18 °C Budapest

A legújabb pesti ATM-balhé: figyelj a bankkártyádra!

2012. május 22. 11:17

Budapesti bankautomatáknál történt visszaélés (skimming, azaz kártyaadatok illetéktelen lemásolása) az elmúlt hetekben a VII. és VIII. kerületében - értesült a Pénzcentrum.hu. Az elkövetés módja kísértetiesen hasonlít az áprilisi, több budapesti ATM-et is érintő visszaélés-sorozatra. Akkor Chicagóban, most Chilében történt illegális pénzmozgás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányságának tájékoztatása szerint feltehetőleg egy szervezett bűnözői csoport tagjai VII. és a VIII. kerületi bankautomatáknál kártyaadatokhoz jutottak hozzá illegális technikai segítséggel, azaz úgynevezett skimming módszerrel (ez gyakorlatilag a kártyaadatok illetéktelen lemásolását jelenti). A megszerzett bankkártya adatokat felhasználva Chilében ismeretlen tettes folyamatosan tranzakciót hajt végre. Az eddigi károsultak SMS-ben értesültek a számlájukról leemelt összegről.

A BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek bankkártyájukra, annak használatára, adataira és érdeklődjenek bankjuknál a további teendők miatt - áll a közleményben. A rendőrség felhívását kifejezetten az Erste bankkártya-birtokosokhoz címezte, de információink szerint más bank automatái és ügyfelei is érintettek.

A Pénzcentrum.hu érdeklődésére az Erste Bank megerősítette, hogy történt visszaélés józsefvárosi ATM-en. Mint válaszlevelükben írták, a vizsgálat még folyik.

Santiago de Chile


A mostani visszaélés kísértetiesen emlékeztetarra az áprilisi esetre, amikor magyar pénzintézetek - a Citibank és az Erste- ügyfelei azt tapasztalták, hogy néhány óra különbséggel nagyobb összegeket (esetenként több százezer forintot) vettek le bankszámlájukról, egymástól több tízezer kilométer távolságban (például Budapesten és Chicagóban). Volt olyan ügyfél, akit az éjszaka közepén a bankja riasztott - le is tiltotta a kártyáját, de már későn

Így védekezhetünk a skimming ellen

A bűnelkövetés módja az áprilisi és a májusi esetben is arra utal, hogy a csalók úgynevezett klónozásos technikával dolgoztak, azaz az adatokat bankjegykiadó automaták használatakor, egy illegális adatszerző eszközzel szerezhették meg, a klónozott kártyákat pedig külföldön használták fel.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A klón annyit jelent, hogy az egyszer létező kártyát valamiféleképpen megtöbbszörözik, és az eredeti és a klónja - annak felderítéséig - egyszerre létezik. És természetesen, amíg le nem bukik, más is fizet a mi kártyánkkal, pontosabban annak egy másával. A visszaélés különleges veszélye, hogy a visszaélés során a kártyabirtokos zsebében végig ott az eredeti kártyája és mit sem sejt arról, hogy közben mások a számláját használják.

A klónozásos kártyacsalásnál különösen fontos ellenszer a mobilbank szolgáltatás: azaz a napi limit beállítása, illetve az sms-értesítés, amely tudatja, ha olyan tranzakciót hajtottak végre, amelyet nem a tulajdonos kezdeményezett. Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát.

Az Erste Bank azt javasolja, készpénzfelvétel előtt ellenőrizzük, hogy az ATM pénzkiadó nyílásán nincs-e ragasztásra, átalakításra utaló nyom, illetve nem találunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy rongálás nyomait az automatán. Ha a tranzakció során kártyánk megsérül, vagy az ATM nem adja ki, hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát, és azonnal blokkoltassuk bankkártyánkat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00