21 °C Budapest

Fogadjunk, hogy ezt nem tudtad a pezsgőkről

2015. december 30. 14:02

Ahogy közeledik a szilveszter egyre többen vásárolnak pezsgőt vagy valamilyen buborékos alkoholos italt. A fajták között azonban nagy a keveredés, ezért a NÉBIH Szupermenta csapata most összegyűjtötte, hogy mi kerülhet a pezsgős pohárba.

Borból készült szén-dioxid-tartalmú italok között többfélét különböztetünk meg. Alapvetően elmondható ezekről, hogy szén-dioxid eredete és mennyisége meghatározza a termékek élvezeti értékét.

Mi micsoda?

Habzóbor az, melynek palackjában legalább 3 bar nyomás uralkodik, és a szén-dioxid szaturálással kerül az italba. Ezt hasonlóan kell elképzelni, mint ahogy a szódavíz készül. A szén-dioxidot belepumpálják a borba és ettől lesz szénsavas az ital. Ennél a fajtánál nagy buborékokat láthatunk a pohárban, ez a szénsavtartalom hamar el illan.

A következő kategória a gyöngyözőbor, amely készülhet ugyanúgy, mint a pezsgő, tehát erjesztéssel, vagy akár szaturálással is, amikor a szén-dioxidot külön teszik a borhoz, mint a habzóbor esetében. Ez utóbbinál a címkén fel kell tüntetni, hogy a termék "szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor". Ebben a kategóriában a nyomás alacsonyabb, 1-2,5 bar közötti lehet. A szén-dioxid itt a termék frissességének hangsúlyozását hivatott szolgálni.

Pezsgő
esetében, a habzóborhoz hasonlóan 3 bar nyomásnak kell lennie a palackban. Itt kizárólag az erjesztésből származó szén-dioxid lehet az italban, tehát ez a legnemesebb az eddigi három kategória közül. Összehasonlításképp a pezsgő nagyjából kétszer annyi szén-dioxidot tartalmaz, mint a gyöngyözőbor. Azonban ettől a pezsgő nem feltétlenül karcosabb, ha jó minőségű az ital, a többlet szén-dioxid kellemes, simogató érzetet kelt fogyasztása közben.

Vannak továbbá úgynevezett "minőségi pezsgők", amelyek esetében már minimum 3.5 bar nyomás az előírás a pezsgőknél részletezettek szerint. Emellett az alapbornak, amelyből a minőségi pezsgő készül, kissé magasabb alkoholtartalommal kell rendelkeznie. Az "illatos minőségi pezsgők", mint ahogy a neve is jelzi olyan pezsgők, melyeket illatos szőlőfajtából (muskotályos fajták) készítettek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Melyikben, mennyi cukor van?

  • A legédesebb a Doux (vagy Édes) pezsgő, melynek cukortartalma legalább 50 gramm literenként.
  • Ennél kissé szárazabb a Demi Sec (vagy Félszáraz) kategória, mely 32-50 gramm/liter cukortartalmú.
  • Ezt követi a Dry (vagy Sec vagy Száraz) pezsgő, 17-32 g/l cukorral.
  • Extra Dry (Extra száraz) az a változat, ahol a cukortartalom 12-17 g/l között mozog.
  • Ennél még szárazabb a Brut pezsgő, melynek literjében maximum 12 gramm cukor található.
  • A következő az Extra Brut legfeljebb 6 gramm per liter cukortartalommal.
  • A legszárazabb pedig a Brut Nature, mely 3 gramm/liter cukornál nem tartalmazhat többet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm