-1 °C Budapest

Sorra zárhatnak be a boltok Magyarországon

Pénzcentrum
2013. július 3. 10:50

Szakmai vélemények szerint végzetes lehet a kisboltok számára a trafikok júliusi megjelenése, de a kistelepüléseken működő élelmiszerüzletek egy részének is az utolsó cseppet jelentheti a pohárban, amikor azzal szembesülnek, hogy a dohányterméket már nem tőlük vásárolják.

Két napja indult útjára a Nemzeti Dohányboltok rendszere. A fogyasztók lényegesen kevesebb helyen - körülbelül 7000 boltban - vásárolhatnak dohányterméket, július 15-től pedig életbe lép a 10 százalékra emelt árrés-szabály, ami drágítja a cigarettát. A Magyar Nemzeti Bank kalkulációi szerint egy doboz ára 900 forint fölé emelkedhet a jelenlegi 800 forint körüli szintről.

Boltok zárhatnak be, akár tömegesen is

Elsősorban a kistelepüléseken lehet majd az utolsó csepp a pohárban sok élelmiszerárus számára, amikor azzal szembesül, hogy a dohányterméket már nem tőle vásárolják - állítja a Nemzeti Dohányboltok rendszerének indulása kapcsán publikált elemzésében az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Lebuktak a boltosok: a nyári leértékeléseken is trükköznek - KATTINTS!

Ez első megközelítésben ugyan csak a cigaretta forgalomkiesését jelenti, de ha a faluban a másik boltos árusíthat cigarettát, a többi lehúzhatja a redőnyt. A dohányosok feltehetően akkor nem csak a cigarettát, hanem a tejet, kenyeret is a másik üzletben veszik meg, hiszen így a legegyszerűbb számukra.

Az elmúlt években folyamatosan csökkenő élelmiszerpiacon a túlélésért küzdő kisboltosok számára a legkisebb forgalomkiesés is végzetes lehet, leginkább akkor, ha az a cigarettán kívül más terméket is érint.

Alaposan felforgatja az élelmiszerüzletek rendjét, hogy az új trafikok a dohánytermékeken kívül más, elsősorban élvezeti cikket is árulhatnak. Az "átlagvásárló", ha korábban 100 forintot elköltött egy élelmiszerüzletben, abból 40 forintot különböző élvezeti cikkekre költött. A dohánytermékek mellett a trafikok kínálatában megjelenhet a lottó, szeszesital, kávé (a helyben fogyasztható is), energiaital, ásványvíz, üdítőital, fagyi, jégkrém, újság. Érheti más meglepetés is a vásárlót (meg a kereskedőt is), mivel a törvény szerint "jogszabály által meghatározott más termék" is értékesíthető a trafikban.

Megkönnyíti a trafikosok helyzetét, hogy a július 15-től belépő árrésszabály alapján már nem kell más termékek értékesítésével megtámogatniuk a dohányértékesítést (az eddigi 4-5 százalékos árrés mellett eddig erre kényszerültek a kereskedők).

Így vernek át a termékbemutatókon: a legújabb módszerek - KATTINTS!

A vásárló ezek után a bőség zavarával is küszködhet. Választhat, hogy a különböző élvezeti cikkeket a trafikban, vagy régi szokásaihoz ragaszkodva máshol veszi meg - állítja az OKSZ. Feltehetően a trafikok óvatosan nyitnak a termékkínálat bővítésében, hiszen ők is bukhatnak, de valószínűleg a vásárló, ha már betér a trafikba, más termékből is válogatni fog. Ez is átformálja a vásárlói szokásokat.

A termékkör bővítés egyébként a többi boltos számára újabb veszteség forrása, ezért is az új rendszer súlyos hibája - állítja a kereskedőket képviselő szervezet. (A régi trafikosok, akik sajnálatos módon kiszorultak az új rendszerből, úgyszintén árultak a dohánytermékeken kívül mást is, de egyrészt erre az alacsony árrés miatt rá is kényszerültek, másrészt az ő termékkörük nem összpontosult az élvezeti cikkek körére.) Előfordulhat, hogy egy településen cigarettát lehet majd kapni, de kenyeret, tejet már nem.

Hozzátartozik a képhez, hogy az új trafikrendszer ötezer új értékesítőhely belépését jelenti az egyébként is nehézségekkel küszködő fogyasztási cikk piacon: ennyivel nő a piaci versenyzők száma.

A törvény lehetőséget kínál a dohánytermékek mozgóboltos árusítására is. Ez kézenfekvő megoldás lehet, ha kevés helyen kellene pótolni a dohányárusítás hiányát. A települések közel felében azonban ez már zökkenőkkel járhat, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a dohányos vásárló a mozgóbolt érkezésekor otthon lesz.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?