2 °C Budapest

Ezért rád is bármikor kihívhatják a rendőrt a benzinkútnál, étteremben

2015. március 30. 06:01

Vajon mi történik akkor, ha már elfogyasztottuk a vacsoránkat, megtankoltuk az autónkat, éppen fizetni szeretnék, de abban a pillanatba rájövünk, hogy a pénztárcánk az iratainkkal együtt otthon maradt? Elsőként megpróbálunk kölcsönkérni a velünk lévő ismerősöktől, barátoktól, de mi a helyzet, ha egyedül vagyunk?

A Pénzcentrum ezúttal annak járt utána, mi tévők legyünk abban az esetben, ha a fizetés előtt jövünk rá arra, hogy a pénztárcánk otthon maradt minden igazolványunkkal együtt. A legrosszabb forgatókönyv, ha már a szolgáltatást igénybe vettük vagy a terméket már elfogyasztottuk. A szorult helyzetben sokszor tudnak rajtunk segíteni a családtagok vagy barátok, de mi lesz velünk, ha éppen egyedül kerülünk bajba?

Amikor még nem történt meg a baj

Abban az esetben, ha az általunk vásárolni kívánt termékeket még nem fogyasztottuk el, vagy nem tankoltuk bele a kocsinkba, akkor lehetőségünk van egyszerűen otthagyni az árukat. Ez a szituáció is kellemetlen lehet, hiszen akár újra be is vásárolhatunk, de ha szerencsénk van, akkor félreteszik nekünk az árukat a kasszánál, és később soron kívül kifizethetjük a számlánkat.

Amikor már igénybe vettük a szolgáltatást

Több helyen is előfordulhat azonban, hogy már megkaptuk azt a bizonyos szolgáltatást, vagy terméket, amit szerettünk volna, ám az erre szánt pénz nincsen náluk. Ilyen kellemetlen helyzet lehet például:

  • Étteremben az ételek elfogyasztása
  • A benzinkúton a kocsi megtankolása
  • A fodrászatban már elkészül frizura
  • A taxival megtett utazás

Mit lehet ilyenkor tenni?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól (NFH) megtudtuk, amennyiben utólag derül ki, hogy nincsen nálunk semmilyen fizetőeszköz, akkor valahogy meg kell állapodnunk a kereskedővel. Erre egyik lehetőségünk a zálogtárgy otthagyása, arra az időszakra, amíg visszamegyünk fizetni (Pl. személyi igazolvány, mobiltelefon). Illetve, az is jó megoldás lehet, ha kölcsönkérünk egy telefont és felhívjuk a közelben lévő barátunkat vagy családtagunkat, hogy segítsen ki minket.

Azonban, ha semmilyen irattal nem tudjuk magunkat igazolni, és esetlegesen zálogtárgyról sem tudunk megállapodni, úgy a kereskedő akár rendőri segítséget hívhat a beazonosításhoz, valamit összeghatártól függően szabálysértési, illetve büntetőjogi feljelentést is tehet ellenünk - tudtuk meg az NFH-tól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdemes lehet ezért előre ellenőriznünk - akár az étteremben, akár a fodrásznál, benzinkúton -, hogy biztosan van-e nálunk pénz. Úgy tűnik egyébként, a magyarok jellemzően nem ennyire figyelmetlenek. A kereskedők tapasztalatai is azt mutatják, hogy ilyen eset csak ritkán történik, és szinte kivétel nélkül sikerül is rendezni a helyzetet.

Kútjainkon elenyésző az ilyen esetek száma, ha mégis előfordul ilyen, szinte minden alkalommal sikerül az ügyfélnek rendeznie a számlát

- mondta el megkeresésünkre a MOL.

Éttermeinkben az elmúlt években ilyen szituáció csupán egy-kettő ha történt, egyszóval nem jellemző. Ebben az esetben bármely személyes tárgy leadásával biztosítottnak láttuk, hogy a vendég mihamarabb visszatérve rendezze számláját

- reagált a Vapiano Hungary.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?