A pesti legenda végnapjai: senkinek sem fog hiányozni?

Pénzcentrum
2013. július 13. 08:03

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy még az idei évben bezár a híres-hírhedt józsefvárosi piac, hivatalos nevén a Négy Tigris. A kerületi önkormányzat a piac bezárását, a terület átalakítását közbiztonsági és adóhatósági szempontokkal indokolja, azonban a piac a hamis termékek forgalmazásában is elképesztő teljesítményt mutat.

Elballag a Négy Tigris

Június közepén jelentett be Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, hogy a kerület a józsefvárosi piac üzemeltetőjének bérleti szerződésének felmondását kéri a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságától.

A szerződéshez 150 napos felmondási idő kapcsolódik, így legkorábban öt hónap múlva zárhat be a Négy Tigris piac. A polgármester a feketepiac melegágyának nevezte a területet, és jelezte: az önkormányzat hosszú ideje elkötelezett a bezárás mellett, amelyet eddig a helyzet jogi bonyolultsága akadályozott. (A MÁV jogi igazgatósága június 17-én a józsefvárosi piac bérleti szerződését közjegyzői okiratban felmondta.)

A polgármester szerint a piac évente 15 milliárd forint adóbevétel-kiesést jelent, nincs semmi racionális érv arra, hogy változatlan formában működjön. Hozzátette: nemcsak Józsefváros, hanem egész Budapest egyik bűnügyi gócpontja. A polgármester 400-ra teszi az ottani kereskedők számát, de ez a becslés eléggé képlékeny. Ismertette, hogy a tisztességes eladók ezután is teret kapnak Józsefvárosban, van igény az olcsó árukra, ezért az, aki a jogszabályokat betartva működik, könnyített eljárásban, kedvező feltételekkel kaphat megfelelő üzlethelyiséget a kerületben


A sajtótájékoztatón Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya arról beszélt: a Kőbányai úti piac rendőri szempontból is a főváros egyik sötét foltja, a problémákat nem lehet kizárólag hatósági eszközökkel kezelni. Utalt arra, hogy a piacon a hatóság bevonása nélkül, "házon belül" intézik el a nézeteltéréseket, gyakori a leszámolás, bosszú. A statisztikai adatok szerint az elmúlt fél évben 200 bűncselekmény történt, sok esetről azonban nincs tudomása a rendőrségnek. Példaként említette a testi sértést, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket, a pénzhamisítást, a lopást és az önbíráskodást. A rendőrfőkapitány szólt arról is, hogy nehezíti a rendőrség munkáját a jól kiépített értesítési lánc, így amikor a rendőrök odaérnek a helyszínre, minden illegális tevékenységet befejeznek az érintettek.

A hamis termékek melegágya

Demeter Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bevetési főigazgatója szerint ezzel megegyezőek a NAV tapasztalatai. Mint mondta: megváltoztak a szokások is, az árusok legfeljebb 1-2 millió forint értékű árukészletet tartanak a helyszínen, és gyakran csak a mintadarabokat helyezik ki, amelyekre aztán embertelen körülmények között, a konténerekben varrják fel a kért márkajelzést. Megjegyezte: a közbiztonságra veszélyes eszközök árusításán túl a kereskedők gyakran "elfelejtenek" számlát adni, és fantomcégeken keresztül szerzik be az árut. A főigazgató tájékoztatása szerint évente 50-100 millió forint közötti értékű árut foglal le a hatóság, amelyek többsége hamis ruházati cikk, szerzői jogot sértő termék.


Nagyobb térképre váltás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mint azt a Pénzcentrum.hu a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettől (HENT) megtudta, a józsefvárosi piac valóban a hamis termékek forgalmazásának egyik meghatározó helyszíne. A piac eredeti kereskedelmi tevékenységén felül a hamis termékek előállításának is már bizonyítottan több esetben helyszínül szolgált.

Számla, ötezerért
A piacon könnyedén hozzá lehet jutni lepecsételt és kitöltetlen számlákhoz is. A darabonként ötezer forintba kerülő bizonylatok az ország különböző részein bejegyzett vállalkozásoktól származnak, a közhiteles cégadatbázisból pedig kiderült, hogy az érintett cégek egy része végrehajtás alatt áll - írta nemrég a Magyar Nemzet.

A NAV folyamatosan jelen van a piacon, és már több alkalommal tetten értek hamis számlákkal üzletelő árusokat. A NAV szerint csökkent a számlákkal kereskedők száma, ugyanakkor ez a bűnözői kör folyamatosan "újratermelődik".


Az élelmiszerektől a ruházati termékeken keresztül a kiegészítőkig számos hamis terméket foglaltak már le a Józsefvárosi piacon a hatóságok. A felderítések alkalmával nem egy olyan eset volt, amikor illegális varrodát tártak fel a piac környékén vagy területén a NAV munkatársai.

Ugyanakkor a fogyasztók számára is nyilvánvaló, hogy a piacokon hamis termékekhez juthatnak hozzá. A HENT évente elvégeztetett fogyasztói kutatása során például megkérdezzük, hol vásárolnak az emberek hamis termékeket. A kutatás eredményei alapján elsöprő fölénnyel a piacot jelölik meg a vásárlók, mint elsődleges beszerzési forrást: hamis ruházati cikkeknél a fogyasztók 78 százaléka, parfümöknél 71 százaléka, élelmiszernél tízből nyolc ember jelölte meg azt, hogy piacon vásárolta hamis termékét.

2010-ben az Országos Kriminológiai intézet segítségével a HENT egy másik kutatást is végeztetett: a szellemi tulajdonjogokat sértő bűncselekményeket vizsgálta meg, országosan 303 bűnügyet elemzett az intézet részletesen. A kapott adatokból kiderül, hogy az elkövetések színhelyei gyakran a piacok, amelyek közül kiemelkedik a józsefvárosi piac, ami az illegális, hamis termékek árusításának közismert helye.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem