Háztartási gépet vennél karácsonyra? Segítünk választani

Pénzcentrum
2013. november 22. 05:24

Renegetegen vesznek háztartási, vagy médiaeszközt karácsonyra. Mielőtt azonban valaki nyakába venné valamelyik elektronikai szakáruházat, érdemes jól végiggondolni, családunknak, szeretteinknek mire is van igazából szüksége.

Ahogy közeledünk az év legfontosabb ünnepéhez, hagyományosan megnő a különböző háztartási-, és kommunikációs eszközök forgalma. Mindezt a GfK legfrissebb kutatása is alátámasztja. A felmérés szerint a tartós fogyasztási cikkek értékesítése 2013 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 24 százalékkal bővült és elérte a 108 milliárd forintot. Kétszámjegyű növekedést produkált a háztartási kisgépek piaca, miközben a nagyobb családi beruházást igénylő nagygépek iránti kereslet is - ha kisebb arányban is - bővült.

A háztartási kisgépek piaca a harmadik negyedévben mintegy ötödével bővült, azaz 18,3 százalékos növekedést mutat 2012 harmadik negyedévéhez képest. Szinte valamennyi árucsoport hozzájárult a növekedéshez, egyedül a legkisebb kategóriák - olajsütők, kenyérpirítók, ételpárolók - értékesítéséből származó forgalom esett vissza.

2013 harmadik negyedévében a háztartási nagygép szektor 17,5 milliárd forintos forgalmat generált, ami 4,4 százalékos, mérsékelt bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest. Habár a hűtőszekrény értékesítés adta a legnagyobb forgalmat ebben az időszakban, az eladás mégsem tudta felülmúlni az előző év harmadik negyedévét. A hűtőszekrények mellett a páraelszívók és a beépíthető főzőlapok növekedése volt negatív. Ezzel szemben kétszámjegyű növekedést ért el a mosógépek, a mikrohullámú sütők és a szárítógépek kategóriája. A mosógépeken belül valamennyi alkategória nőtt, de a kétszámjegyű növekedés főként az elöltöltős, keskeny kivitelű modelleknek köszönhető. Egyre több A++ és A+++-os mosógépet adnak el, míg az alacsonyabb energia besorolású modellek fokozatosan visszaszorulnak.

A számok tehát magukért beszélnek, főként, hogy az utolsó negyedévben az értékesítési mutatók még a tavalyi számokat is túlszárnyalhatják. Az utolsó negyedév - mint ahogy az a fenti grafikonon is jól látszik - ugyanis hagyományosa a legerősebbnek számít a háztartási, és médiaeszközök piacán. Mielőtt azonban valaki nyakába venné valamelyik elektronikai szakáruházat, érdemes jól végig gondolni, családunknak, szeretteinknek mire is van igazából szüksége. Nem minden készülék érett meg a cserére ugyanis, ami régi.

A tudatos - főként energiatudatos - választáshoz érdemes beszereznünk egy néhányezer forintos energiafogyasztást mérő műszert. Ennek segítségével pontosan lemérhetjük háztartási készülékeink energiafogyasztását, ezáltal könnyen és gyorsan beazonosíthatjuk energiapazarló, cserére érett eszközeinket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy professzionális készülék folyamatosan méri a hálózati feszültséget, frekvenciát, az átfolyó áramot, illetve a teljesítményfelvételt. Kiszámítja és eltárolja az összes energiafogyasztást és megmutatja mikor mennyi volt az a legmagasabb. Ezen felül több készüléken beállíthatjuk az elektromos energia egységárát és a készülék folyamatosan kiszámítja, hogy mennyibe került a hozzá csatlakoztatott elektromos készülékek üzemeltetése. De a szerkezet mutatja a pontos időt és - tájékoztató jelleggel - még azt is, hogy az általa mért energia előállítása mennyi széndioxid-kibocsájtással járt.

Miért hasznos az energiafogyasztást mérő műszer?

  • A készülék segítségével megfigyelheti, nyomon követheti elektromos készülékei áramfogyasztását, ezáltal kézben tarthatja energiaköltségeit.
  • Gyakran előfordul, hogy a megemelkedett áramköltséget egyetlen elavult, korszerűtlen, energiapazarló háztartási gép fogyasztása okozza. A műszer segítségével könnyen nyomára bukkanhat a felelősnek.

A lemért adatokat természetesen értékelni is kell. Ehhez kapaszkodót nyújthat az ELMÛ-ÉMÁSZ referencia táblázata (lásd fent). Készülékeink mérési eredményei és a referenciaértékek összehasonlításával könnyedén megállapíthatjuk, hogy eszközeink mennyire pazarolják az energiát, vagy épp mennyire lehetünk elégedettek energiafogyasztásukkal.

 

NEKED AJÁNLJUK
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM