Itt az új internetes átverés: brutális sms-díjjal vágnak meg a csalók

Pénzcentrum
2012. május 2. 14:27

Több százezer forintos nyereményekkel kecsegtetik a gyanútlan embereket a legújabb internetes átverés csalói. Csak a bizalmatlankodók veszik észre a jól álcázott tájékoztató szövegben, hogy egy sms-ért rekordösszeget, 2034 forintot kell fizetni, amivel csak regisztrálni lehet a nyereményjátékba. Már ha létezik egyáltalán bármilyen nyeremény, mert tovább tanulmányozva az oldalt, ez erősen kétségesnek tűnik.

"Lakásfelújítási utalványod érkezett! Te lehetsz az egyik szerencsés, akinek az otthonát díjmentesen, az igényeid figyelembevételével saját lakberendezőnk tanácsával együttesen, újjávarázsoljuk. Az utalványod az alábbi linken aktiválhatod: http://lnk.bz/Wse". "Gratulálunk, sikerült válogatásunkba bejutnod így elviheted a három termék egyikét! Választhatsz a három termék közül: Kerti party grillsütő + 100.000 Ft értékű élelmiszer utalvány. Márkás klímaberendezés beszereléssel! Szuper konyha teljes felszereléssel! Kattints az alábbi linkre és válassz terméket! http://lnk.bz/pse".

Ilyen, és ehhez hasonló ajánlatokkal kecsegtető e-mailekkel találkozhatnak mostanában sokan a levelesládájukban. A linkeket megnyitva egy játékoldal ugrik fel, ahol három kérdésre kell válaszolni. Mindegy, hogy a helyes vagy a helytelen választ adja meg valaki, mindenképpen azt jelzi a rendszer, hogy ügyes volt, és megjelenik egy kulcsszó, amit a 06-90-619-908-as telefonszámra kellene elküldeni a részvételhez. A kecsegtető nyeremény reményében sokan beugorhatnak, pedig tüzetesebben megnézve az oldalt kiderül, hogy óriási átverésről van szó, amit úgy álcáztak a csalók, hogy sötét alapon, sötét betűkkel tüntették fel a játék díjazását és az egyéb instrukciókat.

Nagyításhoz KATTINTS! a képre

Ha kijelöljük az egérrel a kép alatti szöveget, akkor már jól olvashatóan megjelenik a kísérő szöveg, amely láttán egyből kiábrándulhatnak azok, akik már a magukénak érezték a nagy nyereményt. Első ránézésre kiderül, hogy nem csak egyszerűen emelt díjas sms-ről van szó, hanem óriási lehúzásról. Egy sms ára bruttó 2034 forint! Az instrukció szerint az üzenet elküldésével az érintett részt vehet a játékban, és esélyessé válhat a nyereményre.

Ha még alaposabban megnézzük a leírást, akkor viszont egyre inkább egyértelművé válik, hogy óriási átverésről van szó. Elgondolkodtató lehet, hogy az akció 2012.02.20-tól 2013.01.15-ig tart, vagyis a nyereményjátékoknál megszokottnál jóval hosszabb ideig tart.A szolgáltatás weblapjaként feltüntetett virtualfunservices.com oldal egyáltalán nem működik. Felhívtuk a megadott 06 1 371-4820-as telefonszámot is, ahol senki nem fogadta a hívásunkat. 

Nagyításhoz KATTINTS! a képre


Tovább olvasva a tájékoztatást újabb érdekességekre bukkanhatunk: a szolgáltatóként megnevezett NEWGALEA HUMAN RESOURCE RENT LTD-t egy Ciprusban, nicosiai címre bejegyzett cégként tüntetik fel. A leírás szerint a sorsolásokat a fent látható címen közjegyző jelenlétében rendezik meg. A google keresőprogramja semmit nem dob ki a NEWGALEA HUMAN RESOURCE RENT LTD név alatt.

Még érdekesebb felismerésre jutunk, ha megnyitjuk a kép alján feltüntetett négy menüpont (általános szerződési feltételek, különleges szerződési feltételek, adatvédelmi szabályzat, szerzői jogi szabályzat) bármelyikét. Ott ugyanis egy orosz nyelven írt hibaüzenettel találkozunk, amely jelzi, hogy a keresett oldal nem található. Mellesleg felkínálja, hogy az oda látogató vegye igénybe egy piacvezető ukrán cég tárhely- és webcímszolgáltatásait. 

Nagyításhoz KATTINTS! a képre


Ekkor már biztosak vagyunk abban, hogy a pénzünkért semmilyen nyereményt nem kapunk, hanem egyszerűen csak be akarnak bennünket csapni. A szálak úgy tűnik, mintha Ukrajnába vezetnének, vagy csak a magyarországi csalók próbálják az ukránokra terelni a gyanút. A kép tetején látható internetcím a grillsütő esetében egy ukrán városban, Harkovban működő futárcég honlapjához kapcsolódik, a lakásfelújítást ígérő utalvány esetében pedig egy szintén Harkovban lévő étterem oldalához kötődik.

A tanulság: mielőtt bárki jelentkezik nyereményjátékra, minden tájékoztató információt olvasson el, nézze meg a feltüntetett honlapcímet, érdeklődjön telefonon, kérjen egyéb garanciákat. Mindenképpen fogj gyanút, ha egy sms-ért 2000 forintot kell fizetni!

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?