A karácsonyi ebéd vagy vacsora mindig központi szerepet játszik a család életében. Ahhoz, hogy a közös ünneplés a legtökéletesebben sikerüljön, és betegség nélkül teljenek el az ünnepek, érdemes pár alapszabályt betartanunk a biztonságos ételkészítéshez.
A Karácsonyi ünnepek egyik elengedhetetlen és örömteli velejárója a bőséges családi ebéd, vacsora, amely azonban könnyen balul sülhet el. A sütés-főzés során többek között figyelnünk kell arra, hogy tiszta környezetben, eszközökkel dolgozzunk, az alapanyagokat elkülönítve tároljuk, az ünnepi ételt alaposan süssük át, majd a maradékot hűtve tároljuk - tanácsolja többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).
Kifogástalan alapanyag!
A karácsony legnépszerűbb fogásai a sültek, a halászlé, rántott hal és a töltött káposzta. A hús és a hal frissességét a szagából, színéből és állagából meg lehet állapítani, ha az a megszokottól eltérő, ne vegye meg. A süteményekhez, bejglihez felhasznált diót, mákot és aszalt gyümölcsöket alaposan ellenőrizze. Ha penészedésre, molyosodásra utaló jelet vél felfedezni, ne használja fel a terméket. Ha a mák poros, törmelékes, ne vegye meg, ha mégis megvette, mossa, majd szárítsa meg.
Tiszta konyha, tiszta kéz!
- majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai készítmények,
- tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények,
- madártej, vaníliasodó, tiramisu,
- darált, töltött húsok.
- minden, jól átfőtt, átsült, frissen elfogyasztott étel
- ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül)
- jól átsült húsok
- pogácsa, linzerek, rétesek
Az emberi és állati szervezetekben, valamint környezetünkben szabad szemmel nem látható mikrobák találhatók. Ezek rákerülhetnek a kézre, edényekre, eszközökre, és az élelmiszerrel a szervezetünkbe jutva megbetegedést okozhatnak. Ezért munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan mosson kezet. Az főzéshez, előkészítéshez használt edényeket és eszközöket, az élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossa le az ételkészítés előtt, közben és utána is. Így megelőzheti a gyomorrontást, ételmérgezést.
Különítsük el az alapanyagokat!
A nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk. Különösen a már elkészült, fogyasztásra kész ételektől különítsük el ezeket, már bevásárláskor és a hazaszállítás során is. A nyers húson és a kicsepegő húslében súlyos megbetegedést okozó mikrobák fordulhatnak elő, melyek a tárolás és az előkészítés során átkerülhetnek a már fogyasztásra kész élelmiszerbe. Ezért a nyers húsokhoz használt eszközöket, vágódeszkát az ételkészítés során más célra ne használja. Ajánlott külön eszközöket használni a húsok és a zöldségek előkészítéséhez, melyeket a munka végeztével, illetve a sütés-főzés folyamat közben is alaposan mossunk el. Kórokozó mikroorganizmusok egyéb tisztítatlan nyersanyagokon, különösen földdel szennyeződött, esetleg szennyvízzel öntözött zöldségeken, valamint tojáson is előfordulhatnak. A zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan mossa meg.
Alapos sütés-főzés!
TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!
A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)
- az étel felforr,
- a tojásétel megszilárdul,
- a hús belseje is szemmel láthatóan jól átsült,
- a húst megszúrván a szivárgó lé tiszta, nem rózsaszín, véres.
Élelmiszerbiztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük el nem éri a 75°C-ot! Ezen a hőmérsékleten ugyanis a legtöbb hasmenést, hányást okozó, emberre veszélyes mikroba elpusztítható. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten (50-60°C körül) a baktériumok ugyan legyengülnek, számuk csökken, azonban maradnak olyan túlélő csírák, melyek az étel hosszabb eltartása idején újra elszaporodhatnak és megbetegedésekhez vezethetnek. Az ennél is alacsonyabb, langyos hőmérséklet még veszélyesebb lehet, mivel ezzel kifejezetten kedvező életfeltételeket biztosítunk a baktériumok számára, főként, ha az ételt hosszabb ideig tároljuk ezen a hőmérsékleten pl. az ünnepi asztalon tálalva egész este. A különböző élelmiszerek jellege, tömege, hővezetése lényegesen eltérő lehet, így belső hőmérsékletük hosszabb-rövidebb idő alatt éri el azt a hőfokot, melyen a mikrobák elpusztulnak. Az egyben sült csirke és egyéb, nagyobb darabban, egészben elkészített húsok, vagy darált húsból készülő, illetve töltelékes, göngyölt húsok belsejének alapos átforrósodása különös figyelmet igényel. Ha az étel közepe nem kap elegendő hőt, az ott meghúzódó mikrobák túlélik a hőkezelést, és a hűlés langyos szakaszában elszaporodhatnak. A sültekhez kisebb darab húsokat részesítsük előnyben, ezek könnyebben elérik a biztonságos maghőmérsékletet! A nyers darált húst még a vásárlás napján készítsük el, minél tovább tároljuk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a rajta lévő baktériumok elszaporodnak.
Gyors lehűtés, hűtött tárolás!
Elkészített ételeinket fogyasszuk frissen, ne hagyjuk huzamosabb ideig szobahőmérsékleten állni. Két órát meghaladó, langyos hőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet, hiszen alkalmas feltételeket teremt a betegségeket okozó mikrobák elszaporodásához. Hidegben a baktériumok szaporodása leáll vagy lelassul. Ezt figyelembe véve tálalja fel ünnepi ételeket! Nyers tojással készült ételeknél fokozottan figyeljen a megfelelő hűtésre, kockázatossága miatt ne adja kisgyermekeknek! Ne tegye az összes fogást egyszerre az ünnepi asztalra, a menü egymást követő fogásait felszolgálásig tárolja hűtve. Vegye figyelembe ezeket az alapelveket a süteményeknél is.
A megmaradt ételeket azonnal hűtse le és minél előbb tegye hűtőszekrénybe. A hűtőbe úgy tegyük be az ételeket, lehetőleg lefedve, zárható dobozokban elkülönítve, hogy egymást ne szennyezhessék! Hűtőszekrényben se tárolja 2-3 napnál tovább a megmaradt ételt!

Kegyetlen lesz a csirkemell, a tej és a tojás bosszúja: erre kell készülni, ha kivezetik az árstopot
Az ársapkák kivezetése 3-5 százalékot dob az élelmiszer-infláción, az árak pedig márciusban tetőzhetnek.
Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.
Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.
Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!
A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.
-
Alapanyagtól a vásárlóig: így áll a fenntarthatósághoz a piacvezető kiskerlánc
A Lidl Magyarország a környezettudatosság mellett érvel.
- Napirendre veheti az ukrán parlament a betiltott ellenzéki párt képviselőinek megfosztását mandátumuktól
- Egyetértenek a felek a francia-izraeli csúcson: együtt lépnek fel Iránnal szemben
- Kismillió címen kap pénzt Ukrajna az EU-tól, de ugyanarra mutat minden
- Most utalják a pedagógusoknak a 10 százalékkal megemelt fizetésüket - a nap hírei
- Új "csodajárművek" érkeztek Szegedre – képek
- Aranyozott vibrátorokra repültek rá a betörők, tetemes a kár
Digital Transformation 2023
Sustainable Tech 2023
Biztosítás 2023


