Újdonság: így változnak meg a magyar bankjegyek - a hét hírei

Pénzcentrum
2013. június 2. 18:06

Itt a Tesco legújabb dobása; magasabb lehet a májusi gázszámla; megváltoznak a magyar bankjegyek; A Te Smart-pontjaid is elúszhatnak; ez vár rád vagyonosodási vizsgálatkor. Mindezt, és még sok mást is megtudhatsz, ha elolvasod a 22. hét legfontosabb híreit a Pénzcentrum.hu-n. A teljes cikk elolvasásához kattints a címekre.

Magasabb lehet a májusi gázszámla: az átalányosok sem menekülnek!
A szezonalitástól jócskán eltérő, hetek óta húzódó, kifejezetten hideg, esős időjárás miatt az ország számos pontján újra be kellett kapcsolni a fűtést. A hűvös idő miatt megugró lakossági gázfogyasztás miatt viszont sokan magasabb májusi gázszámlával szembesülnek majd, mint tavaly ilyenkor. Ráadásul ez nem az első eset idén, így az átalányosok is jóval magasabb díjjal szembesülhetnek majd a fordulónap után.

Megváltoznak a magyar bankjegyek! Mi lesz az újdonság?
Heteken belül forgalomba kerülnek azok a bankjegyek, amelyeken az új MNB-elnök, Matolcsy György aláírása szerepel. Először a 2000 forintos bankjegyeken találkozhatunk majd az új jegybankelnöki szignóval.

Mikor vegyünk eurót nyaraláshoz?
Most érdemes eurót váltani a nyaraláshoz vagy befektetésre a megkérdezett elemzők szerint. A forint rekordszinten mozog a közös fizetőeszközhöz képest, tehát nagyobb gyengülés esetén nagyot kaszálhatunk vagy olcsóbban megúszhatjuk a külföldi nyaralásunkat. Körülnéztünk a bankok ajánlatai között is, a legjobb euró betét hozamokat kerestük.

Megtudtuk, mennyibe kerülnek az új, online pénztárgépek
120 ezer forinttól indulnak a legolcsóbb online pénztárgépek - tudta meg piaci forrásokból a Pénzcentrum.hu. Az első, hivatalos engedéllyel rendelkező készülékeket hamarosan megvásárolhatják a boltosok, igaz, kicsi az esélye annak, hogy mindenki hozzájusson új pénztárgépéhez a június végi határidőig. Most viszont még érdemes vigyázni, hiszen engedély nélküli kasszákat is forgalmaznak - ezek pedig nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak.

Ez jön a bankkártya után - hamarosan mindenki így fog fizetni?
Nagyon széles a spektrum, hogy ki mit hív mobilfizetésnek. Van, aki azt is annak nevezi, amikor a mobiltelefonnal parkolást fizet, hiszen a pénzügyi tranzakció inicializálása a telefonról történik, még akkor is, ha önmagában a telefon nem vesz részt a tranzakció valós lebonyolításában. Sokan mobilfizetésnek nevezték, nevezik azt is, amikor egy ATM-es bankkártyás készpénzfelvételt követően passzívan kaptak valami információt (leginkább egy sms-t) arról, hogy levettek a számláról valamennyi pénzt. De mobilfizetésnek nevezhetjük azokat az alkalmazásokat is, amelyeknél valós bankkártya-tranzakciót hajt végre a telefon. Körképünkben most utóbbiakkal foglalkozunk.

Van Smart kártyád? A te pontjaid is elúszhatnak
Bár pontos számok nincsenek, valószínűleg tízezreket érint, hogy péntek éjfélkor érvénytelenítik az egyik legnépszerűbb hazai pontgyűjtő-rendszer régen használt kártyáit, és törlik az azokon szereplő pontokat.

Hiába a közös kassza? Ez vár rád vagyonosodási vizsgálatkor
Visszadobta a Kúria a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságnak egy vagyonosodási vizsgálat ügyében hozott ítéletét arra hivatkozva, hogy a bíró csak visszautalt az adóhatóság határozatára, amit érdemi indoklás nélkül helybenhagyott. A Kúria lépése révén megszűnhet az a gyakorlat, hogy a bíróságok szakmai kontroll nélkül elfogadják az adóhatóság megállapításait, egyebek között azt, hogy figyelmen kívül hagyja a házastársi vagyonközösséget.

Kinek jár több családi pótlék? Itt a válasz a minisztériumtól
Pusztán a diagnózis fennállása miatt nem jogosítanak magasabb összegű családi pótlékra azok a betegségek, amelyek átmenetiek, vagy tartósak ugyan, de a gyermek gyógykezelése megoldott, életminősége a gyermekeknek járó egészségügyi ellátással teljes körűen biztosítható - közölte a Pénzcentrum.hu érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága. Vagyis az, hogy egy gyermek tartósan beteg, még nem jelenti azt, hogy a megfelelő egészségügyi ellátáson kívül további állami gondoskodásra is jogosult. Mindazonáltal a tárca megvizsgálja, hogy kell-e pontosítani, illetve kiegészíteni az emelt összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló rendeletet. Várhatóan a napokban közzéteszi a minisztérium az asztma súlyosságának megítélésére vonatkozó szakmai módszertani ajánlást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Figyeld a bankszámládat! Így viszi el a pénzedet az adóhatóság
Nem emelhetné le a jövőben az adóhatóság szíre-szóra a folyószámlákról az adótartozásokat, amennyiben az Alkotmánybíróság figyelembe veszi az alapvető jogok biztosának kezdeményezését. Szabó Máté indítványozta, hogy a taláros testület semmisítse meg az adózás rendjéről szóló törvénynek azt a passzusát, amely szerint a bankoknak akkor is teljesíteniük kell az adóhatóság által megjelölt pénzösszeg behajtását, ha egyáltalán nem mellékeli a NAV azt a jogerős okiratot, amelyre alapozza a végrehajtást. Emiatt sérül a magánszemélyek tisztességes eljáráshoz, illetve jogorvoslathoz való joga. A pénzintézetek a hatósági átutalási megbízás adattartalmán kívül nem tudnak érdemi információt adni az ügyfeleknek arról, miért emelt le pénzt a számlájukról a NAV.

Félmillió lakás áll üresen, a nyomorgók hiába várnak rájuk
Több százezer családnak bizonytalan a lakhatása ma Magyarországon. Az okok leginkább a megfizethetőségi problémákban, a lakosság eladósodottságában keresendők. A központi lakhatási programok eközben nem jutnak el a szegények széles rétegeihez - hangzott el a Habitat for Humanity mai napon tartott sajtótájékoztatóján.

Sorra dőlnek be a közösségi vásárlói oldalak Magyarországon
Villámgyorsan koncentrálódik a közösségi vásárlási piac Magyarországon: 2012 végére 100-ról 17-re csökkent az ilyen oldalak száma (az eNET statisztikája alapján) - hangzott el a piacvezető Bónusz Brigád keddi, évértékelő sajtótájékoztatóján.

Itt a Tesco legújabb dobása: már így is vásárolhatunk náluk
Március 21-én indult el a Tesco Online Bevásárlás névre keresztelt webshopja, illetve házhoz szállítási szolgáltatása. Az eltelt két hónap felülmúlta az áruházlánc várakozásait, és hamarosan elindul a korábban már beígért "drive in" szolgáltatás is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem