21 °C Budapest

Bunkó volt a biztonsági őr: százezreket ítéltek a vásárlónak

Pénzcentrum
2015. november 17. 10:01

Több százezer forintot ítélt meg a bíróság egy szegedi férfinak, akit egy évvel ezelőtt áruházi tolvajnak néztek a biztonsági őrök.

Tavaly szilveszter előtt egy nappal mentem be üdítőt vásárolni az egyik hipermarketbe. A pénztár után megállított egy biztonsági őr, miközben már ittam az italomat, és kérte, mutassam meg a táskámat

 - mesélte a Délmagyarországnak Kovács Gergely. A férfi nem volt erre hajlandó, ám jelezte, hogy az áruház vezetőjének szívesen megmutatja. Erre további két biztonsági őr jelent meg, mire Gergely inkább megmutatta táskáját.

Ezt követően távozni akartam, de az őrök az ellenőrző helyiség felé tereltek. Az utamat elállták és egyikük a kezemre is ráfogott

 - idézte fel a történteket.

Mint utóbb kiderült, a biztonsági szolgálat számára gyanús volt a férfi viselkedése az áruházban, ezért vizsgálták át a csomagját, és ezért nem engedték el az áruházból, amíg meg nem bizonyosodtak róla, hogy nem lopott semmit. Csakhogy ezt nem tehették volna meg. Ezt már a bíróság is kimondta, és nem vagyoni kártérítés - több százezer forint - megfizetésére kötelezte az áruházat.

A jogszabály alapján egy áruházban csak akkor kérhetik a táska kinyitását, ha megalapozottan feltehető, hogy ellopott valamit. A gyanús viselkedés ehhez kevés, még akkor is, ha az illetőt korábban lopáson kapták. Ráadásul miután megmutatta a vásárló a táskát, semmi nem indokolja, hogy bekísérjék egy helyiségbe, pláne hozzáérjenek - ez a személyes szabadság korlátozása és az emberi méltósághoz fűződő jog megsértése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke szerint a leggyakoribb hiba, hogy rutinellenőrzéseket tartanak az áruházakban. A legtöbb helyen már van riasztókapu és videós megfigyelés, pont azért, hogy legyen elegendő ok megállítani valakit.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem