16 °C Budapest

Kiderült az igazság a magyar boltok akcióiról

2015. július 2. 05:50

Meghökkentő adat látott napvilágot a boltok akcióiról. Egy nemzetközi kutatás szerint tízből hat kiskereskedelmi akciót veszteséggel zárnak az élelmiszert, háztartási vegyi árut vagy kozmetikumot gyártó vállalatok. Ráadásul ez a mérleg egyre romlik. De hogy állunk mi magyarok az akciókhoz? Kedveljük őket, vagy inkább elfordítjuk a fejünket, és csakazértis a drágábbat vesszük?

Ráfizetnek a cégek a kiskereskedelmi akciók többségére

- röviden így foglalhatnánk össze annak a nemzetközi kutatásnak az eredményét, amit a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat végzett.

Tízből hat kiskereskedelmi akción ugyanis buknak az élelmiszert, háztartási vegyi árut vagy kozmetikumot gyártó vállalatok. Ez különösen annak tudatában megdöbbentő, hogy sok világcég (például a kozmetikai óriásvállalatok, az élelmiszermultik)

árbevétele 20 százalékát is eladásösztönző akciókra fordítja.

Legmagasabb a veszteséges élelmiszer-kiskereskedelmi akciók aránya az USA-ban (71 százalék), majd sorrendben következik Franciaország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Németország, Kanada és Olaszország.

Érdekes, hogy a briteknél például a legsikeresebbek a mosogatógép-tabletta akciók. Ha viszont a mosogatószivacsokat értékelik le, az a legnagyobb bukta: gyakorlatilag senki nem vásárol több szivacsot azért, mert olcsó.

"Szuper ár" táblák egy budapesti szupermarketben (képünk illusztráció)

A németeknél a müzli szelet-akciók azok, amik a leghatásosabbak között vannak: ha viszont a rágógumi árát viszik le (vagy például 1-et fizet, kettőt kap kedvezmény van), az alig jár azzal, hogy többet vennének.

Mi a helyzet nálunk?

A magyar vásárlók is sok promócióval találkoznak, és még mindig érzékenyebbek rájuk, mint az európai átlag

 - mondta Szűcs-Villányi Ágnes, a Nielsen osztályvezetője.

A korábbi évekhez képest azonban már kevesebb magyar fogyasztó hajlandó boltot vagy márkát váltani egy-egy előnyös akció kedvéért. Mind többen alakítják ki azoknak a boltoknak a körét, ahol általában vásárolnak, és ott keresik a promóciókat.

A magyarok többségét mágnesként vonzzák az akciók

Felmérések szerint a magyar vásárlók kétharmada tisztában van azoknak a termékeknek az áraival, amit általában vásárol, és az árak változásait is észleli. Bár a maradék egyharmad csupán néhány termék árát ismeri, de azt szintén észreveszi, ha változnak az árak.

A magyarok átlagosan 3-4 különböző üzletben intézik a bevásárlást, de a vonzó promóciók is nagyon fontosak számára, minden harmadik ember hajlandó boltot váltani az akciók miatt, sokan pedig kedvenc boltjukban keresi az árengedményeket.

A fogyasztóvédők tanácsai

Megtévesztő tevékenységnek minősül, ha a vállalkozás a terméken, annak csomagolásán, illetve egyéb kommunikációs eszköz útján a termék eladási áraként a ténylegesen fizetendő árnál alacsonyabb árat jelöl meg - derül ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatásából.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytat az a vállalkozás, amely az általa meghirdetett akciós eladási árnál magasabb áron értékesíti termékét.

De az sem szabályos,

ha a feltüntetett akciós eladási árhoz képest magasabb (eredeti eladási) áron történik az értékesítés,

ha egy nem akciós termékre vonatkozóan a kedvezményes időszak lejártát követően az akciós tábla kint marad,

ha az akciós árkiírást már az akciós időszak előtt kihelyezik, vagy

ha a pénztárgépben nem aktualizálták az akcióknak megfelelően az eladási árakat.

Megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősül a "2-t fizet 3-t kap" valamint a "+ 50% ingyen" típusú akciós termékek esetében, ha az akciós terméket az ajándék, illetve ajándékrész nélkül árusított termék árához képest magasabb áron értékesítik.

Megtévesztő az is, amikor a feltüntetett árkedvezmény mértékénél kisebb kedvezményt számolnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM