15 °C Budapest
Pillanatok alatt nyúlják le a bankkártyádat a digitális zsebtolvajok

Pillanatok alatt nyúlják le a bankkártyádat a digitális zsebtolvajok

2015. március 7. 07:00

Időről időre előkerül a világsajtóban az érintőkártyák (egyérintéses fizetés) biztonsága. Egy "leleplező" videó szerint bűnözők másodpercek alatt fontos kártyaadatokat szerezhetnek meg, akár egy 15 ezer forintos eszközzel is. Meglehet, hogy ezek az esetek még viszonylag ritkák, de az biztos, hogy egyre komolyabb iparág épül bankkártyáink védelmére.

Digitális zsebtolvajokkal riogat az európai és az amerikai sajtó. A - hírek szerint - egyre jobban terjedő bűnözői módszer lényege, hogy közel, legalább 15 centiméterre kerülnek az áldozathoz (például egy tömegközlekedési eszközön, vagy egy zsúfolt bevásárlóközpontban), és egy speciális eszközzel leolvassák bankkártyájának több fontos adatát.

Az amerikai ABC News riportja szerint bárki könnyedén beszerezhet ilyen eszközöket, például ezt az NFC-olvasót, 54 dollárért (kb. 15 ezer forintért):

Forrás: Amazon


A riportban nyilatkozó szakértő szerint az egyérintéses bankkártya kommunikál ezekkel az (okostelefonnal összeköthető) kütyükkel (hasonlóan ahhoz, amikor érintéssel fizetünk), így a bűnözők néhány másodperc alatt megszerezhetik a bankkártya számát és lejárati dátumát.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy már olyan leolvasókhoz is hozzá lehet jutni, amelyek a kártya hátoldalán található 3 jegyű CVC (biztonsági) kódot is le tudják olvasni. Ezeknek az adatoknak a birtokában pedig akár a neten is vásárolhatnak a kártyánkkal, vagy egy klón-kártyát használva pénzt is vehetnek fel vele.

A készpénznél még mindig biztonságosabb

Egyelőre nem tudni arról, hogy a hasonló kártyás csalások tömegesek lennének. Ezek az esetek azonban nem jelentik azt, hogy a bankkártya ne lenne az egyik legbiztonságosabb fizetési eszköz, sokkal biztonságosabb, mint például a készpénz. Amikor kirabolnak, akkor általában elég kevés az esély arra, hogy a pénzünket valaha még viszontlássuk.

A kártyánkat viszont azonnal le is tilthatjuk, így biztos, hogy az azon lévő pénzhez már nem tudnak hozzáférni a bűnözők. Érdemes ugyanakkor a bankkártyánkat érintően néhány biztonsági tanácsot betartani, állítsunk be SMS-értesítőt (ez akkor is működhet, ha érintőkártyával fizetünk).


Mi lehet a megoldás?

Természetesen különféle módszerekkel védheti kártyáját az, aki tart a lenyúlástól. Működhet például, ha celofánba csomagolva hordja a bankkártyát, vásárolhat speciális fóliázott kártyatartót, de olyan pénztárcát, táskát is, amely speciális technológiával védettséget nyújt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyre komolyabb iparág épül kártyáink védelmére, az Amazonon több száz olyan pénztárcát, táskát, tokot találhatunk, amely azt ígéri, megóvja bankkártyáinkat is.

Forrás: Amazon

Persze mi magunk is készíthetünk "védett" pénztárcát - egy kis alufólia kell hozzá:

A legújabb trend pedig a biztonságot nyújtó ruházat (nadrág, farmer, blézer, stb.):

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?