26 °C Budapest
Akár harmadával is drágulhat a dinnye

Akár harmadával is drágulhat a dinnye

2015. augusztus 11. 10:03

Bár a rekkenő hőség több növényfélének valóban árthat, nem kell vészharangot kongatva attól tartani, hogy idő előtt elfogy a görögdinnye a piacról. Szakértők szerint lesz elég hazai termés Lőrinc napja után is, s ha mégis szükség lenne rá, jönne az import - írja a Magyar Nemzet.

Nincs vége a dinnyeszezonnak, noha az elmúlt napokban akadt olyan hazai kereskedőlánc, ahol 70 forintért adták a görögdinnyét kilogrammonként. Ám visszatért a kánikula, s emiatt a magyar mellett az európai piacon is rég nem látott kereslet támadt a dinnye iránt. Egyesek attól tartanak, hogy akadozhat a hazai piac dinnyeellátása, mivel a nagy meleg miatt csökken a termésmennyiség. Ám a piaci szakértők szerint az aggodalom eltúlzott.

Húsz éve nem volt ehhez fogható nyár. A nagy meleg a termesztők munkáját is megnehezíti, de inkább örülnek neki, hogy újra fogy a dinnye, és van miért dolgozni

- vélekedett Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke.

Miért fontos ez?

A híresztelések nyomán akár 30 százalékos dinnyeár-emelkedés is elképzelhető, vagyis a népszerű gyümölcs jelentősen drágább lehet, mint most.

Az viszont látszik, hogy egyelőre van még magyar dinnye is, amely a nagy meleg miatt igen finom, édesebb a szokásosnál. A hazai termésből véleményük szerint marad a szeptember 5-i Lőrinc-nap utánra is, amikor már nem annyira ízletes a gyümölcs, vizesebb, kásásabb, mint korábban.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?