15 °C Budapest

Idén ezek a leghamisítottabb bankjegyek Magyarországon

Pénzcentrum
2012. április 29. 08:01

Az MNB friss jelentése szerint a forintbankjegy-hamisítás továbbra is túlnyomórészt a magasabb címletű, 10 ezer és 20 ezer forintos bankjegyekre irányul. Az év első három hónapjában 913 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból.

2012 első negyedévében folytatódott a forintbankjegy-hamisítványok számának a tavalyi év második felében kezdődött enyhe emelkedése, az év első három hónapjában 913 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb Negyedéves jelentéséből.

A hamisítás nagysága a kismértékű növekedés ellenére a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában átlagosnak tekinthető. A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős: a jegybank szakértői 372 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak 2012 első negyedévében. Ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 290 darab volt.

A forintbankjegy-hamisítás továbbra is túlnyomórészt a magasabb címletű, 10 000 és 20 000 forintos bankjegyekre irányul. A gyakran első látásra megtévesztőnek bizonyuló hamisítványok egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva vagy mozgatással) és/vagy a kombinált Uv-A- és Uv-C-lámpa alatti ellenőrzéssel kiszűrhetők.


A jelentés szerint az MNB egyik legfőbb készpénz-stratégiai célja, hogy hatékonnyá tegye a pénzhamisítás elleni küzdelem módszereit, és az ebben való közreműködés fontosságára felhívja valamennyi készpénzt használó figyelmét.

Ennek jegyében a jegybank az elmúlt negyedévben is folytatta a hamisítványok előfordulása által legveszélyeztetettebb kereskedelmi szektor szűrőszerepének megerősítését célzó komplex programját. továbbra is kiemelt szerepet kapott a bankjegyekkel kapcsolatos ismeretek terjesztése, amelynek keretein belül az MNB szakértői ingyenes helyszíni képzésekkel készítik fel a hitelintézeti és főként a kereskedelmi pénztárosokat a bankjegyellenőrzés legkorszerűbb módszereire. Az MNB ebben az évben megismétli a tavalyi sikeres, Uv-A/C-lámpák beszerzését elősegítő kampányát is.

Mit tegyünk, ha hamis bankjeggyel találkozunk?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet tartalmaznak. Ezek egyes fajtái szabad szemmel jól láthatók és felismerhetők, míg más típusai speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak, és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.

A hamis bankjegy és érme fizetésül nem fogadható el. Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni.

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek - bűntettnek - minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm