24 °C Budapest
Hova utazz fillérekért idén nyáron? Itt az európai toplista

Hova utazz fillérekért idén nyáron? Itt az európai toplista

2015. július 4. 11:30

Nem sok helyre mehet nyaralni Európán belül az, aki olcsóbban akar kijönni, mint idehaza. Az Eurostat friss felmérése szerint ugyanis Magyarország a 9. legolcsóbb a 37 európai országot összesítő toplistában.

Nemrég publikálta legfrissebb, vásárlóerő-paritáson alapuló árszínvonalindexét az Eurostat. Az elemzés 37 európai országgal foglalkozik, amelyekben több mint 2400 termék és szolgáltatást vettek górcső alá. Az összesített árindex szerint, amelyen 100 pontnak felel meg az átlagos az EU 28 országának árszínvonala, Magyarország 57 pontot ért el. Ezzel hazánk 9. a legolcsóbb európai országok rangsorában.

Az összesítés szerint a legdrágább európai ország - nem túl nagy meglepetésünkre -, 154 ponttal Svájc; míg a legolcsóbb, 47 ponttal Macedónia lett. Az indexértékek jól mutatják, hogy a legolcsóbb (ide tartozik hazánk is), illetve legdrágább országok között összességében közel háromszoros eltérés van az árakat illetően.

Az egyes termékek bontásában azonban már jóval cizelláltabb a kép. Az élelmiszer termékeknél, illetve az alkoholmentes italok tekintetében például hazánk a 8. legolcsóbb, alkohol és dohányáruknál pedig a 7. legolcsóbb a kontinensen. Ez utóbbi esetében ráadásul nem az alapvetően méregdrága viszi a prímet; az alkohol többnyire az északi országokban a legdrágább. Aki például Norvégiában ülne be sörözni egy kocsmába, arra készüljön, hogy kb. négyszer annyit kell majd fizetnie átlagosan, mint idehaza.

A hazánkban tapasztalható alacsony árszínvonalat egyébként a legfrissebb kiskereskedelmi adatok is alátámasztják. Nem véletlen ugyanis, hogy a vasárnapi boltzár ellenére is 5,2 százalékkal tudott növekedni a forgalom. Azt azért mindenképp érdemes hozzátenni, hogy elsősorban a nem-élelmiszer jellegű kiskereskedelem bővül dinamikusan, míg máshol már érezteti hatását a kormány megszorító intézkedése.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24