27 °C Budapest

Az év telefonos lehúzása: százmilliót buktak a magyar áldozatok

Pénzcentrum
2012. május 21. 11:14

Százmillió forintos kárt okozott az a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő férfi, aki vezetékes telefonokra olyan elektromos szerkezetet szerelt, amelyek aztán rövid idő alatt horribilis összegű számlákat generáltak - tájékoztat a BRFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVII. kerületi Rendőrkapitánysága különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett, valamint magánokirat-hamisítás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást M. József ellen.

A nyomozás egy budapesti férfi feljelentése alapján indult, aki arról számolt be, hogy egy internetes hirdetés nyomán kizárólag adattovábbításra vonatkozó telefonvonal használatbavételi szerződést kötött egy gazdasági társaság nevében eljáró, Kovalits Gáborként bemutatkozó személlyel.

Az elkövető a gyanútlan férfi lakásán használt vezetékes telefonvonalra vonatkozó használatbavételi szerződést ajánlott 400 ezer forint/hónap ellentételezés fejében, majd a szerződés aláírását követően a vezetékes telefonra egy készüléket szerelt fel. A sértettnek gyanússá vált az ügylet, és másnap tájékoztatást kért szolgáltatójától. Ekkor derült ki, hogy a felszerelt készülék alig egy nap alatt több mint 1 millió forintos forgalmat generált. A becsapott férfi ezután tett feljelentést.

A XVII. kerületi nyomozók elfogták a sértett lakásán ismételten megjelenő csalót, igazoltatása során kiderült valódi személyazonossága is. M. József gépkocsijából különböző iratok, biankó szerződések, valamint a korábban lefoglalt készülékkel megegyező szerkezetek is előkerültek.

A kirendelt informatikus szakértő előzetes véleménye szerint az M. József által felszerelt készülék egy olyan elektromos szerkezet, amely máshonnan vett jeleket nem továbbít, de alkalmas előre beprogramozott számok folyamatos újrahívására. A készülék az előre beprogramozott emelt díjas számok folyamatos újrahívásával rövid időn belül hatalmas összegű telefonszámlákat generál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyomozás adatai szerint M. József terhére további két, hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény is róható. A nyomozó hatóság előtt jelenleg ismert három csalás során több mint 100 millió forint kár keletkezett. Az illetékes bíróság M.József házi őrizetét rendelte el.

Az eljárás eddigi adatai szerint alappal feltehető, hogy M. József korábban hasonló módszerrel többeket is becsapott.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06