21 °C Budapest
Ez jön a bankkártya után: Magyarországon is így fogunk fizetni?

Ez jön a bankkártya után: Magyarországon is így fogunk fizetni?

2015. február 28. 07:02

Te hogy fizetsz? Készpénzzel? Bankkártyával? Valamilyen utalvánnyal? És mit szólnál ahhoz, ha a szívverésedet vagy a tenyeredet használhatnád vásárláskor?

Könnyen lehet, hogy a mai óvodások számára a klasszikus bankkártya már egy elavult fizetési technológia lesz: meglepő újdonságok, izgalmas technológiák várnak ránk, amelyekkel gyorsan, egyszerűen és biztonságosan fizethetünk - és ez már nem a sci-fi filmek világa, hanem a közeljövő, vagy a jelen. A Pénzcentrum most 5 olyan fejlesztést mutat, amelyben nagy lehetőségek rejlenek.

1. Ujjlenyomat-olvasós bankkártya

Nemrég beépített ujjlenyomat-olvasóval működő érintésmentes bankkártyát gyártó céggel állt össze a MasterCard, így ha beválik a plasztik, akkor a jövőben nem lesz szükség PIN-kódra és fizetési limitekre sem.

Az ujjlenyomat-olvasó révén biztonságosabbá válnak a kártyás fizetések, ráadásul az érintésmentes kis összegű vásárlásoknál is azonosítaná magát az ügyfél (más nem fizethet a plasztikkal), és még PIN-kódra vagy fizetési limitekre sem lenne többé szükség. A kártyába saját áramforrást nem kell telepíteni, ugyanis a kártyaolvasó által sugározott rádiójellel működik az ujjlenyomat-olvasó.

2. Fizess a szíveddel

Egy kanadai cég, a Bionym több bankkal karöltve hamarosan elindítja azt a programját, amelyben a résztvevők egy speciális karpereccel érintésmentes fizetéseket hajthatnak végre. Az ügyfeleket a szívverésük alapján azonosítja az eszköz, így rajtuk kívül senki sem tud fizetni vele.

A lényeg, hogy a mini EKG-s karperecet kell a terminál fölé helyezni: a fizetési eszközt csak és kizárólag a tulajdonosa tudja használni a kasszáknál.

Az eszközök nem csak fizetésre alkalmasak, hanem egy sor más típusú, azonosítást igénylő szituációban használható funkcióval rendelkeznek. Ezeket persze illeszteni kell az irányítandó eszközökhöz (pl. autók, tabletek vagy hotelek beléptetőrendszerei).

3. Bankkártya helyett öltöny

Az Ausztrál Heritage bank a Visa PayWave (egyérintéses) megoldását, egy mobilapplikációt és egy helyi szabócég öltönyét kombinálva fejlesztette ki az öltönnyel kivitelezhető érintésmentes fizetést. Ennek lényege, hogy a bankkártyákban is megtalálható (egyérintéses fizetést lehetővé tevő) NFC chipet varrnak bele egy öltöny ujjába, amelyet a terminálhoz érintve megtörténik a fizetési tranzakció. A chip egy a banknál vezetett számlához kapcsolódik, így a mobilbanki alkalmazáson keresztül is ellenőrizhető, hogy a fizetés rendben lezajlott-e.

A technológiai megoldás egyébként nem különösebben bonyolult, az NFC-s chipek szinte bármilyen hétköznapi eszközbe (órába, ékszerbe, matricába) könnyen beépíthetők. Inkább az ötlet számít egyedinek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

4. Tenyérolvasós készpénzfelvétel

A Fujitsu cég fejlesztette ki azt az új generációs ATM-et, amely a PalmSecure névre keresztelt tenyérolvasó (pontosabban a tenyér erezetét azonosítani képes) technológiát is alkalmazza. A japán vállalat bankautomatái a tenyérolvasással biztosítják a "maximálisan biztonságos" ügyfélazonosítást.

A különleges POS terminál a vérben található hemoglobin (amely az oxigént szállítja a vérben) "beolvasásával" készít képet az erezetről egy elektromágneses impulzus segítségével, ezt pedig egy egyedi számkombinációvá változtatja át. A fizetési rendszerhez csatlakoztatott terminál elmenti a kódot, majd összeegyezteti az előre regisztrált tenyérből olvasott adatokkal. Ez azért is hasznos lehet, mert így más nem tud pénzt felvenni a kártyánkkal.

5. Szemüveggel vásárolni?

A szakértők is vitatkoznak arról, hogy hatalmas siker, vagy hatalmas bukás lesz-e a Google Glass, az azonban biztos, hogy a fejlesztők óriási lehetőségeket látnak benne: készültek már különféle koncepciók arra, hogyan lehetne használni az eszközt fizetésre.

Ezek a koncepciók a legtöbb esetben a QR-kód (számla, árcímke, csekk) beolvasását követő fizetésen alapszanak, de elképzelhető hang-utasításos pénzátutalás, vagy akár ATM-es készpénzfelvét is a Google Glass segítségével. Amint az alábbi videó is mutatja, a lehetőségek izgalmasan széles tárháza vár a felhasználókra: a felhasználó beolvassa a termékhez kapcsolódó QR-kódot, kétszer pislog és már fizetett is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?