21 °C Budapest

Egy kisebb vagyont költ élelmiszerre Berki Krisztián

2015. október 22. 10:34

A Pénzcentrum demagóg rovata jelenti: miközben magyar családok tízezreinek megy élményszámba, ha hús kerül az étkezőasztalra, addig Berki Krisztián egymaga a magyar minimálbér háromszorosát (!) költi minden hónapban csak húsra és zöldségekre.

Ha a minimálbér háromszorosát költöm el csak húsra és zöldségekre, akkor elképzelhetitek, hogy mennyit szánok a sportra

- közölte rajongóival néhány nappal ezelőtt Berki Krisztián.

Ez azt jelenti, hogy Berki havonta csak húsra és zöldségekre 206 315 forintot (a minimálbér 2015-ben bruttó 105 ezer, nettó 68 775 forint) szán. Ha pedig ennek az összegnek mondjuk a kétharmadát hagyja ott a hentesnél (vagyis 137,5 ezer forintot), akkor a KSH átlagárával (lásd az alábbi infografikát) kalkulálva havonta közel 108 kg, naponta pedig bő 3,5 kg húst fogyaszthatna Krisztián.

Ez pedig nem kevés, tekintve, hogy az Eurostat friss adatai szerint Magyarország lakosságának 31,1 százalékát fenyegeti a szegénység: ők azok, akiknek havi jövedelme nem éri el a medián jövedelem 60 százalékát, vagyis jelenleg alig több mint 95,5 ezer forintot. Mindez meglátszik egyébként a magyarok húsfogyasztási szokásain is: felmérések szerint évente bő 55 kg az egy főre jutó húsfogyasztás Magyarországon.

A legszegényebb családok asztalára persze még az átlagnál is kevesebb hús kerül: a létminimum élelmiszerkosarának tartalma közepes fizikai igénybevétel esetén épphogy csak fedezi a vonatkozó egészségügyi és táplálkozástudományi követelményeknek megfelelő teljes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet. Az optimális kalóriaérték 2400 kcal. Egy felnőtt esetében többek között ezek vannak a kosárban:

  • napi 81 gramm fehérjét (ezen belül 32 gramm állati fehérjét)
  • 83 gramm zsírt
  • 356 gramm szénhidrátot
  • 800 milligramm kalciumot
  • 3500 milligramm káliumot
  • 13 milligramm vasat
  • 60 milligramm C-vitamint tartalmaz.

Tehát összefoglalva: Berki havi szinten az egy főre eső átlagos éves húsmennyiség közel kétszeresét, míg a létminimumon élők havi szükségletének a 30 (!) szorosát fogyaszthatná el - legalábbis, ha a KSH átlagárával számolunk, nem pedig Angus-bélszínnel. Forintosítva persze mindenképp érdekes, hogy a havi minimálbér háromszorosára van szüksége ahhoz, hogy elmondhassa magáról:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Adok a külsőmre, jó érzés férfinak lenni.

Ezek után pedig csak remélni tudjuk, hogy a havi szinten megvásárolt hús- és zöldségmennyiség jelentős része végül nem a kukában köt ki - felmérések szerint ugyanis Magyarországon évente 1,8 millió tonna (!) élelmiszerhulladékot termelünk, vagyis fejenként több kiló ételt dobunk a kukába minden héten.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM