Így spórolhatsz 15 ezer forintot - ha van okostelefonod

Pénzcentrum
2012. szeptember 18. 11:21

Újfajta vásárlási modellel lépett piacra a Shopline. A magyar webáruház két termékét akár a buszmegállóban is megvásárolhatjuk, néhány kattintással, okostelefonunk segítségével.

Magyarországon az elsők közt alkalmazza a QR-kódos mobilvásárlási modellt a Shopline. Mint arról Magyarország vezető online bevásárlóközpontja lapunkat tájékoztatta, hétfőn indult kampányában két terméket vásárolhatunk meg okostelefonunk segítségével, jelentős - összesen 14 510 forintos- kedvezménnyel.

A Shopline a MasterCard, az FHB Bank, a Telenor, a T-mobile és a Cellum Zrt. által kezelt konzorciummal való együttműködés eredményeként a kibővült kínálatából - amely eddig többnyire a könyvekről volt ismert - két figyelemfelkeltő terméket (egy e-könyv olvasót és egy Lego Darth Vader asztali lámpát) választott ki, amelyeket kedvezőbb áron lehet megvásárolni MasterCard Mobile alkalmazáson keresztül. Sőt, a megrendelt terméket az akció keretében az országban bárhova díjmentesen kiszállítják. Plakátjaikkal Budapest területén csaknem 200 helyszínen, döntően busz- és metrómegállókban lehet találkozni.


Fotó: Shopline/Pénzcentrum.hu


A Bookline kibővülésével létrejött, a könyvek mellett számos más terméket is kínáló Shopline webáruház mindig is nagy hangsúlyt fektetett az innovatív megoldások alkalmazására, amelyben a mobil mára megkerülhetetlen platformmá vált - mondta el az új modell bevezetése kapcsán Deák András, a Shopline üzletfejlesztési igazgatója. "A QR-kód számos alkalmazási lehetőséget rejt magában. Elsőként a marketing terén próbáltuk ki: az idei nyári fesztiválszezonban a hírlevelünkre feliratkozók számának növelésére alkalmaztuk az eseményekre történő kitelepülésünk, az ún. Shopline Zöld Bár területén. A haladó szellemű fesztiválozók okostelefonjuk QR-kód-olvasójának felhasználásával tudtak feliratkozni nyereményjátékunkra a bárnál, illetve a hoszteszhölgyek pólóján elhelyezett QR-kód segítségével. Az akció eredményes kísérleti alap volt arra, hogy más területen is megkezdjük a használatát. Mint minden e-kereskedelmi cég számára, a Shopline esetében is az új felhasználók minél több csatornán való elérése, alternatív vásárlási lehetőségek biztosítása, és nem utolsósorban természetesen a nagyobb forgalom elérése a cél.

Az NFC technológia is szóba jöhet
A Shopline további lehetőségeket lát a rádiófrekvenciás, azaz NFC technológiában (ez a gyakorlatban azt a technológiát jelenti, amikor a pénztárnál a telefonunkat a terminálhoz érintve fizetünk), amely a jelenlegi érintésmentes bankkártyás fizetés (PayPass) kapcsán kezd népszerűvé válni. A technológia gyors és biztonságos adatkapcsolatot, hatékonyabb információáramlást és mobilalkalmazással történő kommunikációt tesz lehetővé. Mivel az NFC-technológia nemsokára egyre több okostelefonban lesz jelen, felhasználását tekintve a szorosan vett pénzügyi tranzakciók (bankkártyás fizetés, törzsvásárlói pontok gyűjtése) mellett marketinghirdetések elhelyezésére is alkalmas. Például úgy, hogy a vásárló az utcán, kirakaton elhelyezett poszterhez érinti mobilját, ahol azonnal kedvezménykupont kaphat, bővebb leírást a képen mutatott termékről, vagy éppen a pénztárnál a törzsvásárlói pontjait érvényesítse, valamint egyben fizessen is egy eszközön, a mobiltelefonjával.


Az üzletfejlesztési igazgató hozzátette: a QR-kódos vásárlás alkalmazási területét nézve a jövőben nemcsak egy-egy plakáton megjelenő akciós termék megvásárlására lesz lehetőség. Terveik szerint a nyomtatott szóróanyagaikon szereplő termékek is megvásárolhatóak lesznek kényelmesen, az adott termékhez tartozó QR-kód lefotózásával. Emellett boltjaink megszokott nyitvatartási idején túl is szeretnék megadni a lehetőséget a vásárlóknak, hogy ne kelljen hazáig várniuk az adott termék megvásárlásával.

A helyzet a bankkártya hajnalához hasonlít

Közel van a robbanás a mobilfizetési piacon, nagy jövő áll a technológia előtt - mondta el nemrég a Pénzcentrum.hu-nak Foltányi Tamás, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese, aki szerint a jelenlegi állapot a bankkártyák elterjedése előtti időszakhoz hasonló. Akkor egyfajta ördögi kör volt a rendszerben, az ügyfelek ugyanis azért nem igényeltek bankkártyát, mert kevés volt az elfogadóhely, a boltokban viszont azért nem telepítettek terminálokat, mert a kevés kártyás ügyfél miatt nem érte meg. A mobilfizetésről viszont már egyértelműen pozitív kép alakult ki a kereskedők körében, hiszen a nagy elektronikus kereskedők közül többen is csatlakoztak már (pl.: Netpincér, Shopline, Bónusz Brigád, Libri, stb.) az elfogadóhelyek közé, de a Magyar Telekom és a Telenor számlái is befizethetők a szolgáltatás segítségével.

Foltányi Tamás szerint a QR-kódos vásárlás elterjedése további lökést adhat a mobilfizetésnek, elfogadói oldalról pedig akár a legkisebb vállalkozások is beléphetnek a rendszerbe (számukra a költségek gyakorlatilag nem különböznek attól, mintha például boltjukban bankkártya-terminált helyeznének ki). Ráadásul a QR-kód szinte bárhová elhelyezhető, így végtelen azoknak a helyeknek a száma, amiket értékesítési felületté lehet tenni.

Mi az a QR-kód?
A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód (tulajdonképpen pontkód), ami nevét a Quick Response (gyors válasz) rövidítéséből kapta. A kódot a legtöbb okostelefon (egy egyszerű, ingyenesen letölthető programmal, és a készülék fényképezőjével) képes értelmezni.

Ha QR kódot találsz valahol, akkor tartsd a telefonod kameráját kód fölé és amennyiben a telefonnak sikerült beolvasnia a kódot, a képernyőre ki is írja az eredményt, azaz például behívja a kód mögött lévő weboldalt, telefonszámot vagy szöveget.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17