5 °C Budapest

Ezeket a strandbüféket, gyrososokat jobb, ha meg sem közelíted

Pénzcentrum
2015. augusztus 5. 06:01

Repedezett szélű tányérok? Koszos kiadópult? Ha ezeket látjuk egy étteremben vagy büfében akkor lehet, jobban járunk, ha inkább egyből tovább gyalogolunk. Mutatjuk, mire kell figyelni, ha nem akarunk megbetegedni.

Nyáron a nagy melegben hamar belefuthatunk egy-egy romlott ételbe vagy italba. Az éttermek, és strandbüfék kiválasztásánál nem árt óvatosnak lennünk, ha nem szeretnénk megbetegedni. Mutatjuk mik a legárulkodóbb jelek, mire kell figyelni.

Külső

Elsősorban figyeljük meg az étterem, büfé környezetét, ha az nem tiszta és rendezett - például a pókhálós kirakat, vagy maszatos a kiadópult, esetleg szanaszét hevernek a földön a szalvéták - akkor feltételezhető, hogy az ételekre sem fordítanak kellő gondot, ilyenkor érdemes egyből továbbállni.

Belső

Egy étterembe belépve nézzük meg a vendégteret, kellően tiszta-e a környezet, tiszták-e a terítők. A terítéket is érdemes alaposabban szemügyre venni: épek, sérülésmentesek-e a tányérok, poharak, evőeszközök.

A lepattogzott szélű tányér, pohár nem tisztítható megfelelően, és fel is sértheti ajkunkat. Hasonló a helyzet a csorba, elhasználódott, kopott evőeszközökkel is: nem tisztíthatók megfelelően, ilyen evőeszközzel jó, ha csak az előttünk étkező ételmaradékait fogyasztjuk el, rosszabb esetben az evőeszköz sérüléseibe tapadt ételmaradékban elszaporodó mikroorganizmusoktól meg is betegedhetünk

- válaszolta megkeresésünkre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Fontos az is, hogy az asztalon ne legyenek kitéve az ételízesítők, fűszerek vagy öntetek. A kihelyezett fűszer könnyen szennyeződhet, bárki bármit beleszórhat. Ez alól kivételt képez a zárt, egyadagos kiszerelésű öntet vagy fűszer.

Figyeljük meg a pincéreket, pultosokat is: tiszta ruhát/kötényt viselnek-e. Amennyiben azt látjuk, hogy a dolgozók szennyezett ruhában, logó hajjal és kézékszerekkel dolgoznak, akkor ebből szintén az feltételezhető, hogy az ételekre sem fordítanak kellő gondot.

Az étlap

Olvassuk át az étlapot, a túl nagy kínálat nem biztos, hogy egyenlő a jó minőséggel. A sokféle alapanyag megfelelő raktár-, előkészítő-, feldolgozó helyiségekkel rendelkező üzemi hátteret igényel. Például a húselőkészítő mellett külön előkészítő helyiséget igényelnek a vadhúsok és újabb helyiség szükséges a sütemények, desszertek elkészítéshez is.

A szűkös háttérkapacitás mellett előfordulhat, hogy friss étel helyett lefagyasztott és rendelésünkkor csupán felmelegített ételt kapunk: a friss saláta helyett csupán tartósított savanyúságot, a desszertek pedig feltételezhetően nem helyben készültek.

Nem tilos az ételek megfelelő körülmények között történő lefagyasztása, konzerv savanyúság, vagy másik vendéglátó vállalkozástól beszerzett sütemények felkínálása, azonban ezek az ételek ízükben, minőségükben nem azonosak a friss ételekkel - hívja fel figyelmet a NÉBIH.

