartamra lehet számítani az egyes háztartási gépek esetében.


A szülők, nagyszülők folyton arról panaszkodnak, hogy az ő idejükben évtizedekig bírták a háztartási eszközök, ma viszont néhány év alatt tönkremennek, rengeteg családnak pénzügyi nehézségeket okozva ezzel. Manapság a legújabb kenyérpirítók és vízforralók alig bírnak 2-3 évet, míg a nagyobb tételek, mint például a hűtő, vagy a mosógép ritkán bírják egy évtizedig.

Az egyik magyarázat erre a "tervezett elavulás". Ez egy alattomos trükk, ami alapján úgy tervezik meg a termékeket, hogy hamarabb elhasználódjanak vagy eltörjenek. Míg néhány évtizede a legtöbb terméket úgy tervezték, hogy a lehető leghosszabb ideig működőképes legyen, manapság a gyártók szándékosan törekednek arra, hogy rövidebb ideig tartson a gépek élettartama. Így a fogyasztók folyamatosan arra vannak kényszerítve, hogy újra cseréljék a régi kütyüket.

Ez egy teljesen tudatos dolog, aminek az a célja, hogy növelje az értékesítést.

Ma már ugyanis az emberek többsége rendelkezik otthon háztartási gépekkel, így csak úgy lehet az értékesítést növelni, ha csökkentik a termékek időtartamát. Mivel telített a piac és erős a verseny, nagyobb a nyomás a gyártókon. A legjobban pedig úgy tudnak kijönni, ha olcsóbb alapanyagokkal - például vékonyabb acéllal, vagy olcsóbb műanyaggal - dolgoznak.

A brit Which? nevű fogyasztóvédelmi szervezet több ezer termék megbízhatóságát tesztelte az elmúlt két évben, ami alapján kiderült, milyen hosszú élettartamot várhatunk egy átlagos konyhai készüléktől, és mik a legmegbízhatóbb márkák.

Vízforralók

 • Élettartam: 2-3 év
 • Legmegbízhatóbb márkák: DUALIT, Bosch
 • Legkevésbé megbízható márkák: Prestige, Tefal
 • Leggyakoribb problémák: vízkő és szivárgás (a rosszul illeszkedő fedő miatt)

A ma is ismert vízforralót - ami már érzékelte, ha felforrt a víz és magától kikapcsolt - 1955-ben vezették be. Akkoriban még látható helyen volt az alkatrész, ami működtette a vízforralót, így ha eltört, észre lehetett venni és kicserélni. Ma már azonban ez az elem rejtve van, így ha elromlik, az egész gépet ki kell cserélni. A gyártók azzal érvelnek, hogy így sokkal esztétikusabb, és a víz is gyorsabban forr fel benne.

Mosógépek

 • Élettartam: 3-6 év
 • Legmegbízhatóbb márkák: Miele, John Lewis.
 • Legkevésbé megbízható márkák: Whirlpool, Hotpoint
 • Leggyakoribb problémák: imbolygó gépek, kellemetlen szagok és penész

A modern mosógépek dizájnjának megváltozása az élettartam csökkenését eredményezte. Az alkatrészek minősége ugyanis nem olyan, mint jó néhány évvel ezelőtt volt. Emellett az elromlott alkatrészek cseréje is jóval nehezebb most. Míg régen minden egyes alkatrészt ki lehetett cserélni, ma már ha például a csapágy tönkremegy a dobban, akkor az egész dobot cserélni kell. Így tehát ha egy mosógép meghibásodik, sok esetben gazdaságosabb egy újat venni.

Hűtők

 • Élettartam: 6+ év
 • Legmegbízhatóbb márkák: Bosch, Samsung.
 • Legkevésbé megbízható márkák: Lec, Frigidaire
 • Leggyakoribb problémák: törött kompresszorok (ezek ellenőrzik a hűtőközeg áramlását a gépben), dugulás, repedt fiókok

A mai modellek közül sokat készítenek könnyebb súlyú műanyagból, ami problémát okozhat. Ugyanis ha a műanyag elkezd repedezni, akkor a hajszálrepedésekbe belemehet a piszok, ami egyáltalán nem higiénikus. Így sokan vesznek inkább egy új gépet, még akkor is, ha a régi még működik. Ha a hűtő már régebbi, érdemes lehet folyamatosan ellenőrizni, hogy valóban az ideális 0-4 fok közötti hőmérséklet van-e a gépben. Gyakran előfordul ugyanis, hogy úgy tűnik, jól működnek a régi modellek, de az életkor előrehaladtával elhasználódnak az alkatrészek, és mégsem működnek olyan hatékonyan.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sütők

 • Élettartam: több mint 15 év
 • Legmegbízhatóbb márkák: Belling, Indesit
 • Legkevésbé megbízható márkák: Electrolux, AEG
 • Leggyakoribb problémák: ajtók nem csukódnak jól, a tárcsák és fogantyúk eltörnek

Annak ellenére, hogy a sütő is tömegtermék, viszonylag megbízható, akár egy-két évtizedig is jól működik. Ennek főképp az az oka, hogy a gáz miatt veszélyesek lehetnek a gáztűzhelyek, így ezeket kötelező minőségi alapanyagokból, gondos odafigyeléssel készíteni. Ugyanakkor az elektromos változatok könnyebben el tudnak romlani, gyakran lehet probléma például a fűtőelemekkel, vagy a high-tech berendezésekkel. Ráadásul a lezárt üveg mögött ezt nehezebb is megjavítani. Napjainkban a javítási költség igen magas, így ennél is jobban megérheti, ha inkább egy újat veszünk.

Mosogatógép

 • Élettartam: 10+ év
 • Legmegbízhatóbb márkák: Bosch, Neff
 • Legkevésbé megbízható márkák: John Lewis, Indesit
 • Leggyakoribb problémák: nem tisztít rendesen, nem vezeti el a vizet, elektromos hibák

A mosogatógépek a 70-es évek óta vannak jelen az otthonokban, de mivel sokáig csak kevesen használták, nehéz összehasonlítani az egyes készülékeket. Ugyanakkor elmondható, hogy - mivel a régi berendezésekben kevesebb a high-tech felszerelés, ami könnyen elromolhat - a régiek tartósabbak voltak.

Turmixgépek, ételaprítók

 • Élettartam: 5+ év
 • Legmegbízhatóbb márkák: Kenwood és a Philips
 • Legkevésbé megbízható márkák: Magimix
 • Leggyakoribb problémák: törött fedél, vagy tál

A turmixgépek is a hetvenes évek környékén terjedtek el az otthonokban. A konyhai berendezések közül ezek számítanak a legmegbízhatóbbnak. A többi konyhai kütyüvel szemben ugyanis itt nincsenek igazán high-tech felszerelések, legtöbb esetben csak egy motor van a különböző pengékkel.

Kenyérpirítók

 • Élettartam: 2-3 év
 • Legmegbízhatóbb márkák: Krups és Philips
 • Legkevésbé megbízható márkák: Argos és Tesco
 • Leggyakoribb problémák: nem pirít egyenletesen, elromlanak az egyes elemek

Az egyik leggyakoribb ok, amiért elromolhat egy kenyérpirító, hogy az egyes elemek elromlanak. Mivel az alkatrészeket elég nehéz, és meglehetősen drága cserélni, jobban járhatunk, ha beszerzünk inkább egy újat.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?