19 °C Budapest
Rengeteg a hamis termék: ezeket veszed leggyakrabban

Rengeteg a hamis termék: ezeket veszed leggyakrabban

Pénzcentrum
2014. július 31. 17:38

Az Európai Unió tagállamainak hatóságai tavaly 36 millió hamisított terméket foglaltak le több mint 760 millió euró - 237 milliárd forint - értékben, többségük Kínából származott, közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

A Bizottság szellemitulajdon-jogokkal kapcsolatos éves jelentése szerint az uniós vámhatóságok 2013-ban közel 36 millió, feltételezhetően szellemitulajdon-jogot sértő árucikket foglaltak le. Jóllehet ez a szám elmarad a korábbi évek mutatóitól, az elkobzott áruk értéke még így is több mint 760 millió eurót (azaz 237 milliárd forintot) tesz ki. A ma közzétett jelentés statisztikai adatokat közöl az Unió külső határain lefoglalt hamisított áruk típusáról, származásáról és szállításuk módjáról - tájékoztatta a Pénzcentrumot az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

A ma közzétett jelentés számadatai szerint valamennyi termék ki van téve a hamisítás kockázatának, a vámhatóságok pedig jól teljesítenek a hamisított termékek lefoglalása terén. A lefoglalt áruk között a ruházati cikkek (a lefoglalt áruk 12 százaléka) és a gyógyszerek (10 százalék) állnak első helyen.

2013-ban a vámügyi intézkedések legnagyobb része postai és futárszolgálati küldeményeket érintett, és a postai áruforgalomból kiszűrt áruk 19 százaléka gyógyszerkészítmény volt. Hozzávetőlegesen a majdnem az összes lefoglalt árut vagy megsemmisítették, vagy az árukkal kapcsolatban bírósági eljárást indítottak a jogsértés tényének megállapítása érdekében. A hamisított áruk első számú forrása változatlanul Kína: a lefoglalt áruk 66 százaléka Kínából származott.

Meghatározott termékkategóriák esetében ugyanakkor más országok végeztek az első helyen: például a hamisított illatszerek és kozmetikai cikkek első számú forrása Törökország, az élelmiszereké pedig Egyiptom.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?