Nézzük végig az ételek listáját: csupa hagyományos étel van rajta vagy vannak helyi specialitások? Ha helyi specialitással találkozunk, az a szakma iránti elkötelezettségre utal. Fontos az is, milyen módón tudunk tájékozódni az ételek allergén, vagy intoleranciát okozó összetevőiről. Ha nem találunk egyértelmű jelzést arra, hogy hogyan értesülhetünk az allergénekről, akkor keressünk másik éttermet, ahol jobban odafigyelnek a vendégekre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tanácsok a büfé kiválasztásakor: ezeket mindenképpen ellenőrizd

  • A hűtve tárolandó éltelek elhelyezéséhez, kínálásához mindig legyen megfelelő hűtőberendezés.
  • A csomagolatlan termékek megfelelően legyenek védve a szennyeződésektől (A csomagolatlan, por-, és cseppfertőzés veszélyének kitett édességet, süteményt, perecet, főtt kukoricát, vattacukrot ne vásároljuk meg! Már egy folpack is jobb, mint a semmi).
  • Helyben készített termékeknél (hot-dog, hamburger, pizza) nézzük meg, hogy mennyi előre sütött termék van. Nagy mennyiségű előre megsütött termék esetében előfordulhat, hogy már túltárolt nem friss ételt kapunk.
Az ilyen ételek az ételfertőzések-, mérgezések előidézői lehetnek
  • Óvakodjunk azoktól a büféktől is, ahol az előre kisütött ételt melegen tartás nélkül tárolják. (Az infralámpa hőtartásra nem megfelelő!)
  • Az alkalmi árusítóhelyeken, jobb, ha egyszer használatos tányért vagy poharat kapunk, mert az ilyen helyeken korlátozott a mosogatási lehetőség, ám fontos, hogy a műanyag tányérok és poharak is védve legyenek a szennyeződésektől.

A gyrososnál lényeges, hogy portól és szennyeződéstől védett helyen legyen elhelyezve a sütőberendezés. A nyitáskor félig lefaragott nyárs pedig utalhat arra, hogy a hús már nem friss.  Nézzük meg, a húst helyesen a tányérunkra, vagy helytelenül a sütőberendezés alsó zsírfogó tálcájára szeletelik?

Egy jó lángosos környékén nem lehet átható, égett olajszagot érezni. Az erős, kellemetlen olajszagból arra következtethetünk, hogy a sütéshez használt olajat nem cserélik rendszeresen. A lángost a megbízható helyen mindig frissen készítik. Ha nem forró, hanem nyúlós, langyos lángost kapunk, az bizony már jó ideje kisült.

KATTINTS! Ezeket a fagyizókat mindenképpen kerüld el idén nyáron

A grill ételek már az illatukkal is odacsalogatják a vásárlókat. Olyan helyen vásároljunk, ahol grillezés közben is védik a területet a porszennyeződéstől, van kézmosási lehetőség, és kényelmesen tudjuk elfogyasztani a friss, kellően átsütött, forró ételt.

Mi történhet, ha rossz ételt fogyasztunk?

A romlott ételnek általában érzékelhető jelei vannak. Ilyen a íz-, szín-, szag-elváltozás, és az állag megváltozása. Ezeket az ételeket nem szabad megenni. Rosszabb esetben azonban az is előfordulhat, hogy nem látszik az ételen, hogy az már nem ehető (mikrobiológiai állapota, vagy idegen anyag tartalma miatt). Az ilyen esetekben következhet be élelmiszer fertőzés vagy élelmiszer mérgezés.

Az élelmiszer okozta megbetegedések leggyakoribb tünetei: hányinger, hányás, hasi panaszok, görcsös fájdalom vagy többszöri ismétlődő hasmenés, hőemelkedés, fejfájás, idegrendszeri tünetek. A tünetek jelentkezésekor mindenképpen forduljunk orvoshoz!

A NÉBIH kockázati besorolásuk és lakossági bejelentések alapján végez ellenőrzéseket. Nagy figyelmet kapnak nyáron az idegenforgalmilag fontos területek, például a strand büfék. A nyári akcióellenőrzés július elejétől augusztus végéig tart. Ha mi is találkozunk olyan vendéglátó egységgel, ami nem a megfelelő higiénés körülmények között működik, akkor lehetőségünk van ezt jelezni a NÉBIH Zöld számán.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?