430 milliót nyert a lottón, mégsem jelentkezett érte

Pénzcentrum
2015. december 24. 07:05

Évente több száz millió forintot felejtünk a lottózókban, persze jellemzően csak a kisebb nyereményeket, de olyan is előfordult már, hogy valaki a 430 millió forintos nyereményért nem jelentkezett. Vajon mi a dolga egy lottónyertesnek? Hány napja van jelentkezni?

A Pénzcentrum hétről hétre élőben közvetíti mind az Ötöslottó, Hatoslottó és a Sakndináv lottó sorsolást is. Ezúttal azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy mi lesz a sorsa az át nem vett nyereményeknek, mekkora lehet a legnagyobb megnyert összeg, amiért nem jelentkezett senki. Egyáltalán mióta játszhatunk ezeken a játékokon?

Mekkora a legnagyobb át nem vett nyeremény?

Általánosságban mondhatjuk, hogy amíg a kisebb nyereményekről esetenként megfeledkeznek a játékosok, az át nem vett nagynyeremény meglehetősen ritka - bár fordult már elő ilyen is

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a Szerencsejáték Zrt.

Az Ötöslottón néhány éve 430 millió forintért nem jelentkezett a nyertes.

Az 1990-es évek végén pedig egy 138 millió forintos nyereményt nem vettek fel. A Hatoslottón pedig 2000-ben felejtettek egy 225 millió forintos főnyereményt.

Persze az át nem vett nyeremények összege nagyban függ attól, hogy mekkora forgalma van a játékoknak. A bent maradt összegek pedig évről évre magasabbak, bár 2013-ban valamivel kevesebb pénzt felejtettünk a lottózókban, mint az azt megelőző évben. De 2014-ben már jóval többet, összesen 1 470 millió forintnyi nyereményt nem vettünk át.

Mi lesz az át nem vett nyeremények sorsa?

Amennyiben a nyertesek nem jelentkeznek nyereményért, akkor az át nem vett nyereményalapokból a Szerencsejáték Zrt.-nek elkülönített alapokat kell képezni, amelynek nyeremények céljára történő felhasználását az állami adóhatóságnak külön be kell jelenteni. A fel nem vett nyeremények alapjából képződnek a különsorsolások nyereményei (pl. autó, számhúzók nyereménye stb.), vagy az egyes játékok nyereményalapja kerül kiegészítésre.

Hogyan kaphatjuk meg a nyereményünket?

1. Kisnyeremények: 200 000 Ft alatt

A kisnyeremények kifizetése készpénzben történik, legkésőbb a sorsolást követő hét 2. munkanapjától kezdődően. A kisnyeremények az átvételi igazolás egyidejű bemutatása mellett bármelyik online terminállal rendelkező értékesítőhelyen felvehetők.

2. Nagynyeremények: 200 000 Ft felett

Nyereményigénylés alapján vehetők fel, átutalással kerülnek kifizetésre.

3. Rendkívül nagy összegű nyereménynek

 • Külön telefonszámot tartanak fenn a jelentkezés céljából, az úgynevezett nagynyertes vonalat - a nyertesnek ezen a sorsolás napjától számított 90 napon belül kell jelentkezni. (Nagy hangsúlyt fektetnek ugyanis arra, hogy óvják a nyerteseink anonimitását.)

 • a vonal végén a társaság illetékes munkatársa már várja a hívást:

 • az első telefonbeszélgetés során először is meggyőződik arról, hogy a vonal túlsó végén valóban a nyertes van

  Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

  A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 • az azonosítást a játékszelvényen lévő információk segítik, ezeken ugyanis számos olyan adat található, amit csak a szelvény birtokosa ismerhet, ezért könnyűszerrel tudnia kell a választ a vele kapcsolatban feltett kérdésekre.
A nyeremény felvételéhez egy személyes találkozóra is szükség van, ennek egyeztetésére a "tesztkérdésekre" adott helyes válaszok után kerülhet sor. A kifizetési eljárás lefolytatására a társág által meghatározott helyen és időben kerül sor

- tette hozzá a Szerencsejáték Zrt.

A találkozón első lépésként - a játékszelvényen található biztonsági azonosító kód ellenőrzése céljából - elkérik a szelvényt, és átfuttatják azt egy terminálon éppúgy, ahogyan a lottózós ellenőrizné, amikor a lottózóban valaki a kettes találatát szeretné beváltani. Ezután rögzítik a nyertes személyes adatait.

A nyeremény kifizetése minden esetben banki átutalás útján történik, magyarországi lakossági forint folyószámlára. A nyereményfelvétel után pedig nem tartják kapcsolatot a nyertesekkel.


Mióta játszunk?

 • Ötöslottó

Az Ötöslottó Magyarország legrégebbi és egyben legnagyobb hagyománnyal rendelkező szerencsejátéka. Az első sorsolásra 1957. március 7-én került sor, azóta pedig számtalan nyertes álma válhatott valóra.  A játék egyértelműen a Szerencsejáték Zrt. legnépszerűbb terméke, hetente átlagosan 3,5 millió Ötöslottó alapjátékot vásárolunk, ez a szám pedig az akciók alatt és a halmozódások idején csak növekszik.

Érdekesség a halmozódásról
Amennyiben senkinek sem sikerül helyesen megtippelnie mind az öt kisorsolt számot, a telitalálatért járó nyeremény hozzáadódik a következő heti nyeremény összegéhez. Ez a halmozódás legfeljebb 1 évig tarthat. Ha az utolsó sorsoláson sincs telitalálatos szelvény, akkor a főnyereményt a Részvételi Szabályzat alapján felosztják a többi nyertes között. Fontos azonban, nem csupán a jackpot, vagyis a telitalálat nyereménye halmozódik, hanem a 2, 3 és 4 találatoké is.
 • Hatoslottó

A Hatoslottónak 1988. október 7-én kezdték meg kísérleti jelleggel az árusítását, akkoriban még pótszámos, tehát 5+1-es játékként. 1989 júniusától kezdve rendszeres, havi sorsolású játék lett, majd 1992. év 3. hetétől kétheti, végül 1993. év 43. hetétől heti rendszerességgel történtek a sorsolások. 2007. év 29. játékhetén volt utoljára pótszám sorsolása, a 30. héttől már csak 6 nyerőszám került kisorsolásra és megszűnt az 5+1-es nyerőosztály.

 • Skandináv lottó

A Skandináv lottó esetében 35 számból 7-t kell megjelölni. A számok két sorsoláson is részt vesznek: egy gépin és egy kézin, ez az úgynevezett ikersorsolás. Mindkét számsorsolás alkalmával 7-7 számot húznak ki. A játékos akkor nyer, ha bármelyik, vagy akár mindkét sorsoláson külön-külön legalább 4 találata van. A Skandináv lottó bevezetésének dátuma: 1999. október 4.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem