3 °C Budapest

Ilyet sem láttunk még Magyarországon, csodálkoznak majd a vásárlók

Pénzcentrum
2012. szeptember 20. 11:11

Budapesten nyílt meg Európa első készpénzmentes kávézója: a K:antin elsősorban a bankkártyás fizetés előnyeire hívja fel a figyelmet.

Budapest belvárosában, a Katona József Színházban nyílt meg Európa első készpénzmentes kávézója, a K:antin - hangzott el a vendéglátóhely mai, megnyitó sajtótájékoztatóján. A K:antin, MasterCard kártyás kávézó az első olyan presszó Európában, ahol - a színházi előadások szüneteinek kivételével - készpénzt nem fogadnak el, csak elektronikus eszközökkel lehet rendezni a számlát. A kávézóban ugyanakkor más kártyatársaság emblémájával ellátott plasztikokat is használhatnak fizetésre a vendégek.

Csak kártyával?
A fizetés szabályozása hasonló a nagy fesztiválokon működő kártyás rendszerekkel, ahol speciális fesztiválkártyákat fogadnak csak el a vendéglátóhelyeken. Itt azonban nem valamilyen egyedi eszközzel, hanem betéti-vagy hitelkártyával fizethetünk.

Hemberger András, a MasterCard Europe igazgatója a megnyitón emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban sok készpénzmentes fizetési megoldás jelent meg a magyar piacon, a készpénzmentes fizetés egyértelműen terjed az országban. A készpénzmentes kávézó is beleillik a kártyatársaság fejlesztéseinek sorába, a K:antin-ban is használhatóak a hagyományos bankkártyák mellett a PayPass érintésmentes kártyák is.

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a kávézó működésében eleinte lehetnek fennakadások, hiszen a magyar fogyasztók nem találkozhattak még olyan vendéglátóegységgel, ahol csak bankkártyával lehet fizetni. Az alelnök emlékeztett arra, hogy a készpénzmentes fizetés csökkenti a rejtett gazdaságot, az MNB célja pedig továbbra is a kártyás, érintésmentes fizetés elősegítése, és az interchange (a kártyarendszerekben alkalmazott bankközi jutalék) díjak leszorítása.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06