Hol nyissunk külföldi bankszámlát, és kinek éri meg?

Pénzcentrum
2012. szeptember 20. 05:32

Körülnéztünk a környező országokban, hol érdemes most számlát nyitni euró megtakarításainknak. A januári roham óta egyre kevesebb szó esik a határon túli ajánlatokról, pedig a jelenlegi árfolyamon sokkal inkább érdemes máshol is elhelyezni pénzünk egy részét. Ausztria és Szlovákia pénzinttézeteit látogattuk meg, megkérdeztük,  milyen számlát mennyiért érdemes nyitni az euróban megtakarítani vágyóknak?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A két ország közötti választást megkönnyíti az Ausztriában igen magas, 35 százalékos kamatadó. Ez Szlovákiában "csak" 19 százalék. Számlavezetési díjakban nincs nagy eltérés, 5 eurós havidíj körül válogathatunk az itthon is jelenlévő bankok leányainak ajánlataiból. Mindkét országban lehetőség van a hazai takarékszámlákhoz hasonló megtakarításra, melynek egyik országban sincs számlavezetési díja, jellemzően a megszüntetésekor kell fizetni 3-5 euró közötti összeget. Erre a lehetőségre szerencsére az összes bankfiókban felhívták a figyelmünket az ügyintézők. A rendszeres megtakarítóknak a takarékszámlák lehetnek kecsegtetőek, melyek rendszeres havi utalás esetén ad kedvezőbb kamatot, éves szinten 3-5 eurós számlavezetési díjért cserébe. Vigyázzunk, ne ilyen számlát nyissunk, ha csak egyszeri betétet szeretnénk!

A Sparbuch és a termínovaný vklad

Ha csak megtakarításainkat szeretnénk elhelyezni valahol az országon kívül, hogy ne egy pánik alatt keljen 320 forintos euró árfolyam mellett menekülnünk, akkor az osztrákoknál "Sparbuch"-ot vagy a szlovákoknál "termínovaný vklad"-ot nyithatunk. Ezeknek nincs számlavezetési díja, maximum a megszüntetéskor számolnak fel 3-5 eurót. Sima folyószámlát ekkor nyitnunk sem kell, így szinte az utazás költségével számolva biztonságba is tudjuk helyezni a pénzünket. Az ingyenes számlavezetés miatt akár több banknál is nyithatunk ilyen számlát, így valamelyest még a banki kockázatokat is mérsékelhetjük.

Hol nyissak számlát?

A már említett 35 százalékos osztrák kamatadó lehet a legnagyobb érv a szlovákok mellett, ahol csak a kamat 19 százaléka megy egyból az állam zsebébe (a szlovák állam zsebébe). A legtöbbünknek sokkal közelebb is van a Szlovákia, Budapestről másfél óra alatt Komáromban is vagyunk, a vonatjegy 3 700 forintba kerül oda-vissza. Közel dupla ennyiért lehet eljutni Bécsbe, 25 euró a menettérti Railjet jegy. Persze a legtöbben autóval szeretünk utazni ekkora összeggel a táskánkban, persze utalni néha sokkal olcsóbb. A bankválasztás után a hitelintézetek honlapján kereshetjük meg a legközelebbi fiókot. Készüljünk fel arra, hogy Ausztriában nem minden fiók nyit magyaroknak is számlát, érdeklődjünk előtte telefonon vagy központi e-mailen. Hasonló, angol levelünkre egy napon belül válaszoltak.


A szlovák határ közelében szinte mindenhol beszélnek magyarul, míg az osztrák oldalon lévő magyarokkal foglalkozó fiókokban egy-két alkalmazott tud velünk anyanyelvünkön szót váltani. Elméletben tehát sehol sem kell nyelvi korlátokkal számolni.

Osztrák szigor

Szlovákiában elég egy személyi igazolvány és lakcímkártya a megtakarítás elhelyezésére. Az osztrák oldalon viszont már más a helyzet. A pénzmosás elkerülése érdekében itt szigorúbbak.
Készpénz esetén, 15ezer euró alatt szükséges lehet egy másik bank pénztári kifizetési igazolása a számlanyitáskor. 15 ezer euró felett szükséges ugyan ez, de valahol az elmúlt 1 év bérigazolása vagy a NAV által kiállított jövedelemigazolás is kell. Átutalásnál a legtöbb helyen csak 50 ezer euró felett kérik ugyanezt. Egyéb igazolás lehet például az adás-vételi szerződés, öröklés esetén közjegyzői végzés, kölcsönszerződés, bérleti szerződés stb.

Folyószámla és megtakarítási számla

Ha nem csak megtakarításainkat szeretnénk külföldön tartani, folyószámlát is nyithatunk. Ennek költsége Ausztriában általában 13-15 euró negyedévente, a Szlovák bankokban ugyanilyen díjakkal számolhatunk, de jelentős kedvezmények érhetők el nagyobb összegű megtakarítás elhelyezésével vagy havi jóváírás teljesítésével. Több bank havi 500 eurós jóváírásnál enged a számlavezetési díjból.

A bankfiókokban arra is figyelmeztethetnek, hogy az idehaza megszokott sms-ben küldött biztonsági kódok helyett érdemesebb lehet a kódgenerátor használata, hiszen a nemzetközi hálózatokon a elektronikus üzenetek nem kis késésekkel érkezhetnek meg. Ennek egyszeri plusz költsége 10 euró körül van.

A pénzváltás

Nagyobb összeg esetén érdemes egyedi ajánlatot kérni a pénzváltással. A pénzváltók és a bankok is 1-2 forinttal a középárfolyam körül váltanak nagyobb összegeket privátbanki ügyfeleknek. Több banknál is ingyenesen lehet középárfolyamon pénzt felvenni külföldi ATM-ből. Erről is érdeklődjünk hazai számlánkat kezelő banktól. Az utalás a legtöbb esetben olcsóbb, mint a pénzváltás és a megtakarítási számlákra is érkezhet így pénz. Nézzük át az idevonatkozó díjakat hazai számlacsomagunk esetében és tanulmányozzuk az elszámoláskor használt árfolyamokat a fogadó banknál.

Érdemes külföldön számlát nyitni?

Akik januárban döntöttek a külföldi számlanyitás mellett mára biztosan megbánták, hiszen a pénzük forintosított értéke az árfolyamveszteség miatt közel 9 százalékot csökkent. Jelenleg viszont az éves csúcsa közelében tartózkodik a forint. Mindemellett elmondható, hogy a hazai pénzintézetek ajánlatai között is találhatunk euró megtakarításokat, melyek többsége a külföldi hozamokat ígéri az utazás fáradtsága nélkül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?