Sorban állnak a lapostévéért, pedig ha ezt tudnák...

Pénzcentrum
2012. december 18. 05:27

Hitelből karácsony? Ha boldogságot nem is, a család közös ajándékát meg lehet kölcsönből vásárolni. De még a 0 százalékos hiteleknek is vannak veszélyei, amelyekre érdemes odafigyelni a vásárlás megtervezésekor. Mit jelent a 0 százalékos THM, és mikor éri meg áruhitelre vásárolni?

Tele vannak a szórólapok és a reklámújságok az akciós hitelkínálatokkal. Az emberek jelentős része ezzel szemben azt mondja, hogy hallani sem akar kölcsön felvételéről. Akkor sem, ha a kiválasztott terméket akár ingyen hitelre is haza lehetne vinni. Pedig lehet, hogy épp ezzel járunk rosszabbul. A 0 százalékos THM-es hitelek nekünk ingyenesek, de minden más szereplő magára vállalhat egy részt a költségekből, a bank is és a kiskereskedelmi partner is.

Miért ingyenhitel?
A hitelek költsége a kamat, amit minden törlesztőrészletben meg kell fizetni a pénz használatáért cserébe. Tehát nem az a kölcsön lesz ingyenes, melyet nem kell visszafizetni, hanem amely után semmilyen költséget vagy kamatot nem számol fel a bank.

A 0 százalékos THM egy akció az áruházak részéről. 10-20 százalékos leértékelések helyett így próbálhatják meg kisöpörni a polcaikat. Valószínűleg ez kisebb bevételkiesést okozhat, mint egy jól reklámozható és a vevők számára is vonzó leárazás. Épp ezért az akciós hitelek a különböző szezonális események előtt tűnnek fel leginkább, amikor nagy forgalomra lehet számítani az adott termékből és a raktárkészletek is óriásiak. Ilyen volt idén a foci Eb, amikor tévét lehetett kedvezményes hitelből vásárolni, vagy a nyári hűtő- és légkondi akciók, de a karácsony is a vonzó THM-ek időszaka.

Az ingyenhitelek költségébe a boltok is beszállnak a saját árrésük terhére. Közvetve mi is fizetünk a kölcsönért, de nem csak azok, akik felveszik, hanem mindenki más, még a készpénzes vásárlók is, a hitel ára ugyanis a legtöbb esetben benne van a termékben.


Keressük meg, hol a legolcsóbb

Ha nem akarjuk ezt a költséget kifizetni, akkor keressünk egy másik kereskedőt, ahol olcsóbban megkaphatjuk ugyanazt a terméket hasonló feltételekkel. Az internet segítségével könnyedén össze tudjuk hasonlítani az árakat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Általános tanács, hogy akkor merjünk belevágni a vásárlásba hitelből, ha a törlesztőrészletekkel azonos mértékű megtakarítást félre tudnánk tenni, és azt az adott célra is költenénk, vagyis ha 10 hónap után is ugyanazt az árut vennénk meg a megtakarításunkból, mint amit a hitelfelvételkor kiszemeltünk. Akár nem ingyenes kölcsönökbe is belevághatunk, ha hajlandók vagyunk fizetni azért, hogy ne hónapok múltán, hanem most azonnal élvezhessük a kiszemelt terméket. Például, ha már a karácsonyfa alatt akarjuk tudni a család új tévéjét.

A karácsonyi vásárlási csúcs az áruhitelek esetében is főszezont jelent: több hazai áruházlánc szezonális kampányában is találkozhatunk 0%-os THM-mel. Piaci tapasztalatok szerint sok vevő az év végi ünnepre időzíti a nagyobb háztartási gépek, drágább műszaki cikkek vásárlását, így sokan ki is használják a kedvező hitellehetőségeket. A családok jelentős része számára szinte kizárólag ezek az akciók adják meg a lehetőséget egy új televízió, vagy mosógép megvásárlására, a kereskedőknek pedig komoly értékesítési potenciált jelent (nem véletlen, hogy a kedvezményes hitel hangsúlyosan szerepel a hirdetésekben, a reklámújságokban).

Magyarország piacvezető áruházlánca, a Tesco karácsonyig kínál kedvező hitelt, minden 50 ezer forint feletti termékre, 10 hónapos futamidőre. A 0% THM akció 69 hipermarketben érhető el. Az Auchannál minden termékre igénybevehető a 6 hónapos futamidejű, 0%-os THM-mel kínált hitel, 21 ezer forinttól 2 millió forintig. A televízióknál és laptopoknál - amik hagyományosan karácsonyi slágercikknek számítanak- 6, 10, vagy 15 hónapra vehetjük fel az áruhitelt. A műszaki piac legnagyobb szereplője, a Media Markt (amely már a korábbi Saturn üzletek szerepét is betölti) idei akciójában 10 hónapra kínál 0%-os THM-et; a hitelösszeg 25 ezer forinttól 2 millió forintig terjed.

Mi a haszna a banknak az ingyen hitelen?

Míg a bolt a látványos akciókat tudja megúszni a 0 százalékos THM-ekkel, úgy tűnik, mintha a hitelnyújtó bank nem kapna semmit. Ez azonban korántsincs így. A hitelintézetek az áruhitelezést ügyfélszerzési lehetőségnek tartják, a többi terméküket is megpróbálják értékesíteni, legyen szó hitelkártyáról vagy személyi kölcsönről. Ezért később akár több telefonhívásra vagy más jellegű megkeresésre is számíthatunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?