Akár harmadával is drágulhat a dinnye

2015. augusztus 11. 10:03

Bár a rekkenő hőség több növényfélének valóban árthat, nem kell vészharangot kongatva attól tartani, hogy idő előtt elfogy a görögdinnye a piacról. Szakértők szerint lesz elég hazai termés Lőrinc napja után is, s ha mégis szükség lenne rá, jönne az import - írja a Magyar Nemzet.

Nincs vége a dinnyeszezonnak, noha az elmúlt napokban akadt olyan hazai kereskedőlánc, ahol 70 forintért adták a görögdinnyét kilogrammonként. Ám visszatért a kánikula, s emiatt a magyar mellett az európai piacon is rég nem látott kereslet támadt a dinnye iránt. Egyesek attól tartanak, hogy akadozhat a hazai piac dinnyeellátása, mivel a nagy meleg miatt csökken a termésmennyiség. Ám a piaci szakértők szerint az aggodalom eltúlzott.

Húsz éve nem volt ehhez fogható nyár. A nagy meleg a termesztők munkáját is megnehezíti, de inkább örülnek neki, hogy újra fogy a dinnye, és van miért dolgozni

- vélekedett Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke.

Miért fontos ez?

A híresztelések nyomán akár 30 százalékos dinnyeár-emelkedés is elképzelhető, vagyis a népszerű gyümölcs jelentősen drágább lehet, mint most.

Az viszont látszik, hogy egyelőre van még magyar dinnye is, amely a nagy meleg miatt igen finom, édesebb a szokásosnál. A hazai termésből véleményük szerint marad a szeptember 5-i Lőrinc-nap utánra is, amikor már nem annyira ízletes a gyümölcs, vizesebb, kásásabb, mint korábban.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM