7 °C Budapest

Végre itt a mobilfizetés, de sokan kimaradnak belőle

Pénzcentrum
2014. november 26. 13:01

Mától Magyarországon sem a jövő zenéje az NFC-s bolti mobilfizetés, vagyis amikor egy alkalmazás és egy mobiltelefon helyettesítheti a bankkártyánkat a kasszáknál. Akinek esetleg így jobban érthető: a Google Wallethoz és az Apple Payhez hasonló érintésmentes (contactless) mobilfizetésről van szó.

Széleskörű iparági összefogás eredményeképpen elindul a mobiltárca szolgáltatás, vagyis Magyarországon is elérhető lesz az érintéses (ez az érintésmentes fizetés új, hivatalos neve, innentől kezdve mi is így hívjuk) mobilfizetés. Az NFC (Near Field Communication) technológián alapuló mobilfizetés lényege, hogy a PayPassos kártyákhoz hasonlóan az arra alkalmas NFC-s POS-terminálhoz érintve a mobilokat fizethetünk a boltokban.

A mobiltárca azonban nem csak fizetésre alkalmas: a kupongyűjtők, céges belépőkártyák és később akár az okmányok, közlekedési bérletek, jegyek és koncertbelépők is a mobilokba költözhetnek, és például a már végrehajtott fizetési tranzakciókat is nyomon lehet követni. A Mobiltárca Szövetség alapító tagjai a Magyar Telekom, a Vodafone, a Telenor, az OTP, a MasterCard és a Supershop, az alapítás óta még 14 cég csatlakozott a szövetséghez.

A MobilTárca igénybevételéhez szükség van egy arra alkalmas okostelefonra és SIM kártyára, a Google Play Store-ból letölthető MobilTárca alkalmazásra, valamint a Telekommal kötött mobil hang- és internetelőfizetésre. Az ügyfelek meglévő SIM-kártyájukat díjmenetesen cserélhetik le bármely Telekom üzletben MobilTárca-képes SIM kártyára. Ezen kívül az OTP-nél igényelt virtuális kártyára is szükség van a tárca használatához. Ezt a kártyát az appban is lehet igényelni. A tárcával a hagyományos PayPassos kártyákhoz hasonlóan külföldön is fizethetünk.

Az MNB legfrissebb adatai szerint jelenleg a POS-terminálok 42 százaléka NFC-s, vagyis a pénztárak 42 százalékánál fizethetnénk mobiltárcával. Igaz, ilyen NFC-s POS-terminálokkal elsősorban a nagyobb áruházláncoknál találkozhatunk, ahol több pénztár működik, vagyis az említett 42 százaléknál lényegesen kevesebb boltban lehet egy érintéssel fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm