14 °C Budapest

Így kell pezsgőt vásárolni: hogy válasszuk ki a legjobbat?

2014. december 26. 13:04

Nem mindegy, mit emelünk le a polcról, érdemes összehasonlítani az árakat, és ellenőrizni a gyártót. Ha nem isszuk meg az egész üveg pezsgőt, nem feltétlenül jó, ha kanalat teszünk bele, nem fog segíteni a buborékok megőrzésében.

Karácsony és újév környékén isszuk a legtöbb pezsgőt az évben, bár időről-időre népszerűsítő kampány indul azért, hogy ez megváltozzon. Ez az ünnepi időszak a legveszélyesebb élelmiszerbiztonsági szempontból, de nem kell aggódni, fokozott ellenőrzések folynak. Íme néhány tipp, hogyan érdemes választani!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szokásos karácsonyi vizsgálata során idén is a szezonális termékek biztonságát ellenőrizte, és sokkal kevesebb hiányosságot talált, mint a megelőző években. 2687 ellenőrzést végeztek, és 12,2 millió forint bírságot szabtak ki. Efféle szezonális ünnepi terméknek számít a pezsgő is, így az is a vizsgált termékek közé tartozott.

Magyarországon a pezsgőfogyasztás 80 százaléka az év végi ünnepekhez - a karácsonyhoz és a szilveszterhez - köthető a felmérések szerint - számolt be erről az agrászektor.hu-nak Simon Péter, az Agrármarketing Centrum vezérigazgató-helyettese. Éppen ezért kezdett idén augusztusban nagy pezsgőivást népszerűsítő kampányba a Magyar Turizmus Zrt.

Bár már így is többet isszuk ezt az italt, mint pár éve, a NÉBIH adatai szerint, míg 2011-ben a forgalomba került pezsgő mennyisége belföldön mintegy 30 ezer hektoliter volt, addig az idén ez csak az első hat hónapban majdnem megduplázódott, mintegy 57 ezer hektoliter volt.

Az elmúlt három évben a pezsgő-előállítással foglalkozó pincészetek száma is megkétszereződött. Most 20 pincészetben készítenek pezsgőt Magyarországon. Ugyanakkor még így is kevesebb pezsgő fogy, mint például 10 éve, a Törley Pezsgőpincészet saját adatai szerint tavaly az országban mintegy 22 millió palack - 150 ezer hektoliter - pezsgő fogyott el. Ez a mennyiség tíz évvel ezelőtt még 28-29 millió palackot tett ki. Ez a 28-29 millió palackos fogyasztás saját számításaik szerint 2-2,5 literes egy főre jutó pezsgőfogyasztást tesz ki, amellyel egy évtizede a világon a 4-6. hely környékén álltunk.

Ne félj a dugótól!

Vásárlás előtt érdemes árösszehasonlítást végezni, és csak azután választani. Túl olcsó, ismeretlen nevű terméket inkább ne válasszunk. Amikor megvettük a pezsgőt, hűtve tároljuk, sötét, fénytől védett helyen. A fehér pezsgőt hat-nyolc fokosra, a vöröset pedig nyolc-kilenc fokosra kell lehűteni. Apró trükk, hogy ne fusson ki a pezsgő: a poharat is hűtsük le! A palackot úgy nyissuk ki, hogy közben hüvelykujjunkkal visszaszorítjuk a dugót. Kivéve, ha előtte felráztuk az üveget, akkor már úgyis annyi a civilizált, illetve biztonságos felbontásnak. Fogjuk a dugót, miközben a palackot 45 fokos szögben tartjuk, és csavaró mozdulattal távolítsuk el a dugót. Így elkerülhetjük a baleseteket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Álljon itt útmutatóul a vásárláshoz az Európai Unióban használatos kategorizációs rendszer:

  • Brut nature: a legszárazabb, a másodlagos erjesztésnél nem adnak hozzá cukrot, cukortartalma kevesebb, mint 3 g/l
  • Extra brut: rendkívül száraz, cukortartalma kevesebb, mint 6 g/l
  • Brut: nagyon száraz, cukortartalma kevesebb, mint 15 g/l
  • Extra dry: igen száraz, cukortartalma 12-20 g/l
  • Dry: félszáraz, cukortartalma 17-35 g/l
  • Medium dry: félszáraz-félédes, cukortartalma 33-50 g/l
  • Sweet: édes, cukortartalma meghaladja az 50 g/l-t

Figyeljünk oda a pezsgő származási helyére is, sokszor megtévesztőek lehetnek a külföldi eredetre utaló nevek. Egy nemrég kirobbant botrány során a Gazdasági Versenyhivatal orosz pezsgőnek látszó, valójában magyar származású italt fülelt le. A gyártó-forgalmazónak 15 milliós bírság járt a megtévesztő reklámokért.

Az egyszemélyes, kettő deciliteres pezsgők 260 forinttól indulnak. A normál kiszerelésű, 0,75 decis palack pedig már akár 560 forintért hozzáférhető. De az ínyencek vásárolhatnak akár egy 2005-ös évjáratú Louis Roederer Cristal Brut Champagne-t 57 ezer forintért.

Kamu a kanalazás
Több külföldi kutatócsoport egymástól függetlenül kimutatta, hogy valójában nem maradnak meg a buborékok jobban a felbontott pezsgőben, ha kanalat dugunk az üvegbe, és úgy tesszük a hűtőbe. Ugyannyira vesztettek szénsvasságukból ezek az italok a tesztek szerint, és azok, amiket kupak és kanál nélkül tettek a hűtőbe. Csak abban az esetben marad tartós a pezsgő, ha a dugót dugjuk vissza bele.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm