15 °C Budapest

5+1 tipp: így válassz szaloncukrot!

2014. december 16. 16:59

Adventi cikksorozatunk tizenhatodik részében a szaloncukor vásárláshoz adunk tippeket. Érdemes a kilós árakat figyelni, a lejárati dátumot, illetve a mennyiséget.

Jókai Mór szalonczukkedlinek nevezte, mi úgy ismerjük, szaloncukor. A karácsony szerves része, a legtöbb háztartásban a karácsonyfa díszítésének elengedhetetlen kelléke, amire rá lehet járni, ha nassolni támadna kedvünk. Összegyűjtöttünk néhány szempontot a választáshoz, hogy ne érjen minket csalódás az ünnepek alatt.

Az árak igen széles skálán mozognak, általában az áruházak sajátmárkás termékei 2000 forintos kilóáron kaphatók (ez azt jelenti, hogy egy 400 grammos csomag 800 forint). Van szaloncukor kilója 2600 forintért, de 4700, 5500, 5900, vagy akár 9700 forintért is.

Érdemes a polcokon található címkék kilóárai alapján végezni az árösszehasonlítást, hiszen elképzelhető, hogy a szemre ugyanakkora csomag valójában kisebb mennyiség, mégis ugyanannyiba kerül.

Egy friss felmérés a 18-59 éves magyar lakosság csokoládé fogyasztását vizsgálta, különös tekintettel arra is, mennyi szaloncukrot eszünk a karácsonyi időszakban. Eszerint a megkérdezettek 39 százaléka 11-30 darabot fogyaszt az ünnepek alkalmával, 17 százalékuk akár 50 darabot is megeszik ilyenkor, és alig 3 százalék az, aki egyáltalán nem szereti ezt az édességet. Egyébként az is kiderült, melyikek a kedvencek: a zselés, a marcipános, a kókuszos, no meg a karamellás. Ezeket választják ugyanis a legtöbben.

Ezekre figyeljünk a választás során!

1. Az összetevők

Első dolgod az legyen, hogy ellenőrzöd az összetevőket. Például, hogy valódi csokiból van-e. Nem mintha bajod esne a tejbevonó masszától, csak akkor ahhoz mérten fizess is, ez utóbbival készült szaloncukrok árának a felének kell lennie körülbelül a valódi kakaóbabból készül csokoládés termékekének.

2. Válassz figyelmesen!

Sok gyártó azzal trükközik, hogy jó minőségű, márkás szaloncukrok csomagolását koppintja, hogy így sózza rá azokra a termékét, akik az eredeti márka rajongói. úgy érezzük, a minőség garantált, csak bedobjuk a kosárba, pedig egy egész másféle szaloncukorról van szó.

3. Figyelj a mennyiségre!

Még mindig előfordulnak olyan esetek, hogy a csomagoláson feltüntetett mennyiségnél kevesebb van a zacskóban. Ha nagyobb élelmiszerláncok boltjaiban vásárolunk, a zöldség-gyümölcs részlegen mindig van ellenőrző mérleg. Nézd meg, nem vernek-e át.

4. Ne válassz megszokásból!

Ha csak úgy leemeled a polcról ugyanazt a csomagot, mint minden évben, de már változtattak az összetevőkön, nem ugyanazzal a receptúrával dolgoznak, karácsonykor ér a meglepetés, amikor a fáról csemegézel. Inkább próbáld meg a boltban ellenőrizni a minőséget, próbálj meg visszaemlékezni az árra, nem csökkent, vagy nőtt-e radikálisan tavaly óta. Ezek mind árulkodók lehetnek, hogy ez a csoki már nem az a csoki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. Őrizd meg a blokkot!

Kevesen tudják, hogy nemcsak a ruhákkal, hanem az élelmiszerekkel is vissza lehet menni a boltba, ha problémánk akad. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint, ha gondunk akadna, kérhetünk cserét, vagy pénzvisszafizetést. Ha romlott terméket vásárolnánk, a hivatalhoz kell fordulni, ők pedig vizsgálatot indítanak az ügyben.

+ 1. Szaloncukor házilag

Ha időd, energiád és pénztárcát engedi, készíts otthon szaloncukrot. Havas Dóra ebben a videóban háromféle szaloncukrot készít, vajkaramellásat, marcipánosat és feketeribizlis-marcipánosat. A hozzávalók összesen majdnem 4000 forintot tesznek ki, a mandula és az étcsokoládé a legdrágább tételek belőle.

A Pénzcentrum adventi naptára spórolóknak

A Pénzcentrum idén adventi naptárral kedveskedik spórolós olvasóinak. Naponta újabb és újabb tippeket, trükköket adunk, hogy az idei karácsony vége ne egy újabb pénzügyi krach legyen. Összegyűjtött "jókívánságainkat" bármikor megtalálod címlapunkon, az adventi naptár címkére kattintva (lásd az alábbi képen).

Legutóbbi tippünket ITT találod.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem