Végre az OTP is meglépte: vége a netbankos lehúzásoknak?

Pénzcentrum
2013. január 4. 05:27

Az OTP Bank közel 2 millió ügyfelének érkezhet egyre több sms üzenete január elsejétől. A bank felismerte a kockázatot, amit a mobilos és internetes bankolás jelent, ezért vezette be új biztonsági szolgáltatását kötelező jelleggel. Ez már a legtöbb banknál működik, de még így is lehetnek rések az online rendszerekben. Mire figyeljünk az internetes utalásoknál?

A mobilaláírás-igénylése
Akinek nincs élő szerződése a mobil aláírásra, az nem tud utalni az OTPdirekten. Ennek igénylését online nem lehet elintézni. telefonon is korlátozott erre a lehetőség.
Ezzel szemben a fiókokban gyorsan a bánkártyánk felmutatásával és egy személyi igazolvánnyal könnyen elintézhetjük a dolgot.

Megérkezett az OTP-be Európa vagy fordítva, nem tudni, de a banknál felkészültek a hackerek támadására- derül ki a bank oldalán közzétett közleményből. Különböző kémprogramok a tudtunk nélkül indíthatnak pénzutalásokat, ami ellen a legegyszerűbb védekezés egy egyszerű sms üzenet. Ha minden egyes tranzakciónál sms értesítésben küldött kóddal visszaigazolást kér a bank elkerülhetjük, hogy illetéktelenek férjenek hozzá számlánkhoz.. Ezt a rendszert vezették be közel 2 millió számla esetében január elsejével kötelezően közel 2 millió OTP számlánál. A Magyarországon is jelenlévő nagyobb bankok többségénél már egy ideje hasonló rendszer működik. Az OTP-nél ugyan ez után is van lehetőség a szolgáltatás lemondására, de ezt a Bank és mi sem ajánljuk.

Az OTP Bank már 2005-ben bevezette a bank a Mobil Aláírást opciós jelleggel, valamint a banki limitet, amely a Mobil Aláírás használata nélkül napi 50 ezer forintig biztosított lehetőséget tranzakció végzésére. 2011. augusztus 1-jétől kötelezővé vált a bejelentkezéskori Mobil Aláírás használata az új internetes szerződések esetében. Következő lépésként pedig 2013. január 1-jétől a Banki limitet 0 forintra csökkentette a pénzintézet. Ezek a lépések előre tervezetten történtek.


Mi veszélyezteti a pénzed Európában, és már idehaza is?

Európából érkező veszélynek írja le az OTP az internetes támadásokat, de a világon szinte mindenhol könnyen áldozatokká válhatunk bármikor. Megfelelő védelem nélkül számítógépeinket könnyen megfigyelhetik illetéktelenek vagy akár át is vehetik felette az irányítást. Ilyenkor jelszavainkat adhatjuk meg tudtunkon kívül vagy bármilyen rendszerbe való belépés után szabad utat adhatunk a hackereknek műveletek elvégzésére. Online bankba való bejelentkezéskor ez különösen veszélyes lehet, hiszen ekkor akár a számlánkon lévő teljes összeget elveszíthetjük.

A bankok ez ellen több módszerrel is védekezhetnek. A Budapest Bank elmondta, hogy ahogy más bankoknál is ők is tranzakció monitoring rendszert is működtetnek, mely riaszt olyan esetekben, amelyekben az ügyfelek a szokásostól eltérő viselkedést tanúsítanak, vagy szokatlan megbízásokat adnak.

De a legtöbb helyen az sms azonosítás is működik. Az online felületre való belépéshez is kelhet sms-ben kapott jelszó, de van a legtöbb banknál már minden tranzakció esetén is szükséges. Ezek az általában néhány percig érvényes belépési kódok. Ezzel már nem csak a jelszólopó programok ellen vagyunk védve, de a számítógépünkön biztonságosan kezelhetjük pénzügyeinket.

Egy másik módszert használ a Citibank Online internetes banki felülete, ahol a belépési kódot virtuális billentyűzeten kell megadni, amelyen a számok nem a normál billentyűzeten megszokott, hanem egy automatikusan generált pozícióban vannak elhelyezve.  Ez kissé lassabbá és kényelmetlenebbé teszi a bejelentkezést, de növeli a védelmet a billentyűzet figyelő programok ellen. A bank továbbá új kedvezményezett esetén sms-ben kér jóváhagyást az utalások esetén.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A mobil még veszélyesebb

Ez mindaddig igaz, amíg nem férnek hozzá a telefonunkhoz is. Kétszintű biztonsági rendszerről addig beszélhetünk, amíg különböző egymástól független készüléken megy az azonosítás és a jelszó küldés. A mobiltelefonon történő utaláskor épp ez a többszintű védelem szűnik meg, hiszen a mobilon lévő vírus akár az érkező sms üzeneteinkhez is hozzáférhet. Ez nagyon ritka és speciális esetben történhet csak meg, hiszen a vírusnak ismernie kell az adott bank rendszerét is és az sms -ből is ki kell tudnia nyernie a szükséges információt.

"A technikai lehetősége megvan az SMS tartalmakhoz való hozzáférésnek, és illegális felhasználásának. Ez a banki oldalon rendelkezésre álló eszközökkel nem gátolható meg (az SMS szabványos volta miatt nem küldhető például speciálisan védett vagy titkosított SMS). Ez kifejezetten az az eset, amikor az ügyfelet támadják és emiatt már csak az ő gondosságán, és óvatosságán múlik a bankolás biztonságos volta. Ugyanazon elvek alapján kell eljárni a mobil eszköznél is, mint amik a hagyományos számítógépeknél is érvényesek: legális, folyamatosan frissített programokat kell használni és naprakész, kártékony szoftverektől védő programot kell folyamatosan futtatni az arra alkalmas mobil eszközön. A kártékony szoftverek elleni programok (vagy egyszerűbben mondva antivírus programok) képesek felismerni és megakadályozni a kémszoftverek működését és el tudják távolítani azokat a mobil eszközről " - válaszolta kérdésünkre a CIB bank szakértője.

További megoldás lehet, ha a hitelintézet csak olyan számlára enged utalást intézni mobiltelefonról, amit előre megadtunk számítógépünkről. Ezzel a legtöbb visszaélést elkerülhetjük. Egy másik biztonsági szakembert megkérdezve megtudtuk, hogy kicsit kényelmetlen, de biztos megoldás két különböző telefon használata a banki ügyeink intézésére. Egyiket regisztráljuk bankunknál, a másikon belépünk az internetbankba, így nem ugyanarra a készülékre érkezik az sms, mint ahol az online banki rendszer fut, nagyban növelve ezzel a biztonságot. Két telefon helyett használhatunk  tokeneket is, melyek minden belépéshez és tranzakcióhoz kódot generálnak ezzel növelve a biztonságot.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?