22 °C Budapest
430 milliót nyert a lottón, mégsem jelentkezett érte

430 milliót nyert a lottón, mégsem jelentkezett érte

Pénzcentrum
2015. december 24. 07:05

Évente több száz millió forintot felejtünk a lottózókban, persze jellemzően csak a kisebb nyereményeket, de olyan is előfordult már, hogy valaki a 430 millió forintos nyereményért nem jelentkezett. Vajon mi a dolga egy lottónyertesnek? Hány napja van jelentkezni?

A Pénzcentrum hétről hétre élőben közvetíti mind az Ötöslottó, Hatoslottó és a Sakndináv lottó sorsolást is. Ezúttal azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy mi lesz a sorsa az át nem vett nyereményeknek, mekkora lehet a legnagyobb megnyert összeg, amiért nem jelentkezett senki. Egyáltalán mióta játszhatunk ezeken a játékokon?

Mekkora a legnagyobb át nem vett nyeremény?

Általánosságban mondhatjuk, hogy amíg a kisebb nyereményekről esetenként megfeledkeznek a játékosok, az át nem vett nagynyeremény meglehetősen ritka - bár fordult már elő ilyen is

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a Szerencsejáték Zrt.

Az Ötöslottón néhány éve 430 millió forintért nem jelentkezett a nyertes.

Az 1990-es évek végén pedig egy 138 millió forintos nyereményt nem vettek fel. A Hatoslottón pedig 2000-ben felejtettek egy 225 millió forintos főnyereményt.

Persze az át nem vett nyeremények összege nagyban függ attól, hogy mekkora forgalma van a játékoknak. A bent maradt összegek pedig évről évre magasabbak, bár 2013-ban valamivel kevesebb pénzt felejtettünk a lottózókban, mint az azt megelőző évben. De 2014-ben már jóval többet, összesen 1 470 millió forintnyi nyereményt nem vettünk át.

Mi lesz az át nem vett nyeremények sorsa?

Amennyiben a nyertesek nem jelentkeznek nyereményért, akkor az át nem vett nyereményalapokból a Szerencsejáték Zrt.-nek elkülönített alapokat kell képezni, amelynek nyeremények céljára történő felhasználását az állami adóhatóságnak külön be kell jelenteni. A fel nem vett nyeremények alapjából képződnek a különsorsolások nyereményei (pl. autó, számhúzók nyereménye stb.), vagy az egyes játékok nyereményalapja kerül kiegészítésre.

Hogyan kaphatjuk meg a nyereményünket?

1. Kisnyeremények: 200 000 Ft alatt

A kisnyeremények kifizetése készpénzben történik, legkésőbb a sorsolást követő hét 2. munkanapjától kezdődően. A kisnyeremények az átvételi igazolás egyidejű bemutatása mellett bármelyik online terminállal rendelkező értékesítőhelyen felvehetők.

2. Nagynyeremények: 200 000 Ft felett

Nyereményigénylés alapján vehetők fel, átutalással kerülnek kifizetésre.

3. Rendkívül nagy összegű nyereménynek

 • Külön telefonszámot tartanak fenn a jelentkezés céljából, az úgynevezett nagynyertes vonalat - a nyertesnek ezen a sorsolás napjától számított 90 napon belül kell jelentkezni. (Nagy hangsúlyt fektetnek ugyanis arra, hogy óvják a nyerteseink anonimitását.)

 • a vonal végén a társaság illetékes munkatársa már várja a hívást:

 • az első telefonbeszélgetés során először is meggyőződik arról, hogy a vonal túlsó végén valóban a nyertes van

  TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

  A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • az azonosítást a játékszelvényen lévő információk segítik, ezeken ugyanis számos olyan adat található, amit csak a szelvény birtokosa ismerhet, ezért könnyűszerrel tudnia kell a választ a vele kapcsolatban feltett kérdésekre.
A nyeremény felvételéhez egy személyes találkozóra is szükség van, ennek egyeztetésére a "tesztkérdésekre" adott helyes válaszok után kerülhet sor. A kifizetési eljárás lefolytatására a társág által meghatározott helyen és időben kerül sor

- tette hozzá a Szerencsejáték Zrt.

A találkozón első lépésként - a játékszelvényen található biztonsági azonosító kód ellenőrzése céljából - elkérik a szelvényt, és átfuttatják azt egy terminálon éppúgy, ahogyan a lottózós ellenőrizné, amikor a lottózóban valaki a kettes találatát szeretné beváltani. Ezután rögzítik a nyertes személyes adatait.

A nyeremény kifizetése minden esetben banki átutalás útján történik, magyarországi lakossági forint folyószámlára. A nyereményfelvétel után pedig nem tartják kapcsolatot a nyertesekkel.


Mióta játszunk?

 • Ötöslottó

Az Ötöslottó Magyarország legrégebbi és egyben legnagyobb hagyománnyal rendelkező szerencsejátéka. Az első sorsolásra 1957. március 7-én került sor, azóta pedig számtalan nyertes álma válhatott valóra.  A játék egyértelműen a Szerencsejáték Zrt. legnépszerűbb terméke, hetente átlagosan 3,5 millió Ötöslottó alapjátékot vásárolunk, ez a szám pedig az akciók alatt és a halmozódások idején csak növekszik.

Érdekesség a halmozódásról
Amennyiben senkinek sem sikerül helyesen megtippelnie mind az öt kisorsolt számot, a telitalálatért járó nyeremény hozzáadódik a következő heti nyeremény összegéhez. Ez a halmozódás legfeljebb 1 évig tarthat. Ha az utolsó sorsoláson sincs telitalálatos szelvény, akkor a főnyereményt a Részvételi Szabályzat alapján felosztják a többi nyertes között. Fontos azonban, nem csupán a jackpot, vagyis a telitalálat nyereménye halmozódik, hanem a 2, 3 és 4 találatoké is.
 • Hatoslottó

A Hatoslottónak 1988. október 7-én kezdték meg kísérleti jelleggel az árusítását, akkoriban még pótszámos, tehát 5+1-es játékként. 1989 júniusától kezdve rendszeres, havi sorsolású játék lett, majd 1992. év 3. hetétől kétheti, végül 1993. év 43. hetétől heti rendszerességgel történtek a sorsolások. 2007. év 29. játékhetén volt utoljára pótszám sorsolása, a 30. héttől már csak 6 nyerőszám került kisorsolásra és megszűnt az 5+1-es nyerőosztály.

 • Skandináv lottó

A Skandináv lottó esetében 35 számból 7-t kell megjelölni. A számok két sorsoláson is részt vesznek: egy gépin és egy kézin, ez az úgynevezett ikersorsolás. Mindkét számsorsolás alkalmával 7-7 számot húznak ki. A játékos akkor nyer, ha bármelyik, vagy akár mindkét sorsoláson külön-külön legalább 4 találata van. A Skandináv lottó bevezetésének dátuma: 1999. október 4.

NEKED AJÁNLJUK
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?