-2 °C Budapest

Ilyet sem láttunk még Magyarországon, csodálkoznak majd a vásárlók

Pénzcentrum
2012. szeptember 20. 11:11

Budapesten nyílt meg Európa első készpénzmentes kávézója: a K:antin elsősorban a bankkártyás fizetés előnyeire hívja fel a figyelmet.

Budapest belvárosában, a Katona József Színházban nyílt meg Európa első készpénzmentes kávézója, a K:antin - hangzott el a vendéglátóhely mai, megnyitó sajtótájékoztatóján. A K:antin, MasterCard kártyás kávézó az első olyan presszó Európában, ahol - a színházi előadások szüneteinek kivételével - készpénzt nem fogadnak el, csak elektronikus eszközökkel lehet rendezni a számlát. A kávézóban ugyanakkor más kártyatársaság emblémájával ellátott plasztikokat is használhatnak fizetésre a vendégek.

Csak kártyával?
A fizetés szabályozása hasonló a nagy fesztiválokon működő kártyás rendszerekkel, ahol speciális fesztiválkártyákat fogadnak csak el a vendéglátóhelyeken. Itt azonban nem valamilyen egyedi eszközzel, hanem betéti-vagy hitelkártyával fizethetünk.

Hemberger András, a MasterCard Europe igazgatója a megnyitón emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban sok készpénzmentes fizetési megoldás jelent meg a magyar piacon, a készpénzmentes fizetés egyértelműen terjed az országban. A készpénzmentes kávézó is beleillik a kártyatársaság fejlesztéseinek sorába, a K:antin-ban is használhatóak a hagyományos bankkártyák mellett a PayPass érintésmentes kártyák is.

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a kávézó működésében eleinte lehetnek fennakadások, hiszen a magyar fogyasztók nem találkozhattak még olyan vendéglátóegységgel, ahol csak bankkártyával lehet fizetni. Az alelnök emlékeztett arra, hogy a készpénzmentes fizetés csökkenti a rejtett gazdaságot, az MNB célja pedig továbbra is a kártyás, érintésmentes fizetés elősegítése, és az interchange (a kártyarendszerekben alkalmazott bankközi jutalék) díjak leszorítása.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm