Már ezzel is trükköznek a boltosok?

Pénzcentrum
2013. május 17. 15:03

Érdekes lépésre szánta el magát a britek kedvenc "százforintos" boltja. A Poundland nevével ellentétben eddig sem 1 fontért, hanem 99 pennyért kínálta termékeit, most viszont árat csökkentett.

"Taktikai okokból" változtatta meg árazási struktúráját Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb "százforintos" boltja, a Poundland. A nevével ellentétben termékeit eddig sem 1 fontért, hanem 99 pennyért árusító üzletlánc a kemény konkurenciával indokolta, hogy üzletei egy részében ezentúl 97 pennyért (335 forint) ad minden egyes árucikket.

Szakértők szerint a fenti példa is jól mutatja, hogy a vásárlókért folytatott kiélezett versenyében az üzletláncok még a legapróbb lehetőséget is megragadják a fogyasztás növelésére. A rendkívül gyorsan terjeszkedő Poundland egyébként nemrég azzal került be a hírekbe, hogy az alacsony árért cserébe a megszokottnál kisebb súlyú és méretű termékeket kínál: eléri a gyártóknál, hogy más kiszerelésben szállítsák neki az ismert márkás termékeket, például egy liter tej helyett mindössze 750 ml van a dobozban, vagy a szigetországban általános 800 grammos kenyér helyett mindössze 600 gramm van a csomagban.

Gorkan Ahmetoglu, a Londoni Egyetem fogyasztói magatartással foglalkozó pszichológusa nemrég a Telegraph című lapnak elmondta, hogy a leértékelések, árengedmények egyfajta biológiai folyamatot indítanak el a vásárlók fejében. Az árengedményt ugyanis egyfajta jutalomként értelmezzük, erre az impulzusra pedig vásárlással, fogyasztással reagálunk. Az ilyen boltok pedig tipikus példái annak, hogy sok szükségtelen, felesleges terméket is megvásárolunk.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM