19 °C Budapest
Rengeteg automata tűnt el: mi lehet ennek az oka?

Rengeteg automata tűnt el: mi lehet ennek az oka?

Pénzcentrum
2015. június 12. 09:00

Az itthon működő étel- és italautomaták több mint tíz százalékát leszerelhették az utóbbi időkben az üzemeltetők. Szakmai feltételezés szerint az eltűnt gépek egy része korábban az adók megfizetése nélkül működött, az év elején pedig minden automatát be kellett jelenteni az adóhivatalhoz. A piac tisztításának folyamata már az első lépésnél százmilliós állami bevételt hozott - írja a Napi Gazdaság.

A jogszabály arra kötelezte az érintetteket, hogy március végéig jelentsék be étel-, italautomatáikat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). A határidő végéig 27 ezer gépről adtak számot a működtetők, június elejéig pedig további háromezer készülékről érkezett bejelentés.

Tavaly nagyjából negyvenezer automatából vásárolhattak a fogyasztók, tízezer berendezés sorsa így egyelőre kérdéses - mondta a lapnak a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke. Szöllősi Balázs becslése szerint az új szabályok bevezetésekor nagyjából ötezer gép azonnal eltűnt. A készülékek eltávolításának hátterében a szakember szerint leginkább két ok állhat: előfordulhatott, hogy egy-egy berendezés még harmincezer forintot, vagyis a regisztráció díját sem hozta vissza. Más esetekben viszont arról lehetett szó, hogy az automaták tulajdonosai megijedtek a bejelentési kötelezettségtől, minden bizonnyal azért, mert addig feketén, azaz az adók megfizetése nélkül üzemeltették a gépeket.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33