A pesti legenda végnapjai: senkinek sem fog hiányozni?

Pénzcentrum
2013. július 13. 08:03

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy még az idei évben bezár a híres-hírhedt józsefvárosi piac, hivatalos nevén a Négy Tigris. A kerületi önkormányzat a piac bezárását, a terület átalakítását közbiztonsági és adóhatósági szempontokkal indokolja, azonban a piac a hamis termékek forgalmazásában is elképesztő teljesítményt mutat.

Elballag a Négy Tigris

Június közepén jelentett be Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, hogy a kerület a józsefvárosi piac üzemeltetőjének bérleti szerződésének felmondását kéri a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV Ingatlangazdálkodási Igazgatóságától.

A szerződéshez 150 napos felmondási idő kapcsolódik, így legkorábban öt hónap múlva zárhat be a Négy Tigris piac. A polgármester a feketepiac melegágyának nevezte a területet, és jelezte: az önkormányzat hosszú ideje elkötelezett a bezárás mellett, amelyet eddig a helyzet jogi bonyolultsága akadályozott. (A MÁV jogi igazgatósága június 17-én a józsefvárosi piac bérleti szerződését közjegyzői okiratban felmondta.)

A polgármester szerint a piac évente 15 milliárd forint adóbevétel-kiesést jelent, nincs semmi racionális érv arra, hogy változatlan formában működjön. Hozzátette: nemcsak Józsefváros, hanem egész Budapest egyik bűnügyi gócpontja. A polgármester 400-ra teszi az ottani kereskedők számát, de ez a becslés eléggé képlékeny. Ismertette, hogy a tisztességes eladók ezután is teret kapnak Józsefvárosban, van igény az olcsó árukra, ezért az, aki a jogszabályokat betartva működik, könnyített eljárásban, kedvező feltételekkel kaphat megfelelő üzlethelyiséget a kerületben


A sajtótájékoztatón Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya arról beszélt: a Kőbányai úti piac rendőri szempontból is a főváros egyik sötét foltja, a problémákat nem lehet kizárólag hatósági eszközökkel kezelni. Utalt arra, hogy a piacon a hatóság bevonása nélkül, "házon belül" intézik el a nézeteltéréseket, gyakori a leszámolás, bosszú. A statisztikai adatok szerint az elmúlt fél évben 200 bűncselekmény történt, sok esetről azonban nincs tudomása a rendőrségnek. Példaként említette a testi sértést, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket, a pénzhamisítást, a lopást és az önbíráskodást. A rendőrfőkapitány szólt arról is, hogy nehezíti a rendőrség munkáját a jól kiépített értesítési lánc, így amikor a rendőrök odaérnek a helyszínre, minden illegális tevékenységet befejeznek az érintettek.

A hamis termékek melegágya

Demeter Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bevetési főigazgatója szerint ezzel megegyezőek a NAV tapasztalatai. Mint mondta: megváltoztak a szokások is, az árusok legfeljebb 1-2 millió forint értékű árukészletet tartanak a helyszínen, és gyakran csak a mintadarabokat helyezik ki, amelyekre aztán embertelen körülmények között, a konténerekben varrják fel a kért márkajelzést. Megjegyezte: a közbiztonságra veszélyes eszközök árusításán túl a kereskedők gyakran "elfelejtenek" számlát adni, és fantomcégeken keresztül szerzik be az árut. A főigazgató tájékoztatása szerint évente 50-100 millió forint közötti értékű árut foglal le a hatóság, amelyek többsége hamis ruházati cikk, szerzői jogot sértő termék.


Nagyobb térképre váltás

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mint azt a Pénzcentrum.hu a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettől (HENT) megtudta, a józsefvárosi piac valóban a hamis termékek forgalmazásának egyik meghatározó helyszíne. A piac eredeti kereskedelmi tevékenységén felül a hamis termékek előállításának is már bizonyítottan több esetben helyszínül szolgált.

Számla, ötezerért
A piacon könnyedén hozzá lehet jutni lepecsételt és kitöltetlen számlákhoz is. A darabonként ötezer forintba kerülő bizonylatok az ország különböző részein bejegyzett vállalkozásoktól származnak, a közhiteles cégadatbázisból pedig kiderült, hogy az érintett cégek egy része végrehajtás alatt áll - írta nemrég a Magyar Nemzet.

A NAV folyamatosan jelen van a piacon, és már több alkalommal tetten értek hamis számlákkal üzletelő árusokat. A NAV szerint csökkent a számlákkal kereskedők száma, ugyanakkor ez a bűnözői kör folyamatosan "újratermelődik".


Az élelmiszerektől a ruházati termékeken keresztül a kiegészítőkig számos hamis terméket foglaltak már le a Józsefvárosi piacon a hatóságok. A felderítések alkalmával nem egy olyan eset volt, amikor illegális varrodát tártak fel a piac környékén vagy területén a NAV munkatársai.

Ugyanakkor a fogyasztók számára is nyilvánvaló, hogy a piacokon hamis termékekhez juthatnak hozzá. A HENT évente elvégeztetett fogyasztói kutatása során például megkérdezzük, hol vásárolnak az emberek hamis termékeket. A kutatás eredményei alapján elsöprő fölénnyel a piacot jelölik meg a vásárlók, mint elsődleges beszerzési forrást: hamis ruházati cikkeknél a fogyasztók 78 százaléka, parfümöknél 71 százaléka, élelmiszernél tízből nyolc ember jelölte meg azt, hogy piacon vásárolta hamis termékét.

2010-ben az Országos Kriminológiai intézet segítségével a HENT egy másik kutatást is végeztetett: a szellemi tulajdonjogokat sértő bűncselekményeket vizsgálta meg, országosan 303 bűnügyet elemzett az intézet részletesen. A kapott adatokból kiderül, hogy az elkövetések színhelyei gyakran a piacok, amelyek közül kiemelkedik a józsefvárosi piac, ami az illegális, hamis termékek árusításának közismert helye.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem