19 °C Budapest

Ezek a legolvasottabb könyvek idén tavasszal - itt a bestseller lista

Pénzcentrum
2014. március 15. 16:04

A slágertémáknak számító gyereknevelés és a pszichológia mellett a kortárs magyar irodalom is a figyelem fókuszába került februárban. És ami a Valentin-nap hónapjában egyáltalán nem véletlen: a romantikus történetek ezúttal is taroltak!

Az önismeret és a tudatos változás korát éljük, így szinte természetes, hogy a pszichológiai kiadványok, azon belül a gyermeknevelés és a család témakörét boncolgató könyvek sikere februárban is töretlen volt: a legjobban keresett nyomtatott művek között ismét az első helyen végzett Vekerdy Tamás Jól szeretni - Tudod-e, milyen a gyereked? című alkotása, míg Jane Nelsen Pozitív fegyelmezése a dobogó 3. helyéről a 2.-ra került. A sikerlistában változatlanul szép számmal vannak jelen az utóbbi hónapok sikerei, többek között Müller Péter (16.), Buda László (22.), Pál Ferenc (29.) és Bagdy Emőke (39.) művei, ami jól mutatja a hazai olvasók érzékenységét és lelki útmutatás iránti igényét.

Ugyanakkor mind a nyomtatott, mind az e-könyves sikerlista jól példázza az olvasóközönség kortárs magyar irodalmi történésekre való fogékonyságát is. Február 19-én megrendítette a hazai közéletet Borbély Szilárd József Attila-díjas író halála, és ennek is köszönhető, hogy a 2013-ban megjelent, szatmári mélyszegénységről szóló Nincstelenek - Már elment a Mesijás című regénye a nyomtatott TOP50-ben a 3., az e-TOP10-ben pedig a 2. legkeresettebb lett a hónapban. A kortárs magyar irodalom iránti érdeklődés azonban ennyiben nem merül ki. Verseskötettel általában nehéz betörni a legnépszerűbb nyomtatott művek közé, Simon Mártonnak, a slam poetry egyik legismertebb hazai úttörőjének mégis sikerült: a Polaroidok a 40. helyen nyitott. Novelláskötettel az áttörés legalább ennyire nehéz, Kötter Tamás Rablóhalak című történetgyűjteménye a múlt hónap óta 15 helyet ugorva mégis a 19. helyen végzett.

Kisebb-nagyobb változásokkal az 50 legkeresettebb könyv között szerepelnek a régi befutók is: Dan Brown Inferno-ja (4.), Suzanne Collins Éhezők viadala-trilógiája (5., 10., 11.) E.L. James 50 árnyalat-sorozata (23., 36., 47.) Leiner Laura gimis sikerszériája (25., 46., 48.) és Nyáry Krisztián irodalmi szerelmeskönyvei (14., 20.). Hasonlóan ígéretes pályafutás elé néz A könyvtolvaj is, amely a 6. helyen nyitott: Markus Zusak történetének filmváltozata január végén került a mozikba, és így az eredetileg 2005-ös regény iránt is megnőtt az érdeklődés. A Valentin-nap februárban fókuszba hozta a szerelmet is, így az olvasók kedvencei közül nem hiányozhattak a romantikus könyvek sem: Jill Mansell A szerepcsere című, egy kisbabás nőfaló történetét elbeszélő regénye múlt hónap óta 25 lépcsőt átugorva a 7. helyezést érte el, őt követi Johanna Lindsey Az én bukott angyalom - Locke család 3. (8.) és J. Kenner: Örök rabság (9.) című újdonsága.

És ha már a szórakoztató irodalomnál tartunk, az e-könyvek TOP10-ében is bőven akad rá példa. Borbély Szilárd utolsó regénye mellett a listát M.C. Beaton brit krimiszerző két vicces detektívjének, Hamish Macbethnek (1.) és Agatha Raisinnek (3.) kalandjai vezetik csakúgy, mint februárban. Filmes blockbuster és irodalom összekapcsolódása itt is jellemző: A Wall Street farkasa a 6. helyen végezve kapaszkodott fel a legjobbak közé. J. Kenner: Örök rabság című újdonsága az e-könyvek között is szép helyezést ért el (7.) - rajta kívül Fejős Éva Éjszaka Bangkokban (4.) és Fábián Janka Rozmaring (10.) című könyvsikere képviselte még a romantikus műfajt. Nem hiányozhatott a legnépszerűbbek közül a pszichológiai tematika sem: Brené Brown Bátraké a boldogság című tanácsadó könyve több hónap elteltével is képes volt elegáns helyezést elérni (5.).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm