13 °C Budapest
Bunkó volt a biztonsági őr: százezreket ítéltek a vásárlónak

Bunkó volt a biztonsági őr: százezreket ítéltek a vásárlónak

Pénzcentrum
2015. november 17. 10:01

Több százezer forintot ítélt meg a bíróság egy szegedi férfinak, akit egy évvel ezelőtt áruházi tolvajnak néztek a biztonsági őrök.

Tavaly szilveszter előtt egy nappal mentem be üdítőt vásárolni az egyik hipermarketbe. A pénztár után megállított egy biztonsági őr, miközben már ittam az italomat, és kérte, mutassam meg a táskámat

 - mesélte a Délmagyarországnak Kovács Gergely. A férfi nem volt erre hajlandó, ám jelezte, hogy az áruház vezetőjének szívesen megmutatja. Erre további két biztonsági őr jelent meg, mire Gergely inkább megmutatta táskáját.

Ezt követően távozni akartam, de az őrök az ellenőrző helyiség felé tereltek. Az utamat elállták és egyikük a kezemre is ráfogott

 - idézte fel a történteket.

Mint utóbb kiderült, a biztonsági szolgálat számára gyanús volt a férfi viselkedése az áruházban, ezért vizsgálták át a csomagját, és ezért nem engedték el az áruházból, amíg meg nem bizonyosodtak róla, hogy nem lopott semmit. Csakhogy ezt nem tehették volna meg. Ezt már a bíróság is kimondta, és nem vagyoni kártérítés - több százezer forint - megfizetésére kötelezte az áruházat.

A jogszabály alapján egy áruházban csak akkor kérhetik a táska kinyitását, ha megalapozottan feltehető, hogy ellopott valamit. A gyanús viselkedés ehhez kevés, még akkor is, ha az illetőt korábban lopáson kapták. Ráadásul miután megmutatta a vásárló a táskát, semmi nem indokolja, hogy bekísérjék egy helyiségbe, pláne hozzáérjenek - ez a személyes szabadság korlátozása és az emberi méltósághoz fűződő jog megsértése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke szerint a leggyakoribb hiba, hogy rutinellenőrzéseket tartanak az áruházakban. A legtöbb helyen már van riasztókapu és videós megfigyelés, pont azért, hogy legyen elegendő ok megállítani valakit.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?