2 °C Budapest
Sorra lopják a bevásárlószatyrokat: Te mindig fizetsz a Sparban, Tescóban?

Sorra lopják a bevásárlószatyrokat: Te mindig fizetsz a Sparban, Tescóban?

2016. január 22. 14:03

Hatalmas mennyiségű bevásárlózacskót lopnak el a szupermarketekből a vásárlók Angliában, mióta ott is fizetni kell ezért a boltban. Magyarországon ugyan nehezebben megoldható a zacskó elcsenése, azonban egy-egy nejlonzsák akár több száz forintba is kerülhet. Vajon mi is sokszor megspóroljuk a zacskók árát a vásárláskor?


Tavaly október óta körülbelül 20 forintnak megfelelő összeget kell fizetni Angliában egy nejlonzacskóért a boltokban, azóta pedig nagyjából 533 millió szatyrot loptak el a bevásárlók. Vagyis ezzel összesen csaknem 11 milliárd forinttól fosztották meg a boltokat - pedig az ebből befolyt bevételt elvileg jótékony célokra fordítják.

Egy a témában készített felmérésben az angolok fele elismerte, hogy átlagosan havonta három zacskót lop el a boltból. Ezt pedig azért tudják könnyen megtenni, mert ott a boltokban bemondás alapján megy a fizetés - vagyis a vevő őszinteségén múlik, hogy hány elvett zacskót ismer be a pénztárnál. Sokan azt mondják, csak azért csinálják, mert senki nem szól rájuk, de olyanok is akadnak, akik kidobott pénznek tartják a zacskóra költött összeget.

Mi a helyzet a magyar boltokban?

Hazánkban már évek óta fizetni kell a bevásárlózacskókért a boltokban, az olcsóbb kisebb szatyor száz forint alatt is beszerezhető, de akadnak már olyan nagytáskák is, amiért 500 forint körüli összeget kell fizetni. A zacskók árában egyrészt környezetvédelmi termékdíjat is kifizetjük, de más tényezők is szerepet játszhatnak a táskák áraiban.

Azt tapasztaltuk, hogy valódi vásárlói igényeknél magasabb számban fogytak a zacskók. A díj bevezetésével próbáltuk optimalizálni a megvásárolt termékhez valóban szükséges zacskószámot és erősíteni a környezettudatost gondolkodásmódot

- válaszolta megkeresésünkre a Tesco sajtóosztálya.

Az áruházláncnál egyébként nem tapasztalták, hogy kevesebb zacskó fogyna, a termékdíj bevezetése óta, míg a Sparnál azt mondták, hogy csökkent a zacskók forgalma, amióta fizetni kell a táskákért.

Mi is sokszor megspóroljuk a zacskó árát bevásárláskor?

A magyar boltokban többféle módszerrel is hozzájuthatunk a zacskókhoz, általában a pénztárostól kérhetjük azt el, de sok helyen a pult alól kell kivennünk és odaadnunk a kasszásnak. Vajon sokan elviszik a táskákat fizetés nélkül?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Nem tapasztaltunk nagy számban ilyet

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Maczelka Márk a Spar kommunikációs vezetője.

A Tesconál sem jellemző, hogy a vásárlók fizetés nélkül elvinnék a zacskókat. Bár az önkiszolgáló kasszáknál nagyobb lehet a csábítás, mert ott csak rajtunk múlik, hogy hány zacskó vonalkódját olvassuk le. Az áruházlánc válaszából azonban kiderült, hogy a kollégáik folyamatos jelenléte miatt az önkiszolgáló kasszáknál

nem jelentős a fizetés nélküli zacskó használat

- tette hozzá a Tesco sajtóosztálya.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 14. szerda
Tibor
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?