Ezért drágulhat valójában az összes alapvető élelmiszer

Pénzcentrum
2013. augusztus 7. 08:34

"Borítanák a bilit" a kereskedők, ugyanis véleményük szerint nem az útdíj miatt kényszerítik rájuk a termelők a magasabb átvételi árakat, hanem sokkal inkább a szűkös árualap miatt - írja a Napi Gazdaság.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kereskedők többsége is működtet logisztikai hálózatot, tisztában van az e-útdíj költségeivel. Továbbá azzal is, hogy egyes termékekből, mint a baromfi, sertés vagy tej, egész Európában hiány van. A magyar beszállítók pedig ilyenkor - és nem először - hátat fordítanak a magyar piacnak és exportálnak - olvasható a lap szerdai számában. Vámos szerint, ha rákényszerítik a kiskereskedelemre a magasabb árakat, az fogyasztáscsökkenést okoz.

Az áremelkedési folyamat jelen pillanatban kordában tartható, ám hamarosan érkeznek az aszályos időszakról az adatok, és ha kiderül, hogy nemigen lesz takarmány az országban, az gyorsan végigszalad a húsiparon, és elszállnak az árak.

A gyenge forint továbbra sem kedvez a belpiaci áraknak, a termelők inkább exportálnak, szűkítve a belső árualapot, illetve a hiánycikkeket a kereskedők csak nagyon drágán képesek importálni. Ehhez párosul az unió legmagasabb áfaszintje. Mindez erősíti a belső árakat és "öli" a fogyasztást - írja az újság.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?