19 °C Budapest
Egy kisebb vagyont költ élelmiszerre Berki Krisztián

Egy kisebb vagyont költ élelmiszerre Berki Krisztián

2015. október 22. 10:34

A Pénzcentrum demagóg rovata jelenti: miközben magyar családok tízezreinek megy élményszámba, ha hús kerül az étkezőasztalra, addig Berki Krisztián egymaga a magyar minimálbér háromszorosát (!) költi minden hónapban csak húsra és zöldségekre.

Ha a minimálbér háromszorosát költöm el csak húsra és zöldségekre, akkor elképzelhetitek, hogy mennyit szánok a sportra

- közölte rajongóival néhány nappal ezelőtt Berki Krisztián.

Ez azt jelenti, hogy Berki havonta csak húsra és zöldségekre 206 315 forintot (a minimálbér 2015-ben bruttó 105 ezer, nettó 68 775 forint) szán. Ha pedig ennek az összegnek mondjuk a kétharmadát hagyja ott a hentesnél (vagyis 137,5 ezer forintot), akkor a KSH átlagárával (lásd az alábbi infografikát) kalkulálva havonta közel 108 kg, naponta pedig bő 3,5 kg húst fogyaszthatna Krisztián.

Ez pedig nem kevés, tekintve, hogy az Eurostat friss adatai szerint Magyarország lakosságának 31,1 százalékát fenyegeti a szegénység: ők azok, akiknek havi jövedelme nem éri el a medián jövedelem 60 százalékát, vagyis jelenleg alig több mint 95,5 ezer forintot. Mindez meglátszik egyébként a magyarok húsfogyasztási szokásain is: felmérések szerint évente bő 55 kg az egy főre jutó húsfogyasztás Magyarországon.

A legszegényebb családok asztalára persze még az átlagnál is kevesebb hús kerül: a létminimum élelmiszerkosarának tartalma közepes fizikai igénybevétel esetén épphogy csak fedezi a vonatkozó egészségügyi és táplálkozástudományi követelményeknek megfelelő teljes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet. Az optimális kalóriaérték 2400 kcal. Egy felnőtt esetében többek között ezek vannak a kosárban:

  • napi 81 gramm fehérjét (ezen belül 32 gramm állati fehérjét)
  • 83 gramm zsírt
  • 356 gramm szénhidrátot
  • 800 milligramm kalciumot
  • 3500 milligramm káliumot
  • 13 milligramm vasat
  • 60 milligramm C-vitamint tartalmaz.

Tehát összefoglalva: Berki havi szinten az egy főre eső átlagos éves húsmennyiség közel kétszeresét, míg a létminimumon élők havi szükségletének a 30 (!) szorosát fogyaszthatná el - legalábbis, ha a KSH átlagárával számolunk, nem pedig Angus-bélszínnel. Forintosítva persze mindenképp érdekes, hogy a havi minimálbér háromszorosára van szüksége ahhoz, hogy elmondhassa magáról:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Adok a külsőmre, jó érzés férfinak lenni.

Ezek után pedig csak remélni tudjuk, hogy a havi szinten megvásárolt hús- és zöldségmennyiség jelentős része végül nem a kukában köt ki - felmérések szerint ugyanis Magyarországon évente 1,8 millió tonna (!) élelmiszerhulladékot termelünk, vagyis fejenként több kiló ételt dobunk a kukába minden héten.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?