Támadják az OTP-t! Az ügyfelek is hibásak?

Pénzcentrum
2012. december 12. 10:32

Izgalmas közleményt adott ki kedden az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), amelyben beszámolnak arról, milyen módszerekkel próbálkoztak a csalók az elmúlt hónapokban a legnagyobb hazai pénzintézetnél.

Mint írják, az OTP Bank és a rendőrség közötti kapcsolatban az elmúlt évben kiemelt terület volt a hitelezéssel, a bankkártyákkal, az elektronikus pénzügyi szolgáltatásokkal és értékesítési csatornákkal kapcsolatos jogellenes magatartások megakadályozása, az elkövetett jogsértések felderítése.

Azok, akiknek célja a bank munkatársainak megtévesztése, manapság a módszerek széles tárházát alkalmazzák.

A klasszikus módszert, azaz - a hitel-, kölcsön igényléshez - a hamis munkáltatói igazolás felhasználását modernizálták, alkalmazkodtak az elvárásokhoz. A rendőrség nyomozásai során nemegyszer tapasztalja, hogy az elkövetők már telefont vásárolnak az igazoláson feltüntetett munkáltató visszahívása érdekében, ezt a számot esetlegesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvántartásába is bejegyeztetik, annak érdekében, hogy a bank hitelügyintéző munkatársa a hitelkérelem ellenőrzése során ne találjon kockázati tényezőt. Az igényelt összeg folyósítását követően a "telefonos" gazdasági társaság elérhetetlenné válik csakúgy, mint az adós.

Banki jutalom a zsaruknak
A beszámoló alapját az adta, hogy az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese 2012. december 11-én, az Országos Rendőr-főkapitánysággal tartott közös rendezvényén 44 rendőrségi munkatársnak adott át jutalmat.


Még mindig a strómanok

Továbbra is problémát okoz az idős, mélyszegénységben élő személyek "strómanként" történő felhasználása hiteligénylőként, kezesként. Ezeknek a személyeknek a hiszékenységét, naivságát, néhány esetben az elesettségét is többen próbálják kihasználni.

Egyre növekvő számban tapasztalható az is, hogy az elkövetők hamis átutalási megbízásokat nyújtanak be. A bank ezen a területen is hatékony megelőző rendszerrel bír, hiszen a benyújtott dokumentumot minden esetben összehasonlítják a meglévő aláírásmintákkal, azaz a számlák felett rendelkezni jogosult személyek kézjegyével is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

És persze a hackertámadások...

A pénzintézeteket sem kerülték el az elmúlt időszakban azok a támadások, amelyek a modern világ vívmányaként jelentkeztek, azaz az elektronikus, internetes úton elkövetett bűncselekmények. A rendőrség szerint az úgynevezett e-ügyintézés során felmerülő kockázatok kiküszöbölésére az ügyfelek gyakran minimális figyelmet sem fordítanak, jelszavaikat telefonon, e-mailen, egyéb internetes csatornákon megadják, lehetőséget teremtve a tisztességtelen szándékkal eljárók számára.

Mint arra a Pénzcentrum.hu több alkalommal is felhívta a figyelmet, fontos, hogy soha ne adjuk meg PIN-kódunkat ismeretleneknek, ne dőljünk be azoknak az e-maileknek, amelyek egy látszólagos ál-banki honlapra irányítanak minket. A pénzintézetek soha nem kérik PIN-kódunkat telefonon, e-mailben.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?