1 °C Budapest

Pénz kell karácsonyig? Itt vannak a bankok legjobb ajánlatai

Pénzcentrum
2012. december 20. 05:27

Néhány kivételtől eltekintve nem sokat változott a személyi kölcsönök piaca utolsó körképünk óta. A legkedvezőbb ajánlatok leheletnyivel a 20 százalékos THM szint alatt igényelhetőek azok számára, akik nettó 250 ezer forint felett keresnek. Akinek pénz kell, most találhat kedvező ajánlatot.

Az új évet jó lehet tiszta lappal kezdeni, de ha ez nem is megy, egyszerűbb és átláthatóbb feltételeket célszerű teremteni a hiteleink között. A már meglévő fedezet nélküli hitelek (különféle szolgáltatóknak fizetett áruhitelek, hitelkártya és folyószámlahitelek, valamint személyi kölcsönök) kiváltása jó ötlet lehet, hogy összességében kisebb törlesztővel, egyszerűbb ügyintézéssel legyen rendezhető havonta a tartozás. A legtöbb bank kínál erre megoldást, akár fedezet vagy kezes/adóstárs bevonása nélkül is.

A személyi kölcsönök legnagyobb előnye a gyors ügyintézés és a mára viszonylag alacsony kamatköltség, valamint az elérhető magas hitelösszeg. Jól jöhet azok számára, akiknek nincs fedezetként bevonható ingatlanvagyonuk, de szükségük van valamilyen hitelre. A legtöbben lakásfelújításra, családi eseményekre, meglévő "drágább" hiteleik kiváltására és hasonló célokra veszik igénybe, de felhasználhatjuk váratlan kiadásaink rendezésére, vagy akár vállalkozásunkat is beindíthatjuk ezen kölcsön segítségével.

Minden személyi kölcsön körképünkkel kapcsolódó cikkünkben leírjuk, hogy a referencia THM értékét jogszabály szerint 3 millió forintra és 5 évre kell számolni (még akkor is, ha ezen kombináció ritkán fordul elő és egyes pénzintézetek nem is kínálnak ilyet). Ez könnyen előfordulhat, hiszen jellemzően 200 ezer forinttól 2-6 millió forintig terjed az igényelhető hitelösszeg és van olyan bank is, ahol a leghosszabb futamidő 6-8 év, amit előszeretettel választanak azok, akik a havi törlesztő összegét minimalizálni szeretnék. 2-3 millió forintos hitelösszeg felett egyébként már kedvezőbbnek mondható egy szabad felhasználású jelzáloghitel, hiába lehet sokkal magasabb a kezdeti költség

A személyi kölcsönöknek egyes bankoknál nincs kezdeti költsége (hitelbírálati díj, folyósítási költség), míg más pénzintézeteknél kisebb összegeket von le a bank, legtöbb esetben a folyósított hitelösszegből. Így pl. 1 millió forint igénylése esetén 960 ezret kapunk kézhez, ha 40 ezer forint a kezdeti költség.

A bankok legfrissebb ajánlatai

Nézzük, hogy mit kínálnak most a bankok. A BankRáció.hu hitel összehasonlító oldalonrészletesen személyre szabhatjuk az ajánlatokat, mi 1 millió forinttal és két különböző futamidővel számoltunk. Az első esetben 36 hónappal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Hajszálnyi különbségek vannak a legolcsóbb hitelek között.

A legolcsóbb hiteleket számlahasználathoz illetve magas jövedelem-jóváíráshoz kötik a bankok. Aktív számlahasználat és jövedelemjóváírás nélkül 23,74 százalékos THM-mel juthatunk hozzá 1 millió forinthoz 3 éves futamidőre. Eddigi körképeinkhez képest a kezdeti költségeket most hozzáadtuk az összes visszafizetendő összeghez, hogy megkapjuk azt a valós összeget, amibe a hitel kerül. A Budapest Bank a 250 ezer forint feletti nettó jövedelműeknek kínálja 20 százalék alatti THM-mel hitelét, amelynek nincs kezdeti költsége, de magasabb a törlesztőrészlete, mint az FHB-nál. Ez utóbbi banknál 10 ezer forinttal alacsonyabb az elvárt jövedelem, de magas a kezdeti költség. A 2 ezer forint különbség a két hitel között semmiképp sem nevezhető lényegesnek.
Hitelválasztáskor szintén fontos szempont, hogy az előtörlesztésnek milyen díjai vannak, hiszen így tudunk kiszállni a meglévő hiteleinkből, ha pénzhez jutunk, vagy olcsóbb finanszírozást találunk. Az újabb szabályozás szerint az előtörlesztési díjakat a visszafizetendő összeg 1%-ában maximalizálja egy jogszabály, de előfordul olyan konstrukció is, ahol ezt elengedik, mint a Budapest Banknál.


A Budapest Bank maximum 36 hónapra kínálja Prémium Kölcsönét, így 5 éves futamidő esetén kevesebb ajánlatból válogathatunk, a banknál egy drágább termék érhető el csak hosszabb futamidőre. Az 5 éves hitelek között jelenleg az FHB Tartozásrendező Extra hitele a legkedvezőbb, közvetlenül utána következik a sorban a Raiffeisen személyi kölcsöne, 33 ezer forinttal nagyobb teljes visszafizetendő költséggel, de majd' ugyanennyivel kisebb kezdeti költséggel.

Összességében azt tanácsoljuk, hogy a meglévő drágább hitelek kiváltását mindenkinek érdemes végiggondolni. Ilyenkor a számlavezető bankunkon kívül még 1-2 másik pénzintézet személyi kölcsön ajánlatának is célszerű utánanézni. A bankok honlapjain vagy a BankRáció.hu-n találunk kalkulátort, ami az általunk keresett hitelösszeg / futamidő kombinációkra is könnyen kiszámolja számunkra a legjobb ajánlatot.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 14:39
Eredménytelen lett a mostanáig a Méz Rádió által használt frekvencia hasznosítására irányuló pályáza...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?