27 °C Budapest

Ezért drágulhat valójában az összes alapvető élelmiszer

Pénzcentrum
2013. augusztus 7. 08:34

"Borítanák a bilit" a kereskedők, ugyanis véleményük szerint nem az útdíj miatt kényszerítik rájuk a termelők a magasabb átvételi árakat, hanem sokkal inkább a szűkös árualap miatt - írja a Napi Gazdaság.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kereskedők többsége is működtet logisztikai hálózatot, tisztában van az e-útdíj költségeivel. Továbbá azzal is, hogy egyes termékekből, mint a baromfi, sertés vagy tej, egész Európában hiány van. A magyar beszállítók pedig ilyenkor - és nem először - hátat fordítanak a magyar piacnak és exportálnak - olvasható a lap szerdai számában. Vámos szerint, ha rákényszerítik a kiskereskedelemre a magasabb árakat, az fogyasztáscsökkenést okoz.

Az áremelkedési folyamat jelen pillanatban kordában tartható, ám hamarosan érkeznek az aszályos időszakról az adatok, és ha kiderül, hogy nemigen lesz takarmány az országban, az gyorsan végigszalad a húsiparon, és elszállnak az árak.

A gyenge forint továbbra sem kedvez a belpiaci áraknak, a termelők inkább exportálnak, szűkítve a belső árualapot, illetve a hiánycikkeket a kereskedők csak nagyon drágán képesek importálni. Ehhez párosul az unió legmagasabb áfaszintje. Mindez erősíti a belső árakat és "öli" a fogyasztást - írja az újság.

 

NEKED AJÁNLJUK
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 28. 10:19
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM