22 °C Budapest

Sokan estek el a nagy nyári élelmiszerrazzián

Pénzcentrum
2014. augusztus 12. 13:31

Több mint 16 ezer ellenőrzött tétel, csaknem 4 millió forint összértékű forgalomból kivont termék, 4000 megvizsgált létesítmény és 37 millió forint bírság a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés július 1. és 31. közötti első szakaszának mérlege. A táborok, éttermek, előállító helyek mellett az élelmiszerbiztonsági ellenőrök vizsgálták többek között olyan népszerű rendezvények ideiglenes vendéglátó helyeit is, mint az OZORA Fesztivál, a Balaton Sound, az EFOTT és a Forma 1.

A teljes élelmiszerláncra kiterjedő, országosan összehangolt ellenőrzések során a szakemberek kiemelten vizsgálták a nyári időszakhoz kapcsolódó élelmiszereket (pl. cukrászsütemények, hamburger, gyros, hazai természetes vizekből származó halak, grill termékek, görögdinnye, szezonális zöldség-gyümölcs), az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetését, az idegenforgalmi szempontból frekventált helyen működő vendéglátó létesítményeket (büfék, cukrászdák, fagylaltozók, éttermek stb.), a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken történő élelmiszer-forgalmazást és a halsütödéket is.

Az első szakasz részeredményei alapján számos területen javulás tapasztalható. A 4067 ellenőrzött létesítménynél 25 esetben kellett elrendelni a tevékenység korlátozását, 118 alkalommal figyelmeztettek és 251 estben bírságoltak a szakemberek. A hiányosságok leginkább a higiéniai feltételekkel, a dolgozó egészségügyi alkalmasságával, képzettségével és a forgalmazott termékek minőségével kapcsolatban merültek fel.

A termékeknél nőtt a jelöléssel kapcsolatos hibák, valamint az engedély vagy bejelentés nélküli, ismeretlen eredetű élelmiszer tételek száma. A szakemberek összesen 16 386 tételt vizsgáltak, mintegy 30 tonna terméket vontak ki a forgalomból 3 850 989 forint értékben. A nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzések augusztus végéig folytatódnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?