12 °C Budapest

Sorra zárhatnak be a boltok Magyarországon

Pénzcentrum
2013. július 3. 10:50

Szakmai vélemények szerint végzetes lehet a kisboltok számára a trafikok júliusi megjelenése, de a kistelepüléseken működő élelmiszerüzletek egy részének is az utolsó cseppet jelentheti a pohárban, amikor azzal szembesülnek, hogy a dohányterméket már nem tőlük vásárolják.

Két napja indult útjára a Nemzeti Dohányboltok rendszere. A fogyasztók lényegesen kevesebb helyen - körülbelül 7000 boltban - vásárolhatnak dohányterméket, július 15-től pedig életbe lép a 10 százalékra emelt árrés-szabály, ami drágítja a cigarettát. A Magyar Nemzeti Bank kalkulációi szerint egy doboz ára 900 forint fölé emelkedhet a jelenlegi 800 forint körüli szintről.

Boltok zárhatnak be, akár tömegesen is

Elsősorban a kistelepüléseken lehet majd az utolsó csepp a pohárban sok élelmiszerárus számára, amikor azzal szembesül, hogy a dohányterméket már nem tőle vásárolják - állítja a Nemzeti Dohányboltok rendszerének indulása kapcsán publikált elemzésében az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Lebuktak a boltosok: a nyári leértékeléseken is trükköznek - KATTINTS!

Ez első megközelítésben ugyan csak a cigaretta forgalomkiesését jelenti, de ha a faluban a másik boltos árusíthat cigarettát, a többi lehúzhatja a redőnyt. A dohányosok feltehetően akkor nem csak a cigarettát, hanem a tejet, kenyeret is a másik üzletben veszik meg, hiszen így a legegyszerűbb számukra.

Az elmúlt években folyamatosan csökkenő élelmiszerpiacon a túlélésért küzdő kisboltosok számára a legkisebb forgalomkiesés is végzetes lehet, leginkább akkor, ha az a cigarettán kívül más terméket is érint.

Alaposan felforgatja az élelmiszerüzletek rendjét, hogy az új trafikok a dohánytermékeken kívül más, elsősorban élvezeti cikket is árulhatnak. Az "átlagvásárló", ha korábban 100 forintot elköltött egy élelmiszerüzletben, abból 40 forintot különböző élvezeti cikkekre költött. A dohánytermékek mellett a trafikok kínálatában megjelenhet a lottó, szeszesital, kávé (a helyben fogyasztható is), energiaital, ásványvíz, üdítőital, fagyi, jégkrém, újság. Érheti más meglepetés is a vásárlót (meg a kereskedőt is), mivel a törvény szerint "jogszabály által meghatározott más termék" is értékesíthető a trafikban.

Megkönnyíti a trafikosok helyzetét, hogy a július 15-től belépő árrésszabály alapján már nem kell más termékek értékesítésével megtámogatniuk a dohányértékesítést (az eddigi 4-5 százalékos árrés mellett eddig erre kényszerültek a kereskedők).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így vernek át a termékbemutatókon: a legújabb módszerek - KATTINTS!

A vásárló ezek után a bőség zavarával is küszködhet. Választhat, hogy a különböző élvezeti cikkeket a trafikban, vagy régi szokásaihoz ragaszkodva máshol veszi meg - állítja az OKSZ. Feltehetően a trafikok óvatosan nyitnak a termékkínálat bővítésében, hiszen ők is bukhatnak, de valószínűleg a vásárló, ha már betér a trafikba, más termékből is válogatni fog. Ez is átformálja a vásárlói szokásokat.

A termékkör bővítés egyébként a többi boltos számára újabb veszteség forrása, ezért is az új rendszer súlyos hibája - állítja a kereskedőket képviselő szervezet. (A régi trafikosok, akik sajnálatos módon kiszorultak az új rendszerből, úgyszintén árultak a dohánytermékeken kívül mást is, de egyrészt erre az alacsony árrés miatt rá is kényszerültek, másrészt az ő termékkörük nem összpontosult az élvezeti cikkek körére.) Előfordulhat, hogy egy településen cigarettát lehet majd kapni, de kenyeret, tejet már nem.

Hozzátartozik a képhez, hogy az új trafikrendszer ötezer új értékesítőhely belépését jelenti az egyébként is nehézségekkel küszködő fogyasztási cikk piacon: ennyivel nő a piaci versenyzők száma.

A törvény lehetőséget kínál a dohánytermékek mozgóboltos árusítására is. Ez kézenfekvő megoldás lehet, ha kevés helyen kellene pótolni a dohányárusítás hiányát. A települések közel felében azonban ez már zökkenőkkel járhat, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a dohányos vásárló a mozgóbolt érkezésekor otthon lesz.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem