25 °C Budapest
Na ne! Tényleg jön a fém ötszázas?

Na ne! Tényleg jön a fém ötszázas?

2015. augusztus 5. 15:04

Az ötforintosok egyelőre maradnak, a húszezreseket viszont már az idén elkezdi lecserélni a Jegybank. Az ötszázasok fémre történő cseréje pedig...

Tegnap írtunk arról, hiába nincs már önmagában vásárlóértéke, egyelőre mégsem tervezi a Jegybank az ötforintos érmék bevonását. Mint azt lapunk megkeresésére elmondták:

Egy darab 5 forintosért önmagában ugyan kevés dolgot lehet vásárolni, azonban a készpénzforgalmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosság használja ezeket az érméket a készpénzes fizetések során. Tekintettel arra, hogy a lakosság használja az 5 forintos érméket, az nem csapódik ki úgy a forgalomból, mint 2008 előtt az - azóta már bevont - 1 és 2 Ft-os érmék, melyekből évente 100-150 millió darabbal nőtt a forgalomban lévő mennyiség. Az 5 forintosok forgalomból történő bevonását a Jegybank nem tervezi!

A Jegybank válasza ugyan egyértelmű, mindazonáltal mi kíváncsiak voltunk arra, olvasóink mennyire értenek egyet az MNB készpénzforgalmi tapasztalataival, szerintük mennyire van szükség az ötforintos érmékre. Kérdésünkre közel tízezer szavazat érkezett, a legtöbben pedig feleslegesnek tartják az ötforintos érméket, de sokan szeretnének eurót is.

Jön az új húszezres

Bár az ötforintos érmék bevonását nem tervezi az MNB, a papír húszezresek viszont már idén mennek a levesbe - legalábbis jelenlegi formájukban. A Pénzcentrum értesülései szerint ugyanis, hasonlóan a korábban megújult tízezres bankjegyekhez, várhatóan az idei év második felében a húszezresek is komoly ráncfelvarráson esnek majd át.

Korábbi tájékoztatásunknak megfelelően második félévben kerül sor a megújított 20 000 forintosok kibocsátásra, pontos ütemezéséről időben nyújt majd tájékoztatást az MNB

- válaszolta a jegybank a Bukszának.

A forgalomba hozatal pontos idejéről tehát nincs információ, nagy a valószínűsége azonban, hogy a tízezresnél alkalmazott forgatókönyvet követi majd a Jegybank. Mint ismert, az új tízezres bankjegyek tavaly szeptemberben debütáltak és az év utolsó hónapjában kerültek forgalomba. Cseréjük egyébként jól halad, júniusban már az összes tízezres 52 százalékát adták az új bankjegyek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

KATTINTS! Nyafognak a boltosok: mi a baj a húszezresekkel?

A bankjegyek cseréjére egyébként leginkább a hamisítások megelőzése érdekében van szükség, van olyan bankjegyünk ugyanis, amely közel két évtizede nem újult meg. Ezért a következő négy évben az MNB lecseréli az összes forgalomban lévő papír bankjegyet. A portrék és a hátoldali képek is megmaradnak, azonban az elterjedt hamisítási módszerek ellen hatékonyabban védő, címlet-specifikus biztonsági elemekkel látják majd el az új bankjegyeket.

A Jegybank a Bukszával közölte azt is, hogy majd az új húszezres kibocsátásával összhangban adnak tájékoztatást arról, hogy a húszezres után melyik bankjegy kerül sorra. Továbbá az elmúlt időszakban fereppent pletykák ellenére megerősítették,

nincs napirenden az ötszázas érmére történő cseréje!

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 19. 14:40