0 °C Budapest

Tesco, Lidl, Auchan: hol kapni a legjobb májkrémet?

2015. március 20. 06:02

A nagy túró rudi teszt után most a májkrémeket hasonlítottuk össze. Kóstolóink ezúttal nem voltak annyira lelkesek, és a pontokkal sem bántak igazán bőkezűen. A nyertes a maximális 440-ből csak 303 pontot kapott, többen pedig azt gondolták, macskatáp van a tányéron.

Ezúttal a tavaszi kirándulások gyakori útitársát, a konzerves sertésmájkrémet teszteltük a Pénzcentrum kibővített szerkesztőségével. A vaktesztben a kinézetre, állagra és természetesen az ízre fókuszáltunk. Zsemlefalatkára kenve tálaltuk a kóstolóknak a májkrémeket, akik még az összhatást is pontozták, és leírhatták a megjegyzéseiket is.

Alaposan körbejártuk a magyar üzlethálózatokat, a nagy keresésben összesen 8 konzerves vagy éppen dobozos sertésmájkrémet sikerült összegyűjtenünk. A 11 tesztelő a következő termékeket kóstolhatta meg:

  • 1. Globus sertésmájkrém; 79 Ft/65 gr
  • 2. Sertésmájkrém (arany-piros csomagolás); 89 Ft/62 gr
  • 3. Auchan sertésmájkrém (dobozos); 99 Ft/105 gr
  • 4. Sertésmájaskrém (fehér-barna csomagolás); 59 Ft/65 gr
  • 5. Sertésmájaskrém (dobozos); 55 Ft/50 gr
  • 6. Tesco sertésmájkrém; 69 Ft/65 gr
  • 7. Hamé sertésmájkrém (dobozos); 225 Ft/105 gr
  • 8. Lidl (Baroni) sertésmájkrém; 69 FT/62 gr

A következő szempontokra: külső, íz, állag, összhatás 10-10 pontot lehetett adni így akár a 11 tesztelő 440 pontot adhatott volna a nyertes terméknek, ám ettől az jóval alulmaradt.

A Hamé dobozos májkrém kapta a legtöbb pontot (303), de utána szinte holtversenyben a Lidl konzerves Baroni májkréme végezett 300 ponttal.


A kritikákból nem volt hiány, volt aki műanyag vagy fém ízt érzett, de akadtak olyanok is, akik éppen íztelennek vagy csak borzasztónak találtak egy-egy májkrémet. A kóstolók több esetben érezték savanyúnak a krémet vagy csak egyszerűen a macskatáphoz hasonlították. Volt pár pozitív megjegyzés is, a legmagasabb pontszámot elért Hamé májkrémhez többen írták a "nem is rossz" illetve az "egész jó" kifejezéseket. Az ár-érték arány versenyben azonban egészen más lett az eredmény.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tényleg jobb a dobozos?

Valószínűleg nem alaptalan a megérzésünk, ha szívesebben nyúlunk a polcon a dobozos májkrémekhez, hiszen mind az összetettben és mind az ár-érték arányban is a dobozos termékek nyertek. Persze akadt azért olyan dobozos májkrém is, ami a  versenyben eléggé alulmaradt.

Mi a sertésmájkrém?
A Magyar Élelmiszerkönyv leírása szerint a sertésmájkrém hőkezeléssel tartósított húskrém, amelyet legalább 25% (m/m) sertésmájból, különböző méretűre aprított húsokból (sertéshús, sertésfejhús, marhahús, szeparált hús), gyártási szalonna alapanyagból vagy sertészsírból és egyéb jelleg- és ízkialakító anyagokból finomra aprítással vagy passzírozással készítenek. A sertésmájkrém rózsaszínes árnyalattal egyenletes mogyorószínű. A főtt máj, a vöröshagyma és az egyéb fűszerek harmonikus ízt és illatot eredményeznek.

Amennyiben mindezek után arra jutottuk, hogy szívsebben készítenénk el otthon saját magunk a májkrémet, ezzel kihagyva az összetevőkből például a búza vagy éppen a szójalisztet, akkor így fogjunk neki:

Májkrém házilag

Ízlés szerint választhatunk, sertés, pulyka - vagy akár csirkemájat is, ebből 300 grammra van szükségünk. Ezen kívül kell 2 fej vöröshagyma, 150 gramm vaj, só, bors, és egy evőkanál majoránna. Az elkészítési idő 30 perc, ezekkel a lépésekkel:

  • 1. A hagymát apróra vágjuk, majd a vajon egy kicsit megpároljuk.
  • 2. A májat megtisztítjuk és tetszés szerint feldaraboljuk, majd a fűszerekkel együtt rádobjuk a hagymára.
  • 3. Körülbelül 20 perc összesütés után az egészet egy merülő mixerrel pépesítjük. Ekkor még egy kicsit híg, de kihűlés után nagyszerű, kenhető állagú lesz.

A receptet az ApróSéftől lestük el. Ebben a verzióban nem használunk hájat, de több receptet is találunk amiben szerepel, ezért ha akarjuk, azzal is gazdagíthatjuk a májkrémünket.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?