Sosem gondolnád, mik a leggyakoribb sérülések a magyar iskolákban

Pénzcentrum
2012. szeptember 16. 11:01

Elkezdődött az új tanév, a felhőtlen nyári vakáció után a gyermekek ismét visszaültek az iskolapadba. A napi rutin helyreállásával ugyan rendezettebben telnek mostantól a napok, mégis az iskolába vezető úton vagy a szünetben, a tornaórákon előfordulhatnak balesetek. Egy friss felmérés szerint az általános iskolások 14 százalékát, a középiskolások 28 százalékát éri baleset a tanintézményben, míg 6 százalékuk szerez sérülést az oda vezető úton.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Véget ért a nyári szünet, reggelente ismét megtelnek az utak, tömegközlekedési eszközök az iskolába igyekvő diákokkal és szüleikkel. A Generali reprezentatív, 1200 fős mintán végzett felmérése szerint a diákok 6 százalékát éri baleset a tanintézménybe vezető úton, annak ellenére, hogy sokukat szülőjük kíséri az iskolába. Az általános iskolásoknak 54 százaléka, míg a középiskolásoknak 99 százaléka azonban így is egyedül kell eljusson az iskolába. A szülők negyede 10 éves korától engedi önállóan közlekedni a gyermekét, míg további egyharmaduk még ennél is korábban, 8-9 évesen. Az iskolások 12 százaléka azonban csak 14 éves korától, vagy még később mehet szülői felügyelet nélkül iskolába.

A kutatásból kiderült az is, hogy a legtöbb általános iskolás (sorrendben) gyalog, autóval vagy kerékpárral jut el az oktatási intézménybe, míg a középiskolások legnagyobb hányada általában tömegközlekedési eszközt vesz ehhez igénybe.


Az iskolába vezető út mellett maga az iskola is rejt veszélyeket. A kutatásból kiderül, hogy a felmérésben részt vett általános iskolás gyermekek 14 százaléka, a középiskolások 28 százaléka szenvedett már el balesetet a tanintézményekben. Ezek legtöbbször tornaórán vagy a szünetben, játék közben következnek be.

"Sajnos a tanári felügyelet mellett is elkerülhetetlen, hogy a gyermekek a játék hevében kisebb-nagyobb baleseteket okozzanak. Egy egyszerű törés vagy ficam is nagyon megnehezítheti a család életét és jelentős pluszköltségekkel járhat. Ha például a gyermek nem tud lábra állni, meg kell oldani az iskolába járást, adott esetben orvoshoz kell vinni kezelésre, gyógyszerekre lehet szüksége, súlyosabb esetben kórházi ellátásra szorulhat. Ezeken a terheken jelentősen enyhíthet egy széleskörű balesetbiztosítás" - nyilatkozta Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?