Ilyen ATM-et sem láttunk még Magyarországon + fotó

Ilyen ATM-et sem láttunk még Magyarországon + fotó

Pénzcentrum
2014. augusztus 25. 18:02

Budapest belvárosában ma adták át az első olyan ATM-et, amellyel forintért Bitcoint lehet váltani. A berendezés egyelőre csak egyirányú, vagyis a Bitcoin eladását még nem teszi lehetővé, de az üzembe helyező ígérete szerint év végéig ezzel is bővítik a gépet. A váltásnak, vagy ha úgy tetszik, virtuális készpénzfelvételnek egyelőre borsos ára van: a tranzakciók értékének 7 százalékát kérik a váltásért az üzemeltetők.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Budapesten, a belvárosi Anker Klubban helyezték üzembe az első olyan készülékét, amivel forintért Bitcoint lehet vásárolni. A legkedveltebb virtuális pénzt Magyarországon is egyre többen ismerik, de széles körű elterjedéséről még nem igazán lehet beszélni itthon. A Bitcoin ATM-et üzembe helyezők reménye szerint valamennyire ezen is segíthet egy olyan eszköz, amellyel az ígért szerint biztonságosan, könnyen lehet Bitcoint váltani, rádásul forintért.

De mi az a Bitcoin?

A Bitcoin egy digitális fizetőeszköz, amelyet 2009 januárjában bocsátottak ki. A Bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól.

A világ legtöbb jegybankja, így az MNB sem tiltja meg a virtuális pénzek használatát.


A készülékbe papírpénzt lehet közvetlenül dugni, és a kívánt értékben - de minimum 2000 forintért - váltani azt digitális valutára. A készülék képernyőjére kivetített QR-kód beolvasásával áttölthető az elektronikus pénz egy mobiltelefonos Bitcoin tárcába, de akár ki is nyomtatható papírra, későbbi felhasználásra.

A forint készpénz Bitcoinra váltásának díja a tranzakció értékének 7 százaléka, ez a tervek szerint jelentősen csökkenhet.


A befizetett forint egy angol váltószámlán keresztül válik Bitcoinná, a folyamat jogi, adózási és fogyasztóvédelmi szempontoknak is megfelel. Az ígéret szerint az év végéig az ATM újabb funkcióval bővül: Bitcoint fog tudni forintra váltani.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?