30 °C Budapest
Így kell pezsgőt vásárolni: hogy válasszuk ki a legjobbat?

Így kell pezsgőt vásárolni: hogy válasszuk ki a legjobbat?

2014. december 26. 13:04

Nem mindegy, mit emelünk le a polcról, érdemes összehasonlítani az árakat, és ellenőrizni a gyártót. Ha nem isszuk meg az egész üveg pezsgőt, nem feltétlenül jó, ha kanalat teszünk bele, nem fog segíteni a buborékok megőrzésében.

Karácsony és újév környékén isszuk a legtöbb pezsgőt az évben, bár időről-időre népszerűsítő kampány indul azért, hogy ez megváltozzon. Ez az ünnepi időszak a legveszélyesebb élelmiszerbiztonsági szempontból, de nem kell aggódni, fokozott ellenőrzések folynak. Íme néhány tipp, hogyan érdemes választani!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szokásos karácsonyi vizsgálata során idén is a szezonális termékek biztonságát ellenőrizte, és sokkal kevesebb hiányosságot talált, mint a megelőző években. 2687 ellenőrzést végeztek, és 12,2 millió forint bírságot szabtak ki. Efféle szezonális ünnepi terméknek számít a pezsgő is, így az is a vizsgált termékek közé tartozott.

Magyarországon a pezsgőfogyasztás 80 százaléka az év végi ünnepekhez - a karácsonyhoz és a szilveszterhez - köthető a felmérések szerint - számolt be erről az agrászektor.hu-nak Simon Péter, az Agrármarketing Centrum vezérigazgató-helyettese. Éppen ezért kezdett idén augusztusban nagy pezsgőivást népszerűsítő kampányba a Magyar Turizmus Zrt.

Bár már így is többet isszuk ezt az italt, mint pár éve, a NÉBIH adatai szerint, míg 2011-ben a forgalomba került pezsgő mennyisége belföldön mintegy 30 ezer hektoliter volt, addig az idén ez csak az első hat hónapban majdnem megduplázódott, mintegy 57 ezer hektoliter volt.

Az elmúlt három évben a pezsgő-előállítással foglalkozó pincészetek száma is megkétszereződött. Most 20 pincészetben készítenek pezsgőt Magyarországon. Ugyanakkor még így is kevesebb pezsgő fogy, mint például 10 éve, a Törley Pezsgőpincészet saját adatai szerint tavaly az országban mintegy 22 millió palack - 150 ezer hektoliter - pezsgő fogyott el. Ez a mennyiség tíz évvel ezelőtt még 28-29 millió palackot tett ki. Ez a 28-29 millió palackos fogyasztás saját számításaik szerint 2-2,5 literes egy főre jutó pezsgőfogyasztást tesz ki, amellyel egy évtizede a világon a 4-6. hely környékén álltunk.

Ne félj a dugótól!

Vásárlás előtt érdemes árösszehasonlítást végezni, és csak azután választani. Túl olcsó, ismeretlen nevű terméket inkább ne válasszunk. Amikor megvettük a pezsgőt, hűtve tároljuk, sötét, fénytől védett helyen. A fehér pezsgőt hat-nyolc fokosra, a vöröset pedig nyolc-kilenc fokosra kell lehűteni. Apró trükk, hogy ne fusson ki a pezsgő: a poharat is hűtsük le! A palackot úgy nyissuk ki, hogy közben hüvelykujjunkkal visszaszorítjuk a dugót. Kivéve, ha előtte felráztuk az üveget, akkor már úgyis annyi a civilizált, illetve biztonságos felbontásnak. Fogjuk a dugót, miközben a palackot 45 fokos szögben tartjuk, és csavaró mozdulattal távolítsuk el a dugót. Így elkerülhetjük a baleseteket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Álljon itt útmutatóul a vásárláshoz az Európai Unióban használatos kategorizációs rendszer:

  • Brut nature: a legszárazabb, a másodlagos erjesztésnél nem adnak hozzá cukrot, cukortartalma kevesebb, mint 3 g/l
  • Extra brut: rendkívül száraz, cukortartalma kevesebb, mint 6 g/l
  • Brut: nagyon száraz, cukortartalma kevesebb, mint 15 g/l
  • Extra dry: igen száraz, cukortartalma 12-20 g/l
  • Dry: félszáraz, cukortartalma 17-35 g/l
  • Medium dry: félszáraz-félédes, cukortartalma 33-50 g/l
  • Sweet: édes, cukortartalma meghaladja az 50 g/l-t

Figyeljünk oda a pezsgő származási helyére is, sokszor megtévesztőek lehetnek a külföldi eredetre utaló nevek. Egy nemrég kirobbant botrány során a Gazdasági Versenyhivatal orosz pezsgőnek látszó, valójában magyar származású italt fülelt le. A gyártó-forgalmazónak 15 milliós bírság járt a megtévesztő reklámokért.

Az egyszemélyes, kettő deciliteres pezsgők 260 forinttól indulnak. A normál kiszerelésű, 0,75 decis palack pedig már akár 560 forintért hozzáférhető. De az ínyencek vásárolhatnak akár egy 2005-ös évjáratú Louis Roederer Cristal Brut Champagne-t 57 ezer forintért.

Kamu a kanalazás
Több külföldi kutatócsoport egymástól függetlenül kimutatta, hogy valójában nem maradnak meg a buborékok jobban a felbontott pezsgőben, ha kanalat dugunk az üvegbe, és úgy tesszük a hűtőbe. Ugyannyira vesztettek szénsvasságukból ezek az italok a tesztek szerint, és azok, amiket kupak és kanál nélkül tettek a hűtőbe. Csak abban az esetben marad tartós a pezsgő, ha a dugót dugjuk vissza bele.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?