26 °C Budapest

Háztartási gépet vennél karácsonyra? Segítünk választani

Pénzcentrum
2013. november 22. 05:24

Renegetegen vesznek háztartási, vagy médiaeszközt karácsonyra. Mielőtt azonban valaki nyakába venné valamelyik elektronikai szakáruházat, érdemes jól végiggondolni, családunknak, szeretteinknek mire is van igazából szüksége.

Ahogy közeledünk az év legfontosabb ünnepéhez, hagyományosan megnő a különböző háztartási-, és kommunikációs eszközök forgalma. Mindezt a GfK legfrissebb kutatása is alátámasztja. A felmérés szerint a tartós fogyasztási cikkek értékesítése 2013 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 24 százalékkal bővült és elérte a 108 milliárd forintot. Kétszámjegyű növekedést produkált a háztartási kisgépek piaca, miközben a nagyobb családi beruházást igénylő nagygépek iránti kereslet is - ha kisebb arányban is - bővült.

A háztartási kisgépek piaca a harmadik negyedévben mintegy ötödével bővült, azaz 18,3 százalékos növekedést mutat 2012 harmadik negyedévéhez képest. Szinte valamennyi árucsoport hozzájárult a növekedéshez, egyedül a legkisebb kategóriák - olajsütők, kenyérpirítók, ételpárolók - értékesítéséből származó forgalom esett vissza.

2013 harmadik negyedévében a háztartási nagygép szektor 17,5 milliárd forintos forgalmat generált, ami 4,4 százalékos, mérsékelt bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest. Habár a hűtőszekrény értékesítés adta a legnagyobb forgalmat ebben az időszakban, az eladás mégsem tudta felülmúlni az előző év harmadik negyedévét. A hűtőszekrények mellett a páraelszívók és a beépíthető főzőlapok növekedése volt negatív. Ezzel szemben kétszámjegyű növekedést ért el a mosógépek, a mikrohullámú sütők és a szárítógépek kategóriája. A mosógépeken belül valamennyi alkategória nőtt, de a kétszámjegyű növekedés főként az elöltöltős, keskeny kivitelű modelleknek köszönhető. Egyre több A++ és A+++-os mosógépet adnak el, míg az alacsonyabb energia besorolású modellek fokozatosan visszaszorulnak.

A számok tehát magukért beszélnek, főként, hogy az utolsó negyedévben az értékesítési mutatók még a tavalyi számokat is túlszárnyalhatják. Az utolsó negyedév - mint ahogy az a fenti grafikonon is jól látszik - ugyanis hagyományosa a legerősebbnek számít a háztartási, és médiaeszközök piacán. Mielőtt azonban valaki nyakába venné valamelyik elektronikai szakáruházat, érdemes jól végig gondolni, családunknak, szeretteinknek mire is van igazából szüksége. Nem minden készülék érett meg a cserére ugyanis, ami régi.

A tudatos - főként energiatudatos - választáshoz érdemes beszereznünk egy néhányezer forintos energiafogyasztást mérő műszert. Ennek segítségével pontosan lemérhetjük háztartási készülékeink energiafogyasztását, ezáltal könnyen és gyorsan beazonosíthatjuk energiapazarló, cserére érett eszközeinket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy professzionális készülék folyamatosan méri a hálózati feszültséget, frekvenciát, az átfolyó áramot, illetve a teljesítményfelvételt. Kiszámítja és eltárolja az összes energiafogyasztást és megmutatja mikor mennyi volt az a legmagasabb. Ezen felül több készüléken beállíthatjuk az elektromos energia egységárát és a készülék folyamatosan kiszámítja, hogy mennyibe került a hozzá csatlakoztatott elektromos készülékek üzemeltetése. De a szerkezet mutatja a pontos időt és - tájékoztató jelleggel - még azt is, hogy az általa mért energia előállítása mennyi széndioxid-kibocsájtással járt.

Miért hasznos az energiafogyasztást mérő műszer?

  • A készülék segítségével megfigyelheti, nyomon követheti elektromos készülékei áramfogyasztását, ezáltal kézben tarthatja energiaköltségeit.
  • Gyakran előfordul, hogy a megemelkedett áramköltséget egyetlen elavult, korszerűtlen, energiapazarló háztartási gép fogyasztása okozza. A műszer segítségével könnyen nyomára bukkanhat a felelősnek.

A lemért adatokat természetesen értékelni is kell. Ehhez kapaszkodót nyújthat az ELMÛ-ÉMÁSZ referencia táblázata (lásd fent). Készülékeink mérési eredményei és a referenciaértékek összehasonlításával könnyedén megállapíthatjuk, hogy eszközeink mennyire pazarolják az energiát, vagy épp mennyire lehetünk elégedettek energiafogyasztásukkal.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?