11 °C Budapest
Mégis jöhet a vasárnapi zárva tartás

Mégis jöhet a vasárnapi zárva tartás

2014. november 6. 13:01

Annak ellenére is támogatja a kormány a KDNP vasárnapi zárva tartásról (is) szóló javaslatát, hogy korábban több kormánytag, és maga Orbán Viktor is úgy fogalmazott, erre nem látnak most lehetőség Magyarországon.A boltok nagy része csak hétfőtől szombatig lehet nyitva, akkor is 6 és este 10 óra között.A 400 négyzetméter alatti árusító terűek nyitva lehetnek, ha lényegében családi vállalkozás üzemelteti a boltot.Vasárnap a tejivók és a pékségek nyithatnak ki, de azok is csak félműszakban (reggel 5 és 12 óra között), az újság- és virágárusok 6-12 óra között lehetnek nyitva.Nyitva lehetnek vasárnap a trafikok, benzinkutak, gyógyszertárak, éttermek, kávézók, mozik, színházak, piacok, pályaudvarokon és a reptéren levő üzletek.

Friss! Nem mondott igazat a KDNP, cáfol az NGM

Mégsem döntött a kormány a boltok vasárnapi zárva tartásáról. Az NGM friss tájékoztatása ellentmondásban van a KDNP bejelentésével: "A kormány tárgyalt a KDNP javaslatáról, de döntés csak azután születhet, miután meghallgatták a boltosok és a szakszervezetek véleményét is" - reagálta az NGM arra, mi az álláspontja a kabinetnek a vasárnapi zárva tartásról.

Kedden egyébként Orbán Viktor is még arról beszélt, hogy a kérdéskört szeretné alaposan körüljárni, mielőtt dönt a kabinet: "Lesz egy kereskedelempolitikai előterjesztés, amikor meghallgatják a szakszervezeteket és a boltokat működtető vállalatokat, döntést ezt követően hoznak" - mondta a miniszterelnök - fogalmazott a miniszterelnök.

A kormány megtárgyalta és támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza - jelentette be a a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján - írja az MTI.

A szabad vasárnap bevezetéséről szóló törvénytervezetet csütörtökön nyújtja be a KDNP - közölte Harrach Péter. A tervezetben kivételként a négyszáz négyzetméter alatti és családi vállalkozásként működő boltok szerepelnek.

Az intézkedés 2015. március 15-étől lépne hatályba, ha a parlament is jóváhagyja az elképzelést.

A döntés némileg meglepő, hiszen nemrég Varga Mihály nemzetgazdasági minsizter fogalmazott úgy, hogy nagy meglepetést keltett a Nemzetgazdasági Minisztériumban a nagy üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló ötlet újra felmelegítése. Szerinte:

Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs. Ha a munkáltató meg tud állapodni a munkavállalóval, miért ne lehetne nyitva.

Néhány évvel ezelőtt - még 2011 májusában - pedig maga Orbán Viktor mondta a KDNP akkor még friss javaslatáról, hogy azt szeretné, hogy Magyarországon meg lehessen élni heti öt nap munkából, de ezt most nem lehet. Ezért akkor az volt a személyes véleménye, hogy nincs lehetőség a vasárnapi boltzárra.

Mivel járna mindez?

Az ügyben természetesen megszólaltak a boltosok is: Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint például 15-20 ezer alkalmazottat kellene elbocsátani, ugyanis a hipermarketek egyik legforgalmasabb napja a vasárnap.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) még ennél is durvább számmal rukkolt elő: szerintük is azonnali elbocsátások várhatóak, mert a munkaidőalap 12-14 százalékkal csökken, aminek következtében

legalább 35 ezer munkavállaló válik feleslegessé.

A szövetség szerint 7,4 százalékos munkanélküliség mellett nem szabad olyan szabályokat hozni, amelyek a kereskedelemben dolgozó mintegy 530 ezer alkalmazottból és a kapcsolódó iparágakban - logisztika, üzemeltetés - dolgozók körében minimum 15-20 ezer ember elbocsájtásával járna, és további 15-20 ezret hátrányosan érintene. Úgy látják: a kieső vasárnappal az elbocsátás és bércsökkenés vegyesen fordul majd elő.

Megjegyzik, hogy a vasárnapi nyitva tartás megszűnésével további forgalomcsökkenés várható, és érzékelhetően csökkenni fognak a járulék- és adóbevételek.

Rétvári Bence szerint ugyanakkor nem lesznek elbocsátások:

Nem jelenti munkahelyek megszűnését a nagy boltok vasárnapi zárva tartása, hiszen a forgalom a többi napra tevődik át, több kereskedelmi dolgozó munkájára lesz szükség a többi napon. A vasárnapi kereskedelmi forgalom a különböző becslések szerint 4-8% között mozog, így jóval kevesebb egy átlag napnál. A banki elszámoltatás miatti keresletbővülés is kompenzálja az esetleges vasárnapi forgalomkiesést.

Vége a Tesco-buszoknak is?

Lapértesülések szerint ugyanakkor a nem csak a vasárnapi - és munkaszüneti napokon - boltbezárásokat rendelnék el. Betiltanák például az ingyenes céges bevásárlóbuszokat, ilyenek például a Tesco ingajáratai; valamint megtiltanák az üzletláncoknak a veszteséges működést. Utóbbi ötlet esetében két veszteséges év után kötelezően be kellene zárni a céget.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18