Megjelent a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete, amely szigorítja és pontosítja a száraztésztákra vonatkozó minőségi és kategorizálási előírásokat.
Ahogy közeledik a szilveszter egyre többen vásárolnak pezsgőt vagy valamilyen buborékos alkoholos italt. A fajták között azonban nagy a keveredés, ezért a NÉBIH Szupermenta csapata most összegyűjtötte, hogy mi kerülhet a pezsgős pohárba.
Borból készült szén-dioxid-tartalmú italok között többfélét különböztetünk meg. Alapvetően elmondható ezekről, hogy szén-dioxid eredete és mennyisége meghatározza a termékek élvezeti értékét.
Mi micsoda?
Habzóbor az, melynek palackjában legalább 3 bar nyomás uralkodik, és a szén-dioxid szaturálással kerül az italba. Ezt hasonlóan kell elképzelni, mint ahogy a szódavíz készül. A szén-dioxidot belepumpálják a borba és ettől lesz szénsavas az ital. Ennél a fajtánál nagy buborékokat láthatunk a pohárban, ez a szénsavtartalom hamar el illan.
A következő kategória a gyöngyözőbor, amely készülhet ugyanúgy, mint a pezsgő, tehát erjesztéssel, vagy akár szaturálással is, amikor a szén-dioxidot külön teszik a borhoz, mint a habzóbor esetében. Ez utóbbinál a címkén fel kell tüntetni, hogy a termék "szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor". Ebben a kategóriában a nyomás alacsonyabb, 1-2,5 bar közötti lehet. A szén-dioxid itt a termék frissességének hangsúlyozását hivatott szolgálni.
Pezsgő esetében, a habzóborhoz hasonlóan 3 bar nyomásnak kell lennie a palackban. Itt kizárólag az erjesztésből származó szén-dioxid lehet az italban, tehát ez a legnemesebb az eddigi három kategória közül. Összehasonlításképp a pezsgő nagyjából kétszer annyi szén-dioxidot tartalmaz, mint a gyöngyözőbor. Azonban ettől a pezsgő nem feltétlenül karcosabb, ha jó minőségű az ital, a többlet szén-dioxid kellemes, simogató érzetet kelt fogyasztása közben.
Vannak továbbá úgynevezett "minőségi pezsgők", amelyek esetében már minimum 3.5 bar nyomás az előírás a pezsgőknél részletezettek szerint. Emellett az alapbornak, amelyből a minőségi pezsgő készül, kissé magasabb alkoholtartalommal kell rendelkeznie. Az "illatos minőségi pezsgők", mint ahogy a neve is jelzi olyan pezsgők, melyeket illatos szőlőfajtából (muskotályos fajták) készítettek.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Melyikben, mennyi cukor van?
- A legédesebb a Doux (vagy Édes) pezsgő, melynek cukortartalma legalább 50 gramm literenként.
- Ennél kissé szárazabb a Demi Sec (vagy Félszáraz) kategória, mely 32-50 gramm/liter cukortartalmú.
- Ezt követi a Dry (vagy Sec vagy Száraz) pezsgő, 17-32 g/l cukorral.
- Extra Dry (Extra száraz) az a változat, ahol a cukortartalom 12-17 g/l között mozog.
- Ennél még szárazabb a Brut pezsgő, melynek literjében maximum 12 gramm cukor található.
- A következő az Extra Brut legfeljebb 6 gramm per liter cukortartalommal.
- A legszárazabb pedig a Brut Nature, mely 3 gramm/liter cukornál nem tartalmazhat többet.
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








