14 °C Budapest

Hol nyissunk külföldi bankszámlát, és kinek éri meg?

Pénzcentrum
2012. szeptember 20. 05:32

Körülnéztünk a környező országokban, hol érdemes most számlát nyitni euró megtakarításainknak. A januári roham óta egyre kevesebb szó esik a határon túli ajánlatokról, pedig a jelenlegi árfolyamon sokkal inkább érdemes máshol is elhelyezni pénzünk egy részét. Ausztria és Szlovákia pénzinttézeteit látogattuk meg, megkérdeztük,  milyen számlát mennyiért érdemes nyitni az euróban megtakarítani vágyóknak?

A két ország közötti választást megkönnyíti az Ausztriában igen magas, 35 százalékos kamatadó. Ez Szlovákiában "csak" 19 százalék. Számlavezetési díjakban nincs nagy eltérés, 5 eurós havidíj körül válogathatunk az itthon is jelenlévő bankok leányainak ajánlataiból. Mindkét országban lehetőség van a hazai takarékszámlákhoz hasonló megtakarításra, melynek egyik országban sincs számlavezetési díja, jellemzően a megszüntetésekor kell fizetni 3-5 euró közötti összeget. Erre a lehetőségre szerencsére az összes bankfiókban felhívták a figyelmünket az ügyintézők. A rendszeres megtakarítóknak a takarékszámlák lehetnek kecsegtetőek, melyek rendszeres havi utalás esetén ad kedvezőbb kamatot, éves szinten 3-5 eurós számlavezetési díjért cserébe. Vigyázzunk, ne ilyen számlát nyissunk, ha csak egyszeri betétet szeretnénk!

A Sparbuch és a termínovaný vklad

Ha csak megtakarításainkat szeretnénk elhelyezni valahol az országon kívül, hogy ne egy pánik alatt keljen 320 forintos euró árfolyam mellett menekülnünk, akkor az osztrákoknál "Sparbuch"-ot vagy a szlovákoknál "termínovaný vklad"-ot nyithatunk. Ezeknek nincs számlavezetési díja, maximum a megszüntetéskor számolnak fel 3-5 eurót. Sima folyószámlát ekkor nyitnunk sem kell, így szinte az utazás költségével számolva biztonságba is tudjuk helyezni a pénzünket. Az ingyenes számlavezetés miatt akár több banknál is nyithatunk ilyen számlát, így valamelyest még a banki kockázatokat is mérsékelhetjük.

Hol nyissak számlát?

A már említett 35 százalékos osztrák kamatadó lehet a legnagyobb érv a szlovákok mellett, ahol csak a kamat 19 százaléka megy egyból az állam zsebébe (a szlovák állam zsebébe). A legtöbbünknek sokkal közelebb is van a Szlovákia, Budapestről másfél óra alatt Komáromban is vagyunk, a vonatjegy 3 700 forintba kerül oda-vissza. Közel dupla ennyiért lehet eljutni Bécsbe, 25 euró a menettérti Railjet jegy. Persze a legtöbben autóval szeretünk utazni ekkora összeggel a táskánkban, persze utalni néha sokkal olcsóbb. A bankválasztás után a hitelintézetek honlapján kereshetjük meg a legközelebbi fiókot. Készüljünk fel arra, hogy Ausztriában nem minden fiók nyit magyaroknak is számlát, érdeklődjünk előtte telefonon vagy központi e-mailen. Hasonló, angol levelünkre egy napon belül válaszoltak.


A szlovák határ közelében szinte mindenhol beszélnek magyarul, míg az osztrák oldalon lévő magyarokkal foglalkozó fiókokban egy-két alkalmazott tud velünk anyanyelvünkön szót váltani. Elméletben tehát sehol sem kell nyelvi korlátokkal számolni.

Osztrák szigor

Szlovákiában elég egy személyi igazolvány és lakcímkártya a megtakarítás elhelyezésére. Az osztrák oldalon viszont már más a helyzet. A pénzmosás elkerülése érdekében itt szigorúbbak.
Készpénz esetén, 15ezer euró alatt szükséges lehet egy másik bank pénztári kifizetési igazolása a számlanyitáskor. 15 ezer euró felett szükséges ugyan ez, de valahol az elmúlt 1 év bérigazolása vagy a NAV által kiállított jövedelemigazolás is kell. Átutalásnál a legtöbb helyen csak 50 ezer euró felett kérik ugyanezt. Egyéb igazolás lehet például az adás-vételi szerződés, öröklés esetén közjegyzői végzés, kölcsönszerződés, bérleti szerződés stb.

Folyószámla és megtakarítási számla

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha nem csak megtakarításainkat szeretnénk külföldön tartani, folyószámlát is nyithatunk. Ennek költsége Ausztriában általában 13-15 euró negyedévente, a Szlovák bankokban ugyanilyen díjakkal számolhatunk, de jelentős kedvezmények érhetők el nagyobb összegű megtakarítás elhelyezésével vagy havi jóváírás teljesítésével. Több bank havi 500 eurós jóváírásnál enged a számlavezetési díjból.

A bankfiókokban arra is figyelmeztethetnek, hogy az idehaza megszokott sms-ben küldött biztonsági kódok helyett érdemesebb lehet a kódgenerátor használata, hiszen a nemzetközi hálózatokon a elektronikus üzenetek nem kis késésekkel érkezhetnek meg. Ennek egyszeri plusz költsége 10 euró körül van.

A pénzváltás

Nagyobb összeg esetén érdemes egyedi ajánlatot kérni a pénzváltással. A pénzváltók és a bankok is 1-2 forinttal a középárfolyam körül váltanak nagyobb összegeket privátbanki ügyfeleknek. Több banknál is ingyenesen lehet középárfolyamon pénzt felvenni külföldi ATM-ből. Erről is érdeklődjünk hazai számlánkat kezelő banktól. Az utalás a legtöbb esetben olcsóbb, mint a pénzváltás és a megtakarítási számlákra is érkezhet így pénz. Nézzük át az idevonatkozó díjakat hazai számlacsomagunk esetében és tanulmányozzuk az elszámoláskor használt árfolyamokat a fogadó banknál.

Érdemes külföldön számlát nyitni?

Akik januárban döntöttek a külföldi számlanyitás mellett mára biztosan megbánták, hiszen a pénzük forintosított értéke az árfolyamveszteség miatt közel 9 százalékot csökkent. Jelenleg viszont az éves csúcsa közelében tartózkodik a forint. Mindemellett elmondható, hogy a hazai pénzintézetek ajánlatai között is találhatunk euró megtakarításokat, melyek többsége a külföldi hozamokat ígéri az utazás fáradtsága nélkül.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem