Sorban állnak a lapostévéért, pedig ha ezt tudnák...

Pénzcentrum
2012. december 18. 05:27

Hitelből karácsony? Ha boldogságot nem is, a család közös ajándékát meg lehet kölcsönből vásárolni. De még a 0 százalékos hiteleknek is vannak veszélyei, amelyekre érdemes odafigyelni a vásárlás megtervezésekor. Mit jelent a 0 százalékos THM, és mikor éri meg áruhitelre vásárolni?

Tele vannak a szórólapok és a reklámújságok az akciós hitelkínálatokkal. Az emberek jelentős része ezzel szemben azt mondja, hogy hallani sem akar kölcsön felvételéről. Akkor sem, ha a kiválasztott terméket akár ingyen hitelre is haza lehetne vinni. Pedig lehet, hogy épp ezzel járunk rosszabbul. A 0 százalékos THM-es hitelek nekünk ingyenesek, de minden más szereplő magára vállalhat egy részt a költségekből, a bank is és a kiskereskedelmi partner is.

Miért ingyenhitel?
A hitelek költsége a kamat, amit minden törlesztőrészletben meg kell fizetni a pénz használatáért cserébe. Tehát nem az a kölcsön lesz ingyenes, melyet nem kell visszafizetni, hanem amely után semmilyen költséget vagy kamatot nem számol fel a bank.

A 0 százalékos THM egy akció az áruházak részéről. 10-20 százalékos leértékelések helyett így próbálhatják meg kisöpörni a polcaikat. Valószínűleg ez kisebb bevételkiesést okozhat, mint egy jól reklámozható és a vevők számára is vonzó leárazás. Épp ezért az akciós hitelek a különböző szezonális események előtt tűnnek fel leginkább, amikor nagy forgalomra lehet számítani az adott termékből és a raktárkészletek is óriásiak. Ilyen volt idén a foci Eb, amikor tévét lehetett kedvezményes hitelből vásárolni, vagy a nyári hűtő- és légkondi akciók, de a karácsony is a vonzó THM-ek időszaka.

Az ingyenhitelek költségébe a boltok is beszállnak a saját árrésük terhére. Közvetve mi is fizetünk a kölcsönért, de nem csak azok, akik felveszik, hanem mindenki más, még a készpénzes vásárlók is, a hitel ára ugyanis a legtöbb esetben benne van a termékben.


Keressük meg, hol a legolcsóbb

Ha nem akarjuk ezt a költséget kifizetni, akkor keressünk egy másik kereskedőt, ahol olcsóbban megkaphatjuk ugyanazt a terméket hasonló feltételekkel. Az internet segítségével könnyedén össze tudjuk hasonlítani az árakat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Általános tanács, hogy akkor merjünk belevágni a vásárlásba hitelből, ha a törlesztőrészletekkel azonos mértékű megtakarítást félre tudnánk tenni, és azt az adott célra is költenénk, vagyis ha 10 hónap után is ugyanazt az árut vennénk meg a megtakarításunkból, mint amit a hitelfelvételkor kiszemeltünk. Akár nem ingyenes kölcsönökbe is belevághatunk, ha hajlandók vagyunk fizetni azért, hogy ne hónapok múltán, hanem most azonnal élvezhessük a kiszemelt terméket. Például, ha már a karácsonyfa alatt akarjuk tudni a család új tévéjét.

A karácsonyi vásárlási csúcs az áruhitelek esetében is főszezont jelent: több hazai áruházlánc szezonális kampányában is találkozhatunk 0%-os THM-mel. Piaci tapasztalatok szerint sok vevő az év végi ünnepre időzíti a nagyobb háztartási gépek, drágább műszaki cikkek vásárlását, így sokan ki is használják a kedvező hitellehetőségeket. A családok jelentős része számára szinte kizárólag ezek az akciók adják meg a lehetőséget egy új televízió, vagy mosógép megvásárlására, a kereskedőknek pedig komoly értékesítési potenciált jelent (nem véletlen, hogy a kedvezményes hitel hangsúlyosan szerepel a hirdetésekben, a reklámújságokban).

Magyarország piacvezető áruházlánca, a Tesco karácsonyig kínál kedvező hitelt, minden 50 ezer forint feletti termékre, 10 hónapos futamidőre. A 0% THM akció 69 hipermarketben érhető el. Az Auchannál minden termékre igénybevehető a 6 hónapos futamidejű, 0%-os THM-mel kínált hitel, 21 ezer forinttól 2 millió forintig. A televízióknál és laptopoknál - amik hagyományosan karácsonyi slágercikknek számítanak- 6, 10, vagy 15 hónapra vehetjük fel az áruhitelt. A műszaki piac legnagyobb szereplője, a Media Markt (amely már a korábbi Saturn üzletek szerepét is betölti) idei akciójában 10 hónapra kínál 0%-os THM-et; a hitelösszeg 25 ezer forinttól 2 millió forintig terjed.

Mi a haszna a banknak az ingyen hitelen?

Míg a bolt a látványos akciókat tudja megúszni a 0 százalékos THM-ekkel, úgy tűnik, mintha a hitelnyújtó bank nem kapna semmit. Ez azonban korántsincs így. A hitelintézetek az áruhitelezést ügyfélszerzési lehetőségnek tartják, a többi terméküket is megpróbálják értékesíteni, legyen szó hitelkártyáról vagy személyi kölcsönről. Ezért később akár több telefonhívásra vagy más jellegű megkeresésre is számíthatunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 18:53
Csehországban és Szlovákiában indított új tévécsatornát ma, kedden a Borsány-Gyenes András vezette N...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?