-2 °C Budapest

Indul a karácsonyi őrület: ezek a legnépszerűbb ajándékok idén

2015. november 23. 16:30

Bár a slágertermékekből nem enged a hazai lakosság, a technika fejlődése a karácsonyi vásárlást is utolérte: egyre többen vásárolnak online, és nő a bankkártyás fizetés aránya. A nők és a férfiak közötti különbségek pedig az ajándékozási szokásokban is megmutatkoznak - derül ki a Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból.

Átlagosan hat napon keresztül foglalkozunk a karácsonyi ajándékok beszerzésével, de sokan vannak, akik már az ünnepet megelőző hónapokban is az ezzel járó, átlagosan 46 ezer forintos kiadásra spórolnak. A megkérdezettek átlagosan hat embernek kedveskednek valamilyen ajándékkal az ünnepek alkalmából, és a többség körülbelül 3-4 héttel az ünnep előtt kezdi el beszerezni az ajándékokat.

A nemek közti különbség itt is kimutatható: míg a nők többsége (70 százalék) már legalább egy hónappal az ünnepek előtt megkezdi a karácsonyi ajándékok beszerzését, addig a férfiak 40 százaléka csupán az ünnepek előtt két héttel, vagy még ennél is később veszi meg a kiszemelt meglepetéseket.

Mi kerül a fa alá és mennyiért?

Karácsonyi ajándékokra a nők jellemzően (70 százalék) 50 ezer forint alatti összeggel kalkulálnak idén, míg a férfiak közel fele (44 százalék) 50 ezer forint feletti összeget tervez erre a célra fordítani. Ez személyenként átlagosan 7 ezer forintnak felel meg. A legszűkebb családi körnek - kedvesünknek, gyermekünknek, szüleinknek és testvéreinknek - tartogatjuk a személyesebb, nagyobb értékű meglepetéseket. Az elmúlt két évben nagyot nőtt a saját kezűleg elkészített ajándékok népszerűsége is: idén a megkérdezettek 22 százalékánál kerül saját készítésű meglepetés a fa alá.

Ezek a legnépszerűbb ajándékok:

  • ruhanemű (50 százalék)

  • könyv (49 százalék)

  • illatszer (44 százalék)

Nem meglepő az sem, hogy a gyermekek és unokák esetében leginkább a játékokra esik a választás a ruhák és könyvek mellett. A férfiak párjukat elsősorban ékszerrel, okostelefonnal, vagy egyéb számítástechnikai eszközzel szeretik meglepni, míg a nők inkább saját kezűleg készített ajándékkal, vacsora meghívással, ruhaneművel kedveskednek szerelmüknek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Spórolunk az ajándékokra

A hazai lakosság közel fele (45 százalék) már a karácsony előtti hónapokban elkezd spórolni az ünnepi kiadásokra, egyötöde (21 százalék) inkább az ünnepek után húzza meg a nadrágszíjat, míg egyharmaduknak (28 százalék) nem szükséges előre takarékoskodni.

Az ajándékok beszerzésénél a készpénz továbbra is a legnépszerűbb fizetési eszköz (73 százalék), amelyet a betéti kártya (52 százalék), a hitelkártya (24 százalék), és az interneten keresztül, bankkártya adatok megadásával történő fizetés (23 százalék) követ.

A bankkártyás fizetés a karácsonyi ajándékok beszerzésekor is a legkényelmesebb és legbiztonságosabb megoldás, ráadásul a legtöbb bankkártya és hitelkártya számos kedvezményt, kiegészítő szolgáltatást, vagy pontgyűjtési lehetőséget kínál

 - mondta Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője.

Az érintőfunkciós betéti kártyák  is szemmel láthatóan egyre népszerűbbek, idén a válaszadók 27 százaléka jelölte meg a használt fizetőeszközök között az érintőkártyákat. Magától értetődően a húszas éveikben járóknál jelentősen magasabb (39 százalék) az interneten bankkártyával fizetők aránya, ahogy láthatóan számukra a PayPass/PayWave nyújtotta kényelmi lehetőségek is vonzóbbak (27 százalék).

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem