0 °C Budapest

Ezek a gyógyszerek lesznek olcsóbbak októbertől

Pénzcentrum
2012. szeptember 20. 08:34

Mintegy 50-55 milliárd forintra számít a nemzetgazdasági tárca az egészségügy többletforráshoz juttatásáról szóló törvényjavaslat elfogadása után. Az elvárt összeg ugyan a központi költségvetésbe kerül, de közvetve az egészségügy forrása lesz - írja a Napi Gazdaság.

Az elvárt összeg ugyan a központi költségvetésbe kerül, de közvetve az egészségügy forrása lesz − hangsúlyozta Palotai Kinga, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezető-helyettese az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén. Palotai Kinga kifejtette, a forrásteremtést részben az egészségkárosító termékek adójának növelésével − dohány, alkohol, lpg üzemanyag −, valamint az energiaitalok definíciójának megváltoztatásával érnék el, emellett öt százalékra csökkentenék a 90−98 százalékos támogatottságú gyógyászati segédeszközök áfáját. A bizottság tagjai támogatták a javaslat általános vitára bocsátását, de garanciákat szorgalmaztak arra nézve, hogy a befolyó bevételt valóban egészségügyi kiadásokra fordítsák.

Éves szinten már csak 7 milliárdos fogyasztói árcsökkenést hoz a legutóbbi, harmadik gyógyszergyári vaklicit, szemben a tavaly októberi 35, illetve az áprilisi 20 milliárd forinttal, vagyis új hatóanyagok híján láthatóan kifullad a rendszer − mondta egy háttérbeszélgetésen Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. Az október elsejétől érvényes új, alacsonyabb fogyasztói árak mintegy 800 gyógyszert érintenek, 60 gyógyszernél 50 százalékot meghaladó az árcsökkenés mértéke s akár a 70 százalékot is elérheti.

A fogyasztói árcsökkenés kapcsán megjegyezte, a patikai készletek leértékelése újra problémás lehet a gyógyszertáraknak. A patikai árrés 2001 óta 19 százalékról 12 százalékra csökkent, s ezt a kiesést ma már nem kompenzálja a forgalom növekedése. Hankó Zoltán elmondta, október végéig a kormány asztalára teszik a patikusok hitelkonstrukciójáról szóló szakmai javaslatot, amely segíthet a gyógyszertárak visszavásárlásában. Erről a nyáron egyeztettek a miniszterelnökkel, aki megígérte, hogy az állam pénzügyi segítséget nyújt.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?