Itt az új internetes átverés: brutális sms-díjjal vágnak meg a csalók

Pénzcentrum
2012. május 2. 14:27

Több százezer forintos nyereményekkel kecsegtetik a gyanútlan embereket a legújabb internetes átverés csalói. Csak a bizalmatlankodók veszik észre a jól álcázott tájékoztató szövegben, hogy egy sms-ért rekordösszeget, 2034 forintot kell fizetni, amivel csak regisztrálni lehet a nyereményjátékba. Már ha létezik egyáltalán bármilyen nyeremény, mert tovább tanulmányozva az oldalt, ez erősen kétségesnek tűnik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Lakásfelújítási utalványod érkezett! Te lehetsz az egyik szerencsés, akinek az otthonát díjmentesen, az igényeid figyelembevételével saját lakberendezőnk tanácsával együttesen, újjávarázsoljuk. Az utalványod az alábbi linken aktiválhatod: http://lnk.bz/Wse". "Gratulálunk, sikerült válogatásunkba bejutnod így elviheted a három termék egyikét! Választhatsz a három termék közül: Kerti party grillsütő + 100.000 Ft értékű élelmiszer utalvány. Márkás klímaberendezés beszereléssel! Szuper konyha teljes felszereléssel! Kattints az alábbi linkre és válassz terméket! http://lnk.bz/pse".

Ilyen, és ehhez hasonló ajánlatokkal kecsegtető e-mailekkel találkozhatnak mostanában sokan a levelesládájukban. A linkeket megnyitva egy játékoldal ugrik fel, ahol három kérdésre kell válaszolni. Mindegy, hogy a helyes vagy a helytelen választ adja meg valaki, mindenképpen azt jelzi a rendszer, hogy ügyes volt, és megjelenik egy kulcsszó, amit a 06-90-619-908-as telefonszámra kellene elküldeni a részvételhez. A kecsegtető nyeremény reményében sokan beugorhatnak, pedig tüzetesebben megnézve az oldalt kiderül, hogy óriási átverésről van szó, amit úgy álcáztak a csalók, hogy sötét alapon, sötét betűkkel tüntették fel a játék díjazását és az egyéb instrukciókat.

Nagyításhoz KATTINTS! a képre

Ha kijelöljük az egérrel a kép alatti szöveget, akkor már jól olvashatóan megjelenik a kísérő szöveg, amely láttán egyből kiábrándulhatnak azok, akik már a magukénak érezték a nagy nyereményt. Első ránézésre kiderül, hogy nem csak egyszerűen emelt díjas sms-ről van szó, hanem óriási lehúzásról. Egy sms ára bruttó 2034 forint! Az instrukció szerint az üzenet elküldésével az érintett részt vehet a játékban, és esélyessé válhat a nyereményre.

Ha még alaposabban megnézzük a leírást, akkor viszont egyre inkább egyértelművé válik, hogy óriási átverésről van szó. Elgondolkodtató lehet, hogy az akció 2012.02.20-tól 2013.01.15-ig tart, vagyis a nyereményjátékoknál megszokottnál jóval hosszabb ideig tart.A szolgáltatás weblapjaként feltüntetett virtualfunservices.com oldal egyáltalán nem működik. Felhívtuk a megadott 06 1 371-4820-as telefonszámot is, ahol senki nem fogadta a hívásunkat. 

Nagyításhoz KATTINTS! a képre


Tovább olvasva a tájékoztatást újabb érdekességekre bukkanhatunk: a szolgáltatóként megnevezett NEWGALEA HUMAN RESOURCE RENT LTD-t egy Ciprusban, nicosiai címre bejegyzett cégként tüntetik fel. A leírás szerint a sorsolásokat a fent látható címen közjegyző jelenlétében rendezik meg. A google keresőprogramja semmit nem dob ki a NEWGALEA HUMAN RESOURCE RENT LTD név alatt.

Még érdekesebb felismerésre jutunk, ha megnyitjuk a kép alján feltüntetett négy menüpont (általános szerződési feltételek, különleges szerződési feltételek, adatvédelmi szabályzat, szerzői jogi szabályzat) bármelyikét. Ott ugyanis egy orosz nyelven írt hibaüzenettel találkozunk, amely jelzi, hogy a keresett oldal nem található. Mellesleg felkínálja, hogy az oda látogató vegye igénybe egy piacvezető ukrán cég tárhely- és webcímszolgáltatásait. 

Nagyításhoz KATTINTS! a képre


Ekkor már biztosak vagyunk abban, hogy a pénzünkért semmilyen nyereményt nem kapunk, hanem egyszerűen csak be akarnak bennünket csapni. A szálak úgy tűnik, mintha Ukrajnába vezetnének, vagy csak a magyarországi csalók próbálják az ukránokra terelni a gyanút. A kép tetején látható internetcím a grillsütő esetében egy ukrán városban, Harkovban működő futárcég honlapjához kapcsolódik, a lakásfelújítást ígérő utalvány esetében pedig egy szintén Harkovban lévő étterem oldalához kötődik.

A tanulság: mielőtt bárki jelentkezik nyereményjátékra, minden tájékoztató információt olvasson el, nézze meg a feltüntetett honlapcímet, érdeklődjön telefonon, kérjen egyéb garanciákat. Mindenképpen fogj gyanút, ha egy sms-ért 2000 forintot kell fizetni!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